Má ju jedna z piatich žien: Čo je menorágia a ako sa prejavuje?

Má ju jedna z piatich žien: Čo je menorágia a ako sa prejavuje?

Prichádza každý mesiac, má ju takmer každá žena v reproduktívnom veku, a predsa u každej z nás prebieha úplne inak. Niektoré ženy dokonca trápi príliš silná alebo príliš dlhá menštruácia, čo vo väčšine považujú za prirodzené. Čo je menorágia, ako sa prejavuje a kedy je s abnormalitami v menštruačnom cykle potrebné zájsť ku gynekológovi?

Ako vyzerá normálny cyklus?

Pri menštruačnom cykle ženy je veľmi ťažké opísať to, čo je normálne. Vo všeobecnosti sa však za ideálnu dĺžku celého menštruačného cyklu považuje 28 dní, v norme je ale cyklus dlhý od 21 do 35 dní. Ak si myslíte, že ide o pomerne širokú škálu, máte pravdu. Poďme sa však baviť o ideálnej dĺžke menštruácie ako takej. Priemerná dĺžka menštruačného krvácania je podľa odborníkov 5 dní, počas ktorých by žena mala stratiť celkovo maximálne 80 mililitrov krvi.

Odporúčame: Poznáte najzdravšie čaje? Prinášame vám ich rebríček

koľko trvá menštruácia

Zdroj: Shutterstock®

Abnormality trápia mnohé

Po tom, ako sme si objasnili, čo je podľa lekárov v menštruačnom svete normálne, poďme si čosi povedať aj o jeho abnormalitách. Ako teda zistíte, že s vašou menštruáciou niečo nie je v poriadku? Vo všeobecnosti môžeme tvrdiť, že menštruácia, ktorá zasahuje do bežného života a obmedzuje vás vo fyzických či sociálnych aktivitách alebo vás obmedzuje po psychickej stránke, je abnormálna. Ak je menorágia aj váš prípad, tak ako jednej z piatich žien, spozorujete na sebe niektoré z príznakov uvedených v galérii nižšie.

- PRÍZNAKY MENORÁGIE
1 z 4

SILNÉ KRVÁCANIE

Ako sme už naznačili niekoľkokrát, abnormálne silné krvácanie napovedá, že niečo nie je v poriadku. Čo však môžeme považovať za príliš silnú menštruáciu? Ak cez tampón, vložku alebo menštruačný kalíšok pretekáte každú jednu hodinu, máte príliš silné krvácanie.

Ak sa tento stav opakuje niekoľko hodín každý deň menštruácie, zverte sa svojmu lekárovi. Znakom abnormality krvácania a príznakom menorágie môže byť aj vylučovanie krvi vo väčších zhlukoch.

Zdroj: Shutterstock®

Život s menorágiou

Život s abnormálnym menštruačným krvácaním môže byť náročný. Ak sa s ním zveríte lekárovi, ktorý stanoví diagnózu menorágia, môže vám predpísať hormonálnu antikoncepciu, ktorá by mala krvácanie dostať pod kontrolu.

Ak sa však takejto forme bránite, musíte sa na krvácanie každý mesiac dobre pripraviť. Odporúča sa používať tampóny v kombinácii s vložkami, aby ste zabránili pretečeniu a v niektorých prípadoch postačí dať šancu menštruačnému kalíšku, ktorý krvi udrží podstatne viac. S menorágiou sa žiť určite dá v prípade, že vás neuberá o cenné železo a nespôsobuje vám ďalšie zdravotné ťažkosti.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Emil Valentaj 19.08.21 16:26

EV
karma
-1.00

mne na toto celkom pomohlo hemonové železo:) lebo tiež som trpela tým, že som mala velmi bolestivé a dlhe "svoje dni" a už by to až liezlo na nervy....

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní