Kvalita nášho pôrodníctva – môžu slovenské ženy očakávať zmeny k lepšiemu?

Kvalita nášho pôrodníctva – môžu slovenské ženy očakávať zmeny k lepšiemu?

Po viac ako tridsiatich rokoch vychádza na Slovensku unikátna publikácia, ktorej cieľom je okrem iného určiť smer, kam by malo kráčať slovenské pôrodníctvo. Pod vedením špičkového gynekológa a pôrodníka prof. Jozefa Záhumenského na nej viac než dva roky pracovalo 85 autorov. Tisícdvestostranová kniha váži – takmer ako donosený novorodenec – 3400 gramov a do života ju slávnostne uvedie minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Komplexná, odborná a dlho očakávaná kniha o pôrodníctve na Slovensku je konečne na svete. Známy slovenský lekár a pedagóg prof. Jozef Záhumenský vytvoril s kolektívom autorov unikátne knižné dielo, ktoré môže pomôcť vo vzdelávaní lekárov i študentov.

Odporúčame: Obezita u detí: 7 preventívnych tipov, ktoré môžete urobiť ako rodič

krst knihy Pôrodníctvo

Zdroj: A-medi management s.r.o.

PÔRODNÍCTVO

„Cieľom knihy Pôrodníctvo je podpora prirodzeného pôrodníctva, rešpektujúca pôrodnícka starostlivosť a správne poskytovaná komplexná zdravotná starostlivosť tehotným ženám,“ uviedol prof. Záhumenský na sociálnych sieťach pri prvých zmienkach o knihe, na ktorej s kolektívom autorov pracoval viac než dva roky.

Publikácia pokrýva starostlivosť o budúce matky naozaj detailne. Autorský tím tvorilo 85 špecialistov, ktorí sa venujú anatómii, fyziológii, rizikovej gravidite, očkovaniu v tehotnosti či etike v reprodukčnej medicíne. Do rúk študentov, lekárov a iných odborníkov sa dostane koncom mája, knihu – ako správneho novorodenca - čaká tiež slávnostné uvedenie do života na tlačovej konferencii s príznačným názvom Kam by malo kráčať slovenské pôrodníctvo.

Podujatie  sa koná pod záštitou hlavného odborníka MZ SR pre gynekológiu a pôrodníctvo prof. Miroslava Borovského a ministra zdravotníctva SR Vladimíra Lengvarského, ktorý bude symbolickým „krstným otcom“ unikátnej publikácie Pôrodníctvo. Na konferencii sa predstavia špičkoví odborníci ako prednosta Centra pôrodnej asistencie Fakultnej nemocnice v Brne doc. Vít Weinberger, primár trenčianskej pôrodnice Peter Kaščák či klinická psychologička, psychoterapeutka a dula Hana Celušáková, ktorá poukáže na dôležitosť rešpektovania psychologických potrieb žien - rodičiek.

Zaujme ťa aj: Časté krvácanie z nosa – môžu za problémom stáť vážnejšie príčiny?

prof. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD.

Zdroj: A-medi management s.r.o.

Aj VšZP si uvedomuje potrebu zvyšovania povedomia žien a predpôrodnej a popôrodnej starostlivosti, o čo sa snaží aj pomocou novej služby pre poistenky. „VšZP s podporou Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek spustila 1. apríla 2022 bezplatné predpôrodné a popôrodné poradenstvo. Odbornú pomoc môžu využiť tehotné a dojčiace matky, a to počas celej doby trvania tehotenstva a dojčenia. Odborníčky sú k dispozícií od pondelka do piatku v čase od 10:00 až do 20:00 hodiny. Skúsené pôrodné asistentky radia ženám vo forme 30-minútových video konzultácií. Rezervačný formulár nájdu záujemkyne online na www.vszp.sk/mama. V rámci neho si žena vyberie termín a čas stretnutia, ktorý jej najviac vyhovuje. Budúce či čerstvé mamičky tak získajú relevantné a odborné informácie a okamžitú pomoc či už v otázke bezpečného tehotenstva, pôrodu, šestonedelia, ale i dojčenia,“ informuje Beata Havelková, podpredsedníčka predstavenstva VšZP.

Spoločne s unikátnou odbornou publikáciou vstupuje na trh aj online portál www.lekarizenam.sk, ktorého cieľom je zvyšovanie povedomia o ženskom zdraví, gynekologických ochoreniach i možnostiach liečby či prevencie. Odborným garantom webstránky, na ktorej čitatelia nájdu informácie výlučne od odborníkov, bude aj pán prof. Záhumenský. (Projekt Lekári ženám prinesie čitateľom informácie výlučne od odborníkov, čím reaguje aj na výzvy dnešnej doby, spojené so šírením dezinformácií v zdravotníctve).

Neprehliadni: Glomerulonefritída – vážny problém s obličkami. Aké sú symptómy?

kniha Pôrodníctvo

Zdroj: A-medi management s.r.o.

„Veľmi si vážime snahu a prácu pána prof. Záhumenského, ktorého publikácia Pôrodníctvo predstavuje v našom vydavateľstve aj rekord – takúto rozsiahlu publikáciu v portfóliu ešte veru nemáme,“ opisuje výnimočnosť diela riaditeľka vydavateľstva A-medi management Helena Šurinová, ktorá (stojí aj za projektom Lekári ženám) sa dlhodobo venuje vzdelávaniu lekárov a verí, že kniha môže inšpirovať budúcich gynekológov a pôrodníkov v ich práci či prístupe k pôrodom.

Autor knihy prof. Záhumenský pridáva s úsmevom jednoduchú radu. „Pre poslucháčov medicíny sa ju stačí naučiť a polovicu štátnice majú vo vrecku.“


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní