Jazvy po akné – ako na ich domáce aj profesionálne odstránenie?

Jazvy po akné – ako na ich domáce aj profesionálne odstránenie?

Osoby v rôznych vekových kategóriách môžu potrápiť rôzne typy akné a vyrážok. Niektoré formy bývajú menej závažné a dobre sa hoja, pričom na pokožke nezanechávajú takmer žiadne stopy. Mnohé typy akné však predstavujú závažnejšie formy s oveľa nepríjemnejšími prejavmi a ešte horšími následkami. Zanechávať môžu na koži pozápalové hyperpigmentácie, v horšom prípade aj jazvy. Je možné sa už vzniknutých jaziev po akné zbaviť, alebo ich vzhľad aspoň minimalizovať? Áno, dnes je známych viacero možností, ako s jazvami bojovať. Pozrite sa spolu s nami na to, ako možno zabojovať s jazvami po akné, ako aj na to, ako im predchádzať. 

Rôzne typy jaziev po akné a vyrážkach

Než sa pozrieme na rôznorodé metódy liečby jaziev po akné, spomenúť môžeme fakt, že nie všetky jazvy sú rovnaké. Jazvy vo všeobecnosti predstavujú stopu na koži, ktorá vzniká v procese hojenia rany. Najbežnejšie jazvy sú ploché, mäkké a majú farbu podobnú farbe pleti. Takéto pekne zahojené rany sú často takmer neviditeľné. Avšak vznikať môžu i rany vystúpené na povrch kože, alebo naopak prepadnuté, ktoré sú na koži o to viditeľnejšie. Aj v prípade jaziev po akné rozlišujeme niekoľko odlišných typov jaziev. S akné sa obvykle spájajú hlavne tri typy jaziev – atrofické, hypertrofické a keloidné.

  • Atrofické jazvy sú pre svoj vzhľad prezývané aj ice pick scars, vyzerajú totiž ako malé jamky a priehlbinky na koži po bodnutí nejakou ostrou špičkou. Ide o najčastejší typ jazvy po akné. Tieto jazvy vznikajú vtedy, keď sa v procese hojenia rany netvorí dostatočné množstvo nového tkaniva. Vzniknutá jazva je teda pod úrovňou okolitej kože. 
  • Hypertrofické jazvy majú naopak vzhľad vyvýšených miest na koži, môžu byť hrubé, tvrdé, dokonca inak sfarbené ako pleť. V súvislosti s akné vznikajú najmä vtedy, keď v procese liečby viacerých zapálených vyrážok dochádza k prebytočnej tvorbe hrubšieho a štruktúrou odlišného tkaniva.
  • Keloidné jazvy predstavujú vlastne hypertrofické jazvy, ktoré sa však rozširujú do okolia a svojou veľkosťou presahujú pôvodné miesto už zacelenej rany. Sú veľmi hrubé, inak sfarbené (často červenofialové) a tvoria ich nepravidelné zhluky zjazveného tkaniva. Po akné však vznikajú menej často. 

Odporúčame: Lumbálna punkcia – ktoré ochorenia pomôže diagnostikovať?

ako odstrániť jazvy po akné

Zdroj: Shutterstock®

Domáca starostlivosť o pleť s jazvami po akné

S jazvami po akné je možné bojovať v prvom rade v domácom prostredí, a to vhodnými prípravkami a dôslednou starostlivosťou. Známych je viacero účinných látok v kozmetike, ktoré majú viac než priaznivý vplyv na pokožku zjazvenú po ťažkom akné. Mnohé z týchto látok zároveň bojujú aj proti pozápalovým hyperpigmentáciám, teda rôznym škvrnám a fliačikom, ktoré na tvári po akné zostali. Na liečbu akné sa často odporúčajú hlavne kozmetické prípravky s obsahom retinoidov alebo retinolu, taktiež s AHA kyselinami alebo vitamínom C. 

• ​Retinol a retinoidy

Retinoidy aj retinol môžu byť veľmi dobrým pomocníkom v boji proti atrofickým jazvám po akné. Prípravky s retinolom sú spravidla voľnopredajné, tie so silnejšími, no často aj dráždivejšími retinoidmi, bývajú dostupné skôr na lekársky predpis. Tieto látky urýchľujú regeneráciu buniek a napomáhajú zlepšovať vzhľad jaziev. 

• ​AHA a BHA kyseliny

V domácej starostlivosti by nemali chýbať produkty s AHA a BHA kyselinami. AHA kyseliny (napr. kyselina mliečna) poskytujú exfoliáciu vonkajšej vrstve pokožky, urýchľujú proces obnovy kožných buniek, zlepšujú celkovú textúru pleti, čím môžu pomáhať zjemňovať vzhľad jaziev. BHA kyseliny (napr. kyselina salicylová) spravidla napomáhajú exfoliovať pokožku aj do hĺbky a navyše majú silné protizápalové účinky. 

• ​Vitamín C

Vitamín C je možné pleti dopĺňať napríklad i rôznymi sérami, v ktorých nájdeme vysokú koncentráciu tohto vitamínu. Céčko má priaznivý vplyv na hojenie kože či na produkciu kolagénu. Môže značne pomáhať najmä v prípade, ak na pleti zostávajú po akné farebné zmeny (pozápalové pigmentácie). Produkty s vitamínom C by sa však priamo nemali kombinovať s prípravkami s retinolom. Céčko sa spravidla odporúča skôr do rannej rutiny, retinol do tej večernej. 

• ​Kyselina azelaová

V kozmetických produktoch tiež možno hľadať kyselinu azelaovú. Táto látka je nápomocná pri všetkých typoch jaziev, okrem toho bojuje aj s fľakmi a škvrnami po akné. Prípravky s touto látkou sú aj voľnopredajné, no tie s vyššou koncentráciou sú spravidla na predpis. 

• ​Silikónový gél a prírodní pomocníci

Skvelé výsledky má pri riešení problémov s jazvami takzvaný silikónový gél, ktorý možno zohnať aj v lekárni. Je vo všeobecnosti určený na ošetrenie jaziev, no rovnako predstavuje skvelý krém na jazvy po akné. Napomáha zmäkčovať a vyrovnávať najmä vyvýšené jazvy, teda hypertrofné, ale rovnako prispieva aj k prevencii vzniku keloidných jaziev. Bojuje tiež proti červenkastému sfarbeniu jaziev. 

Do istej miery však môžu byť užitoční aj rôzni prírodní pomocníci. Na zlepšeniu vzhľadu pokožky s jazvami sa odporúča napríklad Aloe vera gél, kakaové maslo, ľubovníkový olej, ricínový olej či olej zo šípok. 

Odporúčame: Morská hubka na tvár: Základ pre ekologické čistenie pleti?!

liečba jaziev laserom

Zdroj: Shutterstock®

Profesionálne odstránenie jaziev po akné

Ak sú výsledky domácej liečby rôznymi kozmetickými produktami neuspokojivé, respektíve je potrebné riešiť problém so skutočne vážnymi a výraznými jazvami po akné, možné je zvážiť ich odstránenie a liečbu i pomocou rôznych profesionálnych kozmetických procedúr. Výber vhodnej metódy je pritom vždy najlepšie prekonzultovať s odborníkom. Viaceré z nich sú totiž nielen účinné, ale môžu sa s nimi spájať aj isté riziká. Preto je vždy vhodné poznať všetky pre a proti podobných zákrokov.

Okrem toho platí, že rôzne techniky môžu byť vhodnejšie pri iných typoch akné, taktiež môže výber metódy závisieť od toho, či ide o čerstvé jazvy, alebo staršie. Pri výbere je tiež potrebné zohľadniť cenu ošetrení, ako aj potrebný počet, ktorý zabezpečí viditeľný výsledok. 

V súčasnosti sa uplatňujú najmä nasledujúce metódy korekcie jaziev po akné:

  • chemický peeling – metóda odstránenia vrchných vrstiev kože pomocou kyselín (po zahojení je nová vrstva kože hladšia, jazvy sú menej viditeľné),
  • dermabrázia – jedna z najúčinnejších a najčastejšie využívaných metód, ide o hlbšiu exfoliáciu vrchnej vrstvy pokožky pomocou špeciálneho brúsneho nástroja, čiže o mechanické odstránenie horných častí kože (tiež sa využíva jemnejšia mikrodermabrázia, ktorá má podobný efekt ako chemický peeling),
  • laserová terapia – korekcia jaziev pomocou rôznych typov laserov, cieľom je poškodiť vrchné vrstvy kože a podporiť prirodzený proces hojenia,
  • dermálne výplne – využívajú sa najmä pri menšom počte atrofických jaziev, jamky sa v tomto prípade najčastejšie vypĺňajú kyselinou hyalurónovou, prípadne ďalšími telu vlastnými látkami, efekt však nebýva trvalý,
  • kortikoidy – metóda zahŕňa injekčnú aplikáciu kortikoidov do jaziev, injekcie najmä napomáhajú zjemňovať a vyrovnávať hypertrofné jazvy, 
  • mikroihly – využívajú sa valčeky s ihličkami, ktoré prepichujú hornú vrstvu kože, ktorá je následne stimulovaná k tvorbe kolagénu, elastínu a kyseliny hyalurónovej, čo zlepšuje vzhľad pleti. 

Je možné jazvám predchádzať?

Dnes je možné jazvy liečiť skutočne rôznorodými metódami. Avšak nie každá metóda prináša hneď uspokojivé výsledky. Čo môže pomáhať u jedného, nemusí u druhého. Pokožka každého z nás sa správa skrátka inak. Jej schopnosť regenerácie je značne individuálna, vplyv môže mať vek človeka, genetika, ale aj životospráva. U niekoho môže liečba priniesť skvelé výsledky, u iných sa zjazvené tkanivo nemusí dostatočne zregenerovať ani po niekoľkých rokoh.

Práve preto je najdôležitejšie tomuto kozmetickému problému v prvom rade predchádzať. Samozrejme, ani dôsledná prevencia nemusí zabezpečiť, že sa ďalšia jazva nevytvorí, no zníži sa aspoň riziko.

  • Základným krokom v rámci prevencie jaziev po akné je hlavne prevencia a správna liečba akné a vyrážok, ktorá by vo vážnejších prípadoch mala byť ponechaná do rúk dermatológa. 
  • Zvýšiť riziko vzniku jazvy môže nedostatočné liečenie vyrážok, ale aj ich vytláčanie, škriabanie či trhanie. Od akné by mal človek preto, takpovediac, držať ruky preč.
  • Okrem toho sa neodporúča pleť v takomto prípade ošetrovať rôznymi peelingami a abrazívnymi prípravkami, ktoré by mohli spôsobiť rozšírenie zápalu, čo opäť zvyšuje riziko jaziev aj pozápalových hyperpigmentácií. 
  • Pleť sa odporúča taktiež adekvátne chrániť pred slnkom vhodnými prípravkami s UV ochranou.

Odporúčame: Viete, prečo piť kokosovú vodu? Tu je TOP 7 jej osvedčených účinkov!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní