Ženy spotrebujú priemerne 10 tisíc kusov menštruačných pomôcok. Riešením môžu byť ich ekologické náhrady

Ženy spotrebujú priemerne 10 tisíc kusov menštruačných pomôcok. Riešením môžu byť ich ekologické náhrady

Ženy počas svojho života zažijú približne 500 menštruačných cyklov, a spotrebujú pri tom viac ako 10 000 kusov výrobkov menštruačnej hygieny (štúdia uverejnená v odbornom časopise Current enviromental health reports). 

Hoci jednorazové vložky a tampóny patria stále medzi najpoužívanejšie, čoraz viac žien sa rozhoduje pre opakovane použiteľné a ekologické menštruačné potreby, akými sú menštruačné kalíšky, nohavičky a mäkké tampóny.

Podľa austrálskej štúdie uskutočnenej medzi dievčatami a ženami vo veku od 15 do 29 rokov, takmer 4 z 10 žien nosia počas menštruácie opakovane použiteľnú menštruačnú pomôcku. Sú to najmä menštruačné nohavičky, ktoré používalo asi 24 % žien a menštruačné kalíšky (približne 17 %).

Pozri aj: Poloha na psíka alebo na koníka? Čo vedie u Slovákov pri milovaní?

Menštruačné pomôcky pre ženy

„Pri výbere menštruačnej pomôcky zohráva úlohu pohodlie a účinnosť, teda ochrana pred únikom. Aj udržateľnosť patrí medzi hlavné faktory pri výbere. Ženy uviedli potrebu pravidelného prania ako najväčšiu prekážku pri používaní týchto ekologickejších alternatív, a mnohé boli odradené aj ťažkosťami a obavami spojenými so zmenou zásob v škole alebo v práci," povedala Caitlin Ramsayová, jedna z autoriek štúdie z  Burnetovho inštitútu v Melbourne.

Ďalšou výhodou alternatívnych menštruačných pomôcok je aj intímny život ženy bez obmedzení. Stále viac z nich sa cíti sebaisto aj počas menštruácie, a nechce sa vzdať sexuálnych hier s partnerom.

„Hygienický sex počas menštruácie umožnia napríklad mäkké menštruačné tampóny. Sú vyrobené z mäkkého  a pružného materiálu, ktorý má telesnú teplotu podobnú vaginálnym stenám, takže partnerka necíti zavedený tampón alebo to, že má menštruáciu," hovorí Veronika Kubíčková, odborníčka z Ruzovyslon.sk, ktorý predáva erotické pomôcky a zaoberá sa zdravou sexualitou, a ktorý pre veľký záujem do svojho sortimentu zaradil aj alternatívne menštruačné potreby.

Okrem toho sa ženy cítia s mäkkými tampónmi alebo menštruačnými kalíškami pohodlnejšie, pretože nekrvácajú a nijako nezanechávajú škvrny,"  hovorí Kubíčková.

Najväčší záujem o menštruačné kalíšky a menštruačné nohavičky je v lete, keďže sú veľmi praktické pri cestovaní. Menštruačné nohavičky zase často kupujú matky ako prvú pomoc pre svoje dcéry, ktoré začínajú menštruovať. Veľkým hitom minulého leta boli aj menštruačné plavky.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní