September v záhrade: Čo by ste mali všetko stihnúť a na čo nezabudnúť?

September v záhrade: Čo by ste mali všetko stihnúť a na čo nezabudnúť?
  • 22.09.2022
  • Michaela Kožáková

Jeseň nám klope na dvere a my by sme mali pomaly začať našu záhradu pripravovať na zimné mesiace. So septembrom prichádza i niekoľko povinností, ktoré súvisia s ovocnou, zeleninovou i okrasnou záhradou.

Napriek tomu, že nastanú chladnejšie rána a upršané, sychravé a veterné dni, vaša záhrada stále môže vyzerať dokonale upravená, ak sa o ňu viete správne postarať. Čo všetko by ste mali spraviť v septembri v záhrade? Do čoho sa pustiť a aké práce treba stihnúť pre to, aby ste sa budúcu jar mohli tešiť z kvalitne pripravenej pôdy pre všetku zeleninu, ovocie či okrasnú záhradu?

Pozri aj: Huby v trávniku: Kde sa vzali a ako sa ich zbaviť?

Zber úrody

Jeseň okrem krásnych farieb so sebou prináša i chutné plody z našich záhrad. Predtým, ako pozbierate svoju úrodu, prichystajte si debničky a takisto miesto v dobre odvetranej pivnici. 

Popadané ovocie nie je vhodné na skladovanie, treba ho okamžite zužitkovať. Ak je veľmi poškodené, treba ho dať do kompostu alebo vyhodiť. Pod všetkými ovocnými stromami pravidelne zbierajte napadané plody a tiež ich dajte do biologického odpadu. V ovocnej záhrade môžete v tomto období vysádzať jahody a staršie porasty prihnojiť hnojivom. Môžete si tiež pripraviť vhodné miesta na výsadbu nových ovocných stromov. Koncom mesiaca môžete vysádzať aj ríbezle, egreše a maliny. 

September je posledným obdobím, kedy môžete ešte vykonať rez kôstkovín a orechov, vďaka ktorému ich presvetlíte. Vhodný čas je aj na zber stolových odrôd viniča a začať môžete pomaly aj so zberom muštových odrôd, ktoré sa ďalej spracovávajú.

Okrasná záhrada

Čo sadiť v septembri? Toto obdobie je ideálne pre výsadbu ihličnanov, vždyzelených drevín, skalničiek či jarných cibuľovín ako sú narcisy, šafrany, snežienky, bledule, tulipány či hyacinty. Vyberajte len pevné, zdravé cibule a hľuzy, najlepšie z jedného druhu viac kusov, ktoré si v záhrade vysadíte do skupiniek. Pri výsadbe nezabudnite, že väčšina na jar kvitnúcich cibuľovín a hľuznatých rastlín na to, aby sa predviedli v plnej kráse, vyžaduje slnečné miesto s priepustnou pôdou. 

Z odkvitnutých letničiek zozbierajte semená, rozdeľte do vrecúšok a označte si ich, aby ste ich vedeli rozlíšiť. Zo záhonov odstráňte odkvitnuté a suché letničky. Môžete ich nahradiť trvalkami. Delením si môžete rozmnožiť posledné pivonky, prvosienky, kosatce a odrezkami i muškáty. Tie však nezabudnite aj zazimovať.

Skontrolujte úpony popínaviek. Ak nie sú dostatočne pevne prichytené, postarajte sa o ne, aby im jesenný vietor neublížil. Venujte pozornosť i skalke. Odstráňte z nej burinu, zredukujte príliš rozrastené skalničky, substrátom doplňte medzery medzi kameňmi, prípadne kamene upevnite a pridajte nové. Kvety a rastliny v kvetináčoch môžete postupne začať sťahovať dovnútra.

Ak máte v záhrade vysadené slnečnice, práve september je tým správnym časom na zber ich semien. Semená nechajte poriadne presušiť. Môžete si na nich potom pochutnať vy alebo i vtáky počas chladnejšieho obdobia.

Ako sa postarať o trávnik?

Nesmieme zabudnúť ani na trávnik, ak chceme, aby bolo ďalší rok ozdobou našej záhrady. Teraz je ideálne obdobie na jeho nápravu a regeneráciu. Holé miesta najskôr poriadne skyprite. Na ťažších pôdach môžete zapracovať aj trochu piesku. Na vopred pripravené miesta vysejte osivo určené na regeneráciu trávnikov.

Starší trávnik prevzdušnite. Suché alebo prázdne miesta v trávniku vysejte trávovým semenom, zapracujte do pôdy hrabľami a dôkladne utlačte. Trávnik následne udržujte mierne vlhký. Jeseň je vhodným obdobím i na založenie nového trávnika. 

Neprehliadni: Hloh obyčajný: Spoznajte jeho účinky na naše zdravie

Úžitková záhrada

V septembri môžete vysiať cesnak, karfiol či reďkovky. Špenát aj šalát môžete vysiať nahusto do riadkov vzdialených od seba 25 centimetrov. Je dôležité zabezpečiť počas celého klíčenia dostatočne vlhkú pôdu. Na prezimovanie si môžete vysiať valeriánku. V prípade veľmi nízkych teplôt zasadené plodiny prikryte fóliou. Prázdne záhony pohnojte a zrýľujte. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní