Chceš obmedziť kávu a vyskúšať niečo nové? Siahni po zdravej náhrade

Zbožňujete vôňu kávy a chvíle, kedy si ju môžete pokojne vychutnať? V živote sa však môžu vyskytnúť aj situácie, ktoré vám znemožnia pitie kávy. Môže ísť o zdravotné problémy, ale aj vaše vlastné rozhodnutie, kedy si poviete, že nastal čas obmedziť kávu. V takýchto prípadoch prichádzajú na scénu iné alternatívy.

Poznáte možnosti, ktorými môžete kávu nahradiť?

Zdroj energie?

Ak sa rozhodnete pre zdravšie alternatívy kávy, nemusí to hneď znamenať koniec vášho vzťahu s voňavými kávovými zrnami.

Grace Walsh priznáva, že káva je veľmi populárny nápoj, ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na celom svete. Káva je totiž jedným zo základov mnohých spoločenských udalostí. Ak ju však na chvíľu zo svojho života vypustíte, znížite jej príjem, alebo ju vymeníte za niečo rovnako chutné, môžete prísť k zisteniu, že ste sa pri káve až príliš spoliehali na to, že je pre vás jediným budíčkom.

Energiu a nakopnutie totiž dodávajú aj iné nápoje!

Bude ťa zaujímať: Miluješ hory? Tento úžasný dom na skale ťa dozaista očarí

kofeín

Zdroj: Shutterstock®

1. Bezkofeínová káva

Ak milujete kávu, možno sa pravidelne pýtate „koľko kofeínu je už priveľa.“ Odborník z Resilient Nutrition Greg Potter vysvetľuje, že ak chcete znížiť počet šálok denne, väčšinu z nich môžete nahradiť kávou bez kofeínu.

Ako na to? Ak napríklad pijete štyri kávy denne, dajte si na začiatku tri s kofeínom a jednu bez. Po určitom časte zmeňte pomer dva ku dva. Postupom času sa dostanete až k jednej šálke kávy s kofeínom a trom bez kofeínu. Váš zvyk sa nezmení, ale napriek tomu postupne znížite príjem kofeínu.

Pri výbere bezkofeínovej kávy odborník odporúča vybrať si tú, ktorá je zbavená kofeínu pomocou vodného procesu. Veľké množstvo káv je totiž zbavených kofeínu pomocou chemických rozpúšťadiel, ktoré môžu pokaziť chuť kávy a zároveň nemusia byť pri častom pití prospešné pre vaše zdravie.

2. Matcha čaj

Matcha – zelený čaj sa považuje za výbornú náhradu kávy. Matcha sa pripravuje z lístkov zeleného čaju, ktoré sú na jemno rozdrvené. Ak ho chcete piť, jednoducho ho rozpustíte vo vode. 

Fakt, že Matcha sa pripravuje z celého listu zeleného čaju spôsobuje oveľa vyššiu koncentráciu antioxidantov a iných zdravých zložiek, ako napríklad aminokyselina L-theanín, ktorá zlepšuje spánok a znižuje stres.

Kofeín v čaji Matcha sa do tela dostáva postupne v priebehu 6 až 8 hodín.

Odporúčame: Bojíte sa požiadať o zvýšenie platu? Poradíme vám ako na to!

zelený čaj

Zdroj: Shutterstock®

3. Zelený čaj

Ak chcete menšie množstvo kofeínu siahnite po klasickom zelenom čaji. Obsahuje antioxidanty, ktoré pôsobia na prípadné zápaly vo vašom tele. Zelený čaj pôsobí aj v hrubom čreve, kde podporuje imunitu.

Druhý dôvod prečo siahnuť po zelenom čaji sú tráviace problémy po konzumácii kávy. Má totiž polovičné množstvo kofeínu ako káva. Obsahuje tiež aminokyselinu L-theanín, takže sa po ňom budete cítiť pokojnejšie.

4. Čierny čaj

Aj čierny čaj je skvelou náhradou kávy. Obsahuje menej kofeínu ako káva a zároveň sú jeho obsahom aj polyfenoly, ktoré majú antioxidačné vlastnosti.

Čierny čaj zároveň zmenšuje množstvo zubného povlaku, a tak brzdí vznik zubného kazu. Je tiež výbornou prevenciou proti cukrovke. A v neposlednom rade pitie čierneho čaju pomáha k lepšej koncentrácii a výkonnosti.

5. Yerba mate čaj

Čaj Yerba mate sa pripravuje z listov stromu cesmíny paraguayskej, ktorý rastie v juhoamerickom dažďovom pralese. Obsah kofeínu je porovnateľný s obsahom kofeínu v šálke espressa.

Pitie tohto čaju sa odporúča pre tých, ktorí chcú schudnúť, pretože znižuje chuť do jedla. Čaj má zároveň protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Môžete si ho pripraviť v horúcej i studenej podobe.

Bude ťa zaujímať: V našom konaní uplatňujeme 8 druhov inteligencie. Ktorou vynikáte?

náhrada kávy v tehotenstve

Zdroj: Shutterstock®

6. Kakao

Ďalšou alternatívou kávy je šálka teplého kakaa. 100 % kakao obsahuje malé množstvo kofeínu, zároveň podporuje pamäť a vplýva na zdravie vášho srdca.

Vedeli ste, že kakao z Afriky má tendenciu obsahovať menej toxínov kadmia ako kakao z Latinskej Ameriky?

7. Smoothie

Je leto a vaša záhrada i obchody sú plné ovocia. Ak teda chcete energiu a nechcete piť kávu ani čaj, siahnite po smoothie.

Nutričná poradkyňa Eve Kalinik odporúča pripraviť si smoothie plné antistresových ingrediencií. Na prípravu budete potrebovať hrušky, avokádo a čučoriedky.

8. Rýchla prechádzka

Odborníčka na výživu Frederica Amati prináša ďalší spôsob na zvýšenie energie. Je ním rýchla prechádzka, ktorá pozostáva z dostatočného množstva čistej vody a 10-minútovej prechádzky.

Nórsky inštitút verejného zdravia a univerzita vo Wisconsine hlásajú, že cvičenie je skutočnou dávkou energie pre mnohých ľudí s rôznymi zdravotnými problémami ,vrátane tých so syndrómom chronickej únavy.

Takže, po ktorej zdravšej alternatíve siahnete vy namiesto šálky kávy?

 

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE