Cukrovka a obezita: Najnovší výskum prichádza s novou nádejou pri ich liečbe!

Cukrovka a obezita: Najnovší výskum prichádza s novou nádejou pri ich liečbe!
  • 08.12.2022
  • Lenka Biba Slovak

Viac ako 90 % pacientov s cukrovkounadváhu alebo obezitu. Zatiaľ čo prírastok hmotnosti a obezita zhoršujú inzulínovú rezistenciu, strata hmotnosti spomaľuje progresiu komplikácií diabetu.

Vzhľadom na zvýšené riziko komplikácií diabetu u pacientov s obezitou musia lekári chápať a vedieť, ako liečiť obezitu u svojich pacientov s diabetom, vrátane poskytovania poradenstva a manažmentu správania, odporúčaní do programov na zníženie hmotnosti a manažmentu liekov.

Akumulácia tuku je typickým javom v patogenéze diabetu 2. typu. V súčasnosti sú obézni aj diabetici 1. typu, ktorí žijú v prostredí s typickým kalorickým prekrmovaním a nízkou fyzickou aktivitou. Redukcia hmotnosti je dôležitou súčasťou terapie u všetkých obéznych diabetických pacientov.

Aká je základná liečba obezity?

Najlepším spôsobom, ako liečiť obezitu, je jesť zdravú, nízkokalorickú stravu a pravidelne cvičiť. Aby ste to dosiahli, mali by ste jesť vyváženú stravu s kontrolovaným príjmom kalórií podľa odporúčania vášho praktického lekára alebo odborníka na riadenie chudnutia – napríklad dietológa.

Odporúčame: Tipy na vianočné darčeky: Stále neviete, čím obdarovať vašich najbližších? Poradíme vám!

Vzťah lekára a pacienta je veľmi dôležitý

Mnohé skúsenosti pacientov s cukrovkou ukazujú, že nedostatok fyzickej aktivity a úpravy jedálnička obmedzuje snahu lekárov zapojiť svojich pacientov do motivácie schudnúť. Výskumy však ukazujú, že lekári môžu úspešne poskytovať poradenstvo pri obezite a tiež zohrávajú dôležitú úlohu:

  • pri odkazovaní na programy na zníženie hmotnosti podľa potreby,
  • pri sledovaní cieľov chudnutia pacientov, 
  • pri poskytovaní nepretržitej podpory a povzbudenia.

Preto je dôležité, aby lekári porozumeli liečbe obezity u pacientov s diabetom, pretože mierny úbytok hmotnosti o 3 – 5 % pôvodnej telesnej hmotnosti:

  • zlepšuje intoleranciu glukózy,
  • spomaľuje komplikácie diabetu,
  • znižuje potrebu liekov znižujúcich hladinu glukózy, 
  • predchádza progresii do diabetu 2. typu.

Najnovšie výskumy však dávajú novú nádej

Najnovšie výskumy ohľadom liečby cukrovky u pacientov, ktorí zároveň trpia obezitou, prinášajú novú nádej a prekvapivé výsledky. Liečba nielen samotnej obezity, ale aj cukrovky a metabolického syndrómu bude možno v budúcnosti taká jednoduchá, ako aplikácia injekcie proti bolesti.

Premena tukových buniek na iné tkanivo dáva nový pohľad nielen výskumu, ale aj liečbe cukrovky v budúcnosti. Výskumný tím Yu-Hua Tseng z Joslin Diabetes Center verí, že dokáže biele tukové bunky modifikovať tak, aby sa podobali hnedým.

Hnedé tukové bunky totiž spaľujú energiu namiesto toho, aby ukladali energiu tak, ako to robia biele tukové bunky v ľudskom organizme.

Neprehliadnite: Cukor: Chutný spoločník, ale nebezpečný pán. Pozor však aj na skrytý cukor! Kde všade sa ukrýva?

Ako má táto premena fungovať?

Výskumný tím prišiel na to, že hnedý tuk môže znižovať nadmerné hladiny glukózy a tukov v krvi, ktoré súvisia s metabolickými chorobami, ako je cukrovka. Ľudia s obezitou majú ale tendenciu mať prospešného tuku oveľa menej ako toho bieleho.

Vedcom sa podaril vytvoriť hnedý tuk z bieleho v takzvanom progenitorovom štádiu, teda vo fáze, kedy ešte nie sú úplne vyvinuté do svojej finálnej formy.

Chudnutie je ale prvý krok k úspešnej liečbe

Chudnutie je obzvlášť dôležité pre jedincov, ktorí majú cukrovku aj obezitu. Zníženie príjmu kalórií je základom chudnutia a zvýšené cvičenie, pohyb a fyzická aktivita sú rozhodujúce pre udržanie požadovanej hmotnosti.

Pre týchto pacientov je dôležitý aj manažment liekov, či už ide o výber liekov na diabetes, ktoré podporujú chudnutie alebo sú neutrálne voči hmotnosti, predpisovanie liekov schválených na chudnutie alebo oboje.

Odporúčame aj: Kašeľ je nepríjemný spoločník. Ako proti nemu bojovať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní