Kapucínka pre zdravie močových ciest i do šalátu. Ako ju využiť?

Kapucínka pre zdravie močových ciest i do šalátu. Ako ju využiť?

Ak by sme mali nájsť bylinky so skutočne rôznorodým využitím, kapucínka by bola bezpochyby jednou z nich. Táto rastlina totiž nachádza miesto nielen v ľudovom liečiteľstve, ale vďaka svojmu atraktívnemu vzhľadu je často pestovaná aj na okrasné účely. A dokonca je možné ju využiť aj v kuchyni. 

Poznáte kapucínku väčšiu?

Kapucínka väčšia, latinsky Tropaeolum majus, je poliehavá rastlina z čeľade kapucínkovité. Ľudovo sa jej tiež hovorí vytrčpán. Jej pôvod možno hľadať v Južnej Amerike, skadiaľ sa postupne rozšírila do celého sveta, a to najskôr ako okrasná rastlina. Kapucínka je charakteristická plazivými či popínavými stonkami, ktoré môžu dorastať do dĺžky 3 až 5 m. Rastlina sa zvykne šplhať po najbližšej opore, pričom si pomáha dlhými ovíjajúcimi sa stopkami listov. 

Listy sú plytko laločnaté až takmer okrúhle, celokrajové, tmavozelené a typické výraznou belavou žilnatinou. Nápadné kvety mávajú oranžovú, červenú alebo žltú farbu. V stredoeurópskych podmienkach sa objavujú spravidla od mája či júna do októbra. Plodom sú tobolky, ktoré vnútri ukrývajú semená. Kapucínka je v teplejších oblastiach trváca rastlina. Je však citlivá na mráz, preto je u nás zväčša jednoročná. 

Odporúčame: Ako si zvýšiť imunitu? Vyskúšaj recept na zázvorový sirup

účinky kapucínky

Zdroj: Shutterstock®

Aké má kapucínka účinky?

Z kapucínky sa na rôzne účely zberajú viaceré časti rastliny, a to kvety, listy, púčiky aj plody, respektíve semená. V ľudovej medicíne sa však najčastejšie stretávame s využitím semien, aj keď rôzne tinktúry sa pripravujú napríklad aj zo spomenutých púčikov. Vo všeobecnosti je droga z kapucínky zdrojom viacerých účinných látok, a to vrátane vitamínov a minerálnych látok. Významná je silica s obsahom síry či obsiahnutý glykozid glukotropeolín, ktorý je hlavným nositeľom antibiotických vlastností rastliny. Kapucínka okrem toho pôsobí protizápalovo, protiplesňovo a dezinfekčne.  

Podľa tradičnej medicíny má kapucínka väčšia tieto účinky:

  • pôsobí proti streptokokom aj stafylokokom,
  • podporuje zdravie močových ciest,
  • pomáha pri liečbe akútnych a chronických zápalov močového mechúra a močových ciest,
  • pomáha aj pri zápaloch horných dýchacích ciest, prostaty či vaječníkov,
  • posilňuje obranyschopnosť organizmu,
  • pôsobí ako prírodné laxatívum bez zaťaženia tráviaceho traktu,
  • odstraňuje lupiny,
  • znižuje vypadávanie vlasov a podporuje ich rast.

Kapucínka a jej použitie

Kapucínku v rôznych formách možno poľahky zohnať i v lekárňach, na internete a tiež v predajniach so zdravou výživou. Dostupné sú sušené semená, ktoré možno použiť na prípravu čaju alebo odvarov, tiež tinktúry a roztoky zo semien aj pukov rastliny, okrem toho aj extrakty z kapucínky v kapsulách. Podobné doplnky stravy sú často určené hlavne na podporu zdravia močového ústrojenstva. Pri ich užívaní vždy dodržujte stanovené dávkovanie, prípadne sa ohľadom použitia poraďte s odborníkom. 

Čaj z kapucínky väčšej

Kapucínka je často súčasťou urologických čajov, keďže má priaznivý vplyv na močové cesty. Kapucínkový čaj je možné si doma pripraviť zo zakúpených alebo dopestovaných vysušených semien. Na 250 ml horúcej vody spravidla postačí 1 ČL drogy. Necháme lúhovať 10 až 15 minút a scedíme. Pri akútnych ťažkostiach sa odporúča piť 2 šálky čaju denne.

Čaj z kapucínky, ako aj kapucínka samotná, nie sú vhodné pre tehotné a dojčiace ženy, tiež je potrebná konzultácia s odborníkom pred použitím pri žalúdočných vredoch, vážnych problémoch s obličkami alebo astme. Po približne dvojmesačnej kúre s kapucínkou je vhodná dlhšia pauza, bylinka nie je určená na dlhodobé užívanie. 

tinktúra z kapucínky

Zdroj: Panakeia

Tinktúra z kapucínky väčšej

Ako sme spomenuli, z kapucínky väčšej sa dá pripraviť aj bylinná tinktúra. Tinktúry sa obvykle vyrábajú maceráciou konkrétnej časti rastliny (kvetu, semena, koreňa) v alkohole (prípadne v inom rozpúšťadle). Tieto bylinné prípravky sú typické vyšším podielom účinných látok a lepším účinkom, napríklad v porovnaní s bylinnými čajmi. Zohnať ich možno na internete aj v lekárňach.

Výrobou bylinných tinktúr sa zaoberá aj slovenská značka Panakeia. V ich ponuke nájdeme TINKTURKU – Kapucínka väčšia, tinktúru pripravenú z kapucínkových plodov. Tento bylinný doplnok stravy sa užíva 3-krát denne na lačný žalúdok, a to v množstve 20 kvapiek, ktoré sa nechajú rozpustiť v 200 čistej vody.

V tradičnej medicíne sa tinktúra z kapucínky väčšej používa pri liečbe ochorení obličiek a močového mechúra a na celkovú podporu zdravia močových ciest a prevenciu ťažkostí. Rovnako má priaznivý vplyv na dýchacie cesty, možno ju preto uplatniť pri prechladnutí. Vo vode zriedenú tinktúru možno používať aj na oplach vlasov pi nadmernom vypadávaní alebo lupinách. 

Recept z kapucínky proti padaniu vlasov

Kapucínku možno využívať aj zvonka, je totiž vítaným pomocníkom pri problémoch s vlasmi. Ak vás trápi ich strata a chcete podporiť ich rast, skúste domácu tinktúru z kapucínky a žihľavy. Tento prírodný pomocník je určený na pravidelné masáže pokožky hlavy. 

Ingrediencie:

  • listy a kvety kapucínky
  • koreň žihľavy
  • 60 % číry alkohol

Postup: Koreň žihľavy a listy aj kvety kapucínky nadrobno nasekáme. Možné je však byliny použiť aj v sušenom stave. Bylinky v rovnakom pomere následne vo vhodnej sklenej nádobke zalejeme alkoholom. Na jeden diel bylín použijeme približne 5 dielov alkoholu. Následne necháme macerovať asi 3 týždne. Po scedení môžeme začať používať. 

Odporúčame: Najlepšie byliny na studené nohy a ruky: Ktoré prekrvia vaše telo?

jedlá kapucínka

Zdroj: Shutterstock®

Pestovanie kapucínky väčšej

Kapucínku väčšiu možno bez väčších problémov pestovať aj v našich končinách, či ju už chcete využiť na liečebné účely, alebo len na okrasu. Keďže nie je mrazuvzdorná, často je pestovaná len ako letnička v záhradách počas najteplejších mesiacov roka. Kapucínku obvykle pestujeme zo semien, pričom je najlepšie predpestovať ju v kvetináčoch a von na stanovište ju vysadiť až na jar po odznení mrazov. Rastline nájdite svetlé stanovište.

Pôda nemusí byť veľmi výživná, ale mala by byť priepustná a primerane vlhká, no nie premočená. Dospelé rastliny znesú aj menšiu zálievku, počas letných horúčav je však dostatok vlahy nevyhnutný. Kapucínku na okrasné a úžitkové účely možno pestovať aj v kvetináči, napríklad na balkóne. V takomto prípade možno rastlinu v chladnejších mesiacoch presunúť do interiéru. Kapucínku v kvetináči je potrebné pravidelne zalievať, počas horúčav aj každý deň.

Nezabudnite však použiť kvetináč s odtokovými otvormi, aby nedošlo k premočeniu substrátu. Prípadný zber jednotlivých častí rastliny prebieha vždy v inom čase. Listy a kvety možno zberať priebežne v čase kvitnutia, plody a semená sa zberajú po odkvitnutí kvetov, a to zvyčajne až začiatkom jesene. 

Kapucínka v kuchyni

Ako sme spomenuli už v úvode, kapucínka nenašla svoje miesto len v záhrade a ľudovom liečiteľstve, ale aj kuchyni. Rastlinka má totiž jedlé kvety, ale aj listy a prirodzene aj semená, z ktorých sa dá pripraviť nielen čaj. Mladé listy a kvety kapucínky sú charakteristické ostrejšou chuťou, ktorá mnohým pripomína chuť žeruchy alebo reďkovky.

Možno ich používať ako listovú zeleninu do šalátov. Kapucínka sa hodí ku grilovanému mäsu aj vaječným pokrmom, taktiež k syrovým nátierkam. Kvety sú tiež skvelou ozdobou jednohubiek alebo obložených chlebíčkov. Pomleté semená zas možno v kuchyni využívať ako korenie (napr. na pizzu či do omelety). 

Kapucínkovú tinktúru slovenskej značky Panakeia, ako aj ďalšie bylinné produkty, nájdete na www.zdraviezkopanic.sk.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní