TOP 7 dôvodov, prečo jesť bataty: Prečo sú tou správnou voľbou?

TOP 7 dôvodov, prečo jesť bataty: Prečo sú tou správnou voľbou?

Nie je to tak dávno, čo sa v našich jedálničkoch neobjavovali vôbec, neskôr len zriedka, no a dnes si získavajú čoraz viac fanúšikov. Reč je o batatoch, alebo ak chcete, sladkých zemiakoch. Ide o koreňové hľuzy povojovníka batatového, latinsky Ipomoea batatas, ktoré k nám prišli z Ameriky, podobne ako klasické zemiaky. Bataty sú charakteristické svojím nepravidelným tvarom, oranžovou farbou a sladkastou chuťou. Prečo je však veľmi vhodné, aby v našej strave dostali dostatočný priestor? S ich pravidelnou konzumáciou sa totižto spájajú viaceré výhody. Zistite, prečo pri nákupe potravín v obchode nezabudnúť ani na sladké zemiaky!

1. Sú dobrým zdrojom základných živín

Ako prvé môžeme spomenúť, že bataty sú nesmierne výživné. Obsahujú viaceré základné živiny a mnohé látky, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie nášho tela. Sladké zemiaky obsahujú zložené sacharidy aj cennú vlákninu, v menšom množstve sú tiež zdrojom bielkovín. Tuk takmer neobsahujú. Veľkú časť zeleniny tvorí voda. Bataty sú skvelým zdrojom energie a dokážu človeka zasýtiť na dlhšiu dobu. Energiu poskytujú postupne a nemajú negatívny vplyv na hladinu cukru v krvi. V batatoch tiež nájdeme draslík, zinok, mangán a ďalšie minerály, taktiež viaceré vitamíny skupiny B.

Odporúčame: Kedy ísť k lekárovi? Pri týchto ťažkostiach návštevu neodkladajte!

vitamíny v batatoch

Zdroj: Shutterstock®

2. Sú bohaté na betakarotén

V súvislosti so sladkými zemiakmi za zmienku rozhodne stojí ich vysoký obsah betakaroténu, ktorý radíme medzi karotenoidy, čo sú prírodné farbivá. I betakarotén prispieva k peknému oranžovému sfarbeniu batatov. Pre naše zdravie však má rovnako význam. Naše telo si z neho dokáže vyrábať dôležitý vitamín A. V tele však pôsobí aj ako silný antioxidant, čiže napomáha ochraňovať bunky pred škodlivým vplyvom voľných radikálov. Zabudnúť tiež nemôžeme na priaznivý vplyv betakaroténu na pokožku. Prispieva k jej ochrane, napríklad i pred slnečným žiarením, spomaľuje taktiež proces starnutia kože. 

3. Majú pozitívny vplyv na tlak

Konzumáciou batatov je možné prispieť k dobrému zdraviu srdca a ciev. Sladké zemiaky totižto radíme medzi zeleninu bohatú na draslík, ktorá je v jedálničkoch vítaná i v prípade problémov s vysokým krvným tlakom. Dostatok draslíka napomáha udržiavať hladiny tlaku v norme. Vysoký tlak je pritom vážnym a v dnešnej dobe výrazne rozšíreným zdravotným problémom, ktorý môže viesť k zvyšovaniu rizika rozvoja viacerých srdcovo-cievnych ochorení. Bataty však obsahujú i mnohé ďalšie látky potrebné pre srdce a cievy. Vďaka svojmu zloženiu majú napríklad i priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu. 

obré trávenie

Zdroj: Shutterstock®

4. Prospievajú tráveniu

Ak máte problémy s trávením, najmä nepravidelným vyprázdňovaním, môžu pomôcť potraviny bohaté na vlákninu. Bataty medzi ne rozhodne zaradiť môžeme. Rozpustná vláknina predstavuje okrem iného aj živiny pre dôležité črevné baktérie a nerozpustná vláknina zase skracuje dobu, počas ktorej potrava zostáva v črevách. Pri problémoch so zápchou sa preto odporúča pridať do jedálnička viac zdrojov cennej vlákniny. Navyše, potraviny s vysokým podielom vlákniny tiež prispievajú k dostatočnému pocitu sýtosti po jedle. 

5. Podporujú imunitný systém

Sladké zemiaky sú tiež prekvapivo dobrým zdrojom dôležitého vitamínu C, vďaka čomu majú priaznivý vplyv aj na imunitu. Tento vitamín je totižto nevyhnutný pre správnu funkciu imunitného systému. Céčko zvyšuje obranyschopnosť organizmu voči infekčným a vírusovým ochoreniam, okrem iného tiež v našom tele podporuje tvorbu kolagénu a rovnako je silným a významným antioxidantom. Bataty však obsahujú i ďalšie látky, ktoré majú priaznivý vplyv na imunitu. Ide napríklad o spomínaný betakarotén či zinok. 

zdravé oči

Zdroj: Shutterstock®

6. Pomáhajú očiam

Aj naše oči budú nadšené z toho, že pravidelne konzumujeme sladké zemiaky. Je to hlavne vďaka obsahu mnohých karotenoidov. Ako sme už niekoľkokrát spomenuli, bataty sú bohaté na betakarotén, ktorý slúži nášmu telu aj na výrobu vitamínu A. Tento vitamín je nevyhnutný pre zdravý zrak, okrem toho chráni sliznice pred infekciami a podporuje zdravie kože. V batatoch tiež nájdeme luteín a zeaxantín, čo sú významné karotenoidy, nachádzajúceho sa v značnom množstve aj v našich očiach. Tieto látky chránia oči pred oxidačným poškodením, podporujú dobrý zrak a preventívne pôsobia proti šedému zákalu a makulárnej degenerácii. 

7. Sú chutné na mnoho spôsobov

Nakoniec môžeme za veľkú výhodu batatov považovať aj ich jedinečnú sladkastú chuť a fakt, že sa dajú pripraviť rôznymi spôsobmi. Sladké zemiaky sú výživné a chutné. Môžu sa variť i piecť. Ak ste napríklad ešte neskúsili batatové hranolky, túto chybu musíte rozhodne napraviť. Z batatov tiež môžete pripraviť kašu, lahodnú krémovú polievku, taktiež sa dajú upiecť (pečené bataty) v celku a podávať s nejakou plnkou. Dajú sa tiež použiť do cestovinových jedál. Keďže sú prirodzene sladkasté, sú rovnako skvelou voľbou aj do sladkých dezertov či koláčov. Dajú sa z nich pripraviť lievance, muffiny, brownies a mnoho ďalšieho.

Odporúčame: Prečo jesť kaleráb? Neuveríte, čo dokáže táto nenápadná zelenina!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní