Už ste ochutnali pitahayu? Zistite, aké sú účinky dračieho ovocia!

Už ste ochutnali pitahayu? Zistite, aké sú účinky dračieho ovocia!

Najmä v zime a počas predvianočného obdobia sa na pultoch supermarketov objavuje najrozličnejšie exotické ovocie. Už tradične si v tomto období môžeme pochutnávať napríklad na sladkom liči alebo kaki. Medzi takéto exotické ovocie patrí tiež papája či marakuja. Zabudnúť nemožno ani na dračie ovocie, respektíve pitahayu. Pitahaya je plodom niektorých kaktusov z rodu Hylocereus, ktorých domovinou sú tropické a subtropické oblasti Strednej a Južnej Ameriky. V súčasnej dobe sú hojne pestované aj v mnohých ázijských oblastiach. Zaujímavé na týchto kaktusoch je, že majú veľké kvety, ktoré kvitnú v noci a zväčša ich opeľujú najmä netopiere.

Z nich sa vyvíjajú plody, ktoré majú skutočne jedinečný a nezameniteľný vzhľad. Plodom sú 10 až 20 cm veľké bobule vajcovitého tvaru. Sú pokryté akýmisi trojrohými šupinkami či výbežkami. Vďaka tomu netradičnému vzhľadu sa plodom začalo hovoriť aj dračie ovocie, pretože ľuďom pripomínali kožu draka. Zvonka má plod podľa konkrétnej odrody sýtoružovú alebo žltú farbu. Vnútro tvorí spravidla biela dužina plná drobných čiernych zrniečok. Dužina je rôsolovitá a v podstate podobná ako v prípade ovocia kivi. Chuťou možno pitahayu prirovnať egrešom v kombinácii s ďalšími druhmi ovocia. Pitahaya je však zaujímavá nielen svojím vzhľadom či chuťou, ale aj vplyvom na naše zdravie. Aké sú jej účinky?

Odporúčame: Aké sú príčiny pálenia záhy? Odhaľte príčinu, zbavíte sa problému!

pitahaya

Zdroj: Shutterstock®

Je plná vitamínov

Na pitahaye sa v prvom rade oplatí pochutnávať preto, lebo obsahuje množstvo dôležitých živín, vitamínov a minerálov. Plody telu doplnia bielkoviny a najmä slušné množstvo cennej vlákniny. Dračie ovocie obsahuje vitamín C aj viaceré vitamíny skupiny B, a to najmä vitamíny B2 a B3, taktiež vápnik, horčík, železo aj fosfor. V plodoch tiež nájdeme dôležité karotenoidy a mnohé látky s antioxidačnými účinkami. Plody s tmavou dužinou, ružovou až červenkastou, sú bohaté na lykopén, ktorý je charakteristický silnými protirakovinovými účinkami.

Podporuje trávenie

Pitahaya predstavuje nutrične bohaté ovocie, ktoré má priaznivý vplyv na trávenie. Podobne ako iné druhy ovocia je bohatá na vlákninu, ktorá je nevyhnutná pre správnu činnosť tráviaceho traktu a najmä činnosť a peristaltiku čriev. I konzumáciou dračieho ovocia možno podporiť pravidelné vyprázdňovanie a preventívne pôsobiť proti zápche. Vo väčších množstvách však môže mať toto ovocie preháňajúce účinky. Keďže sú plody z veľkej časti tvorené vodou a sú nízkokalorické, sú vhodnou súčasťou aj diétneho jedálnička. 

Pôsobí ako prírodné antidepresívum

Dračie ovocie pôsobí ako prírodné antidepresívum. Vďaka svojmu zloženiu a pôsobeniu má upokojujúce účinky. Napomáha zlepšovať náladu a rýchlejšie zaspať, respektíve bojovať s nespavosťou. Okrem toho podporuje aj sústredenie a pomáha povzbudzovať a udržiavať zdravú pamäť. Vďaka obsahu vitamínu C má tiež priaznivý vplyv na imunitný systém. 

exotické ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Chráni srdcovo-cievny systém

Konzumáciou dračieho ovocia možno podporiť aj dobrý stav a zdravie srdcovo-cievneho systému. V jedálničku by pitahayu mali privítať osoby, ktoré trápi vysoká hladina zlého LDL cholesterolu. Vysoký cholesterol zvyšuje riziko upchávania a zužovania ciev, čo môže viesť k rozvoju vážnych kardiovaskulárnych chorôb. Toto ovocie však má priaznivý vplyv nielen na úroveň cholesterolu v krvi, ale aj na krvný tlak. Pitahaya okrem toho pozitívne pôsobí dokonca aj na hladinu cukru v krvi. Po konzultácii s lekárom môže byť vítanou súčasťou jedálnička osôb s cukrovkou 2. typu

Pomáha pokožke

Taktiež môžeme spomenúť, že dračie ovocie vďaka svojmu zloženiu prospieva aj pokožke. Obsiahnuté antioxidanty bojujú proti voľným radikálom a chránia bunky celého tela, ako aj bunky pokožky pred poškodením a predčasným starnutím. Pri aplikácii zvonka dokáže toto ovocie dokonca podporiť rýchlejšie hojenie rán, blahodarne pôsobí na pokožku spálenú slnkom aj postihnutú nejakým kožným ochorením. Vďaka svojmu zloženiu má pitahaya rovnako pozitívny vplyv na kosti a zuby, zrak či vlasy.

Odporúčame: TOP potraviny pre zdravšiu pečeň: Ktoré by sme mali jesť pravidelne?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní