Ani pri bezlepkovej diéte sa nemusíte obmedzovať: tipy na chutné potraviny

Ani pri bezlepkovej diéte sa nemusíte obmedzovať: tipy na chutné potraviny

Aj pri výživových intoleranciách platí, že záleží len na nás, ako sa k problému postavíme. Jednou z častých diagnóz je aj intolerancia na lepok. Neznamená to však koniec sveta, a ak túto informáciu správne uchopíme, môžeme prospieť nášmu zdraviu. Jedálniček v rámci bezlepkovej diéty môže byť chutný a výživný, veď sa len pozrite na rozmanité jedlá, ktoré počas nej môžete konzumovať

Bezlepkové potraviny

Bezlepkové potraviny sú vyrábané z alternatívnych zdrojov bielkovín, napr. z ryže, kukurice či quinoy. Sú vhodné pre ľudí, ktorí trpia potravinovými alergiami, intoleranciou na lepok alebo celiakiou. Najväčší podiel lepku je pritom obsiahnutý v pokrmoch, ktoré sú vyrobené z obilnín, ako je pšenica, jačmeň, žito a iné.

Na prvý pohľad obmedzujúca bezlepková diéta však nemusí byť strašiakom, pokiaľ teda viete, kde si tieto potraviny bez lepku zaobstarať. K dispozícii sú dnes nielen v ponuke špecializovaných predajní a e-shopov so zdravou výživou, niektoré z nich sú bežne k dostaniu aj v štandardných obchodoch.

Pozri aj: Ryžová kaša - ako ju pripraviť čo najlepšie? Ak radi experimentujete, tak ju skúste!

Chutné bezlepkové palacinky s krémom

Palacinky, tie mnohí z nás milujú už od detstva. Ako sa však pri ich príprave vyhnúť lepku, resp. zvoliť zdravší postup bez množstva tukov a cukrov? Odpoveď ponúkajú bezlepkové produkty, vďaka ktorým si môžete doma pripraviť chutné palacinky. Stačí si zaobstarať bezlepkovú palacinkovú zmes, ktorú môžete kombinovať napríklad s makovo mandľovým bezlepkovým krémom. Alebo v recepte jednoducho nahradíte klasickú múku za bezlepkovú, napr. ovsenú či kukuričnú.

Výživná granola

Granola je populárnou voľbou najmä na raňajky. V bezlepkovej podobe si ju môžete dopriať s mandľami, quinou, kokosom, medom, lyofilizovaným ovocím a inými bezlepkovými potravinami. Výhodou tohto raňajkového jedla je, že poskytuje veľa živín, vitamínov a energie, no bez zbytočných cukrov a konzervantov. Granolu si môžete pripraviť napríklad s bielym jogurtom. Stačí zmiešať a chutné raňajky sú hotové!

Zaujme ťa aj: Delená strava – aké pravidlá pri nej treba dodržiavať? Pomôže človeku schudnúť?

Tyčinky na energiu či doplnky výživy

Aj vyššie spomínané recepty, najmä granola s ovocím, dokáže telu dodať potrebné vitamíny. Tie si však môžete v rámci bezlepkovej diéty tiež suplementovať prostredníctvom rôznych výživových doplnkov. Ak športujete, určite oceníte bezlepkové energetické tyčinky. Nie však také, kde je hromada cukru. Pri bezlepkovej diéte, a nielen pri nej, uprednostnite proteínové tyčinky, ktoré sú bez lepku, mlieka, palmového oleja a umelých sladidiel. Takéto tyčinky naopak obsahujú vysoký podiel bielkovín a vlákniny.

Neprehliadni: Expander alebo guma na cvičenie – ako dokáže zefektívniť domáce cvičenie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní