Podviazanie vaječníkov – ako prebieha, aké sú riziká a je to možné zvrátiť?

Podviazanie vaječníkov – ako prebieha, aké sú riziká a je to možné zvrátiť?

Dnes majú páry na výber veľké množstvo rôznych foriem antikoncepcie, ktorých úlohou je predísť neželanému splodeniu potomka. Samozrejme, prakticky žiadna antikoncepčná metóda nie je považovaná za 100-percentnú, takú ochranu poskytuje v podstate len sexuálna abstinencia. Niektoré formy antikoncepcie sú však spoľahlivejšie ako iné. 

K tým najspoľahlivejším sú v súčasnosti radené napríklad hormonálne antikoncepčné tabletky, ako aj prezervatív. Naopak, nízka spoľahlivosť sa udáva pri prerušovanej súloži či počítaní plodných dní. Jednou z účinných, i keď invazívnejších foriem, je aj sterilizácia, či už ženy, alebo muža. U žien sa táto procedúra bežne nazýva aj podviazanie vaječníkov. 

Čo je potrebné o podviazaní vaječníkov vedieť? Ako ovplyvní menštruačný cyklus ženy? Ktoré ženy môžu zákrok podstúpiť? Spája sa táto antikoncepčná metóda s nejakými rizikami?

Podviazanie vaječníkov ako forma antikoncepcie

Pod pojmom podviazanie vaječníkov (resp. podviazanie vajíčkovodov) alebo ženská sterilizácia rozumieme gynekologický zákrok, pri ktorom dochádza k zámernému prerušeniu plodnosti ženy. Využíva sa ako jedna z foriem antikoncepcie. Počatiu sa v tomto prípade zamedzuje prerušením vajíčkovodov, teda spojenia medzi vaječníkmi a maternicou.

Počas sterilizácie lekár rôznymi metódami úplne preruší alebo uzavrie vajíčkovody. Následkom toho sa dozreté vajíčko nemôže dostať do maternice a zároveň ani nie je možné, aby sa k vajíčku dostali spermie. 

Účinnosť tejto antikoncepčnej metódy je udávaná na minimálne 99,9 %. K zlyhaniu nastáva asi len v 0,05 – 0,1 % prípadov.

Je možné obnoviť plodnosť po podviazaní vaječníkov?

Podviazanie vajíčkovodov je vo všeobecnosti považované za nezvratné, respektíve sa udáva, že by tento chirurgický zákrok mal byť považovaný za trvalý spôsob ochrany pred neželaným tehotenstvom. Opätovné spriechodnenie vajíčkovodov však nie je úplne vylúčené. Závisí to však napríklad aj od toho, ktorá časť vajíčkovodu je prerušená a akým spôsobom. 

Možnosti obnovenia priechodnosti vajíčkovodov môžu byť značne obmedzené. Ide obvykle o náročný zákrok, ktorý nemusí byť úspešný. Aj v prípade, že sa navrátenie vajíčkovodov do pôvodného stavu podarí, nemusí to zaručovať úplne obnovenie plodnosti, taktiež hrozí vyššie riziko výskytu mimomaternicového tehotenstva.

V prípade, že žena, ktorá podstúpila sterilizáciu, sa rozhodla pre ďalšie tehotenstvo, je možné IVF, čiže mimotelové oplodnenie. Žena má totiž aj po sterilizácii funkčné vaječníky, z ktorých možno odobrať vajíčka, ako aj maternicu, do ktorej možno implantovať vajíčko oplodnené spermiou. Prakticky nie je teda úplne neplodná – podviazanie vajíčkovodov znemožňuje len prirodzenému počatiu.

Odporúčame: Najlepšie bylinky na zvýšenie libida: Ktoré pomôžu ženám i mužom?

Kto môže podstúpiť podviazanie vaječníkov?

Podviazanie vaječníkov sa prevádza u žien nad 18 rokov, a to v prípade, ak žena o zákrok písomne požiada. Po odovzdaní písomnej žiadosti poskytovateľovi služby následne musí uplynúť 30-dňová lehota, počas ktorej má žena možnosť zmeniť názor a upustiť od podstúpenia sterilizácie.

Vo všeobecnosti sa však podväzovanie vajíčkovodov vzhľadom na prevažne nezvratný charakter odporúča skôr ženám starším ako 35 rokov, ktoré už deti majú a ďalšie neplánujú. V niektorých prípadoch môže zákrok odporučiť lekár zo zdravotných dôvodov, a to v prípade:

  • ak by ďalšie tehotenstvo alebo pôrod ohrozovali život ženy,
  • alebo ak existuje riziko ťažkého poškodenia zdravia a života plodu. 

Odporúčanie lekára však neznemená, že žena podviazanie vajíčkovodov musí podstúpiť. 

Má žena po podviazaní vaječníkov menštruačný cyklus?

Podviazanie vaječníkov, respektíve ženská sterilizácia nie je kastrácia. Po vykonaní tohto zákroku zostávajú všetky pohlavné orgány na svojom mieste, iba vajíčkovody sú prerušené. Vaječníky sú plne funkčné a ženské telo stále podlieha zmenám súvisiacim s menštruačným cyklom. Produkcia ženských hormónov nie je narušená, vajíčkovody pravidelne uvoľňujú dozreté vajíčko, teda dochádza k ovulácii

Väčšina žien po sterilizácii menštruuje tak ako pred zákrokom, u niektorých žien sa môžu objaviť mierne zmeny v menštruačnom cykle. Vajíčko uvoľnené z vajíčkovodu sa nedostáva do maternice a nevylučuje spolu s menštruačnou krvou, ale dochádza k jeho prirodzenému vstrebaniu vo vajíčkovode. 

Ako prebieha sterilizácia ženy?

Počas sterilizácie ženy dochádza k prerušeniu vajíčkovodov rôznymi spôsobmi, a to napríklad odrezaním alebo spálením časti vajíčkovodu. Taktiež sa môžu vajíčkovody zosvorkovať kovovými klipmi či plastovými krúžkami. Možnosťou je tiež vsunutie vložiek do vajíčkovodov, no táto metóda je menej účinná. V súčasnosti existuje viacero metód prevedenia ženskej sterilizácie, výber je potrebné konzultovať s lekárom. 

Pri sterilizácii sa uplatňujú najčastejšie tieto metódy:

  • laparoskopia (laparoskopická sterilizácia) – chirurgický zákrok v celkovej anestézii cez malé rezy v pupku, cez ktoré operatér zavádza chirurgický zákrok,

  • minilaparotómia – vaječníky sú prerušené cez malý rez v podbrušku, vyžaduje sa spravidla hospitalizácia,
  • hysteroskopická sterilizácia – zákrok cez maternicu, nevyžaduje sa anestézia ani hospitalizácia,
  • sterilizácia počas plánovanej sekcie – operatér na žiadosť ženy preruší vajíčkovody po vybratí dieťaťa z maternice.

Odporúčame: Hojenie rán – ako by malo prebiehať a pri ktorých varovných príznakov spozornieť?

Ako dlho trvá rekonvalescencia po podviazaní vaječníkov?

Rekonvalescencia po ženskej sterilizácii spravidla nie je náročná a zdĺhavá. Pri bezproblémovom priebehu zákroku ide obvykle o obdobie pár dní, nanajvýš jedného týždňa. Ak ste zákrok podstúpili, dodržiavajte opatrenia nariadené lekárom. Vo všeobecnosti sa odporúča pokoj a vyhýbanie sa nadmernej fyzickej aktivite, vrátane pohlavného styku aspoň počas prvého týždňa.

Bolesti je možné tlmiť odporučenými voľnopredajnými analgetikami. V prípade výskytu závažných zdravotných ťažkostí (horúčka, stupňujúce sa bolesti, závažné krvácanie z rodidiel) po podviazaní vaječníkov neváhajte vyhľadať lekársku pomoc. V stanovenom termíne po zákroku sa nezabudnite dostaviť na kontrolné vyšetrenie ku gynekológovi, ktorý posúdi úspešnosť prevedenej sterilizácie. 

Nesie so sebou podviazanie vaječníkov riziká?

Prakticky všetky zákroky so sebou nesú nejaké riziká a ženská sterilizácia nie je výnimkou. Podviazanie vaječníkov nie je úplne jednoduchý zákrok, napríklad v porovnaní s mužskou sterilizáciou (vazektómiou) sa spravidla spája s väčšími rizikami. 

Bežné je krvácanie po zákroku či bolesti v podbrušku. Existuje však riziko infekcie, poškodenia okolitých tkanív a orgánov počas zákroku, ako aj komplikácie spojené s anestéziou (napr. alergická reakcia). Závažné komplikácie sú zriedkavé, avšak o všetkých možných rizikách je vždy potrebné diskutovať s lekárom. 

Je tiež potrebné zmieniť, že prevedenie sterilizácie spravidla nemá vplyv na sexuálny život ženy. Znížená chuť na sex alebo zhoršená kvalita pohlavného života z dôvodu podviazania vaječníkov nepredstavujú bežný jav. 

Aká je cena podviazania vaječníkov?

Cena zákroku na prerušenie vajíčkovodov sa môže líšiť v závislosti od zariadenia, v ktorom ho ponúkajú. Cena za ženskú sterilizáciu zahŕňa nielen samotný zákrok, ale aj predoperačné a pooperačné vyšetrenia a konzultácie, v prípade potreby anestéziu a hospitalizáciu, ako aj potrebné lieky. 

Suma sa môžeme pohybovať okolo 500 eur, na súkromných klinikách je potrebné spravidla počítať s vyššou čiastkou. Informáciu o presnej cene vám vie poskytnúť konkrétna klinika. Sterilizácia na žiadosť ženy obvykle nie je hradená zdravotnou poisťovňou. Ak je však zákrok odporučený lekárom z dôvodu vážnych zdravotných príčin, spravidla je zdravotnou poisťovňou hradený. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní