Valentínska motivácia: Zmena a hľadanie riešení? Dôležitú úlohu zohráva stres

Valentínska motivácia: Zmena a hľadanie riešení? Dôležitú úlohu zohráva stres

Prehupli sme sa do druhého mesiaca, viac rozmýšľame nad tým, že čochvíľa príde jar a akosi práve vtedy si i naše telo pýta zmenu. Pozeráme sa na seba viac nielen v zrkadle, obzeráme sa zo všetkých strán a vnímame citlivejšie nielen prípadné nedokonalosti, ale tiež si všímame zlozvyky, ktoré nás trápia. Všetko, čo nám škodí.

Mnohí odborníci prirovnávajú motiváciu k motoru, ktorý vás ženie dopredu. Bez nej sa dá k zmenám pristúpiť len ťažko. Pri zlozvykoch to platí dvojnásobne.  Počas posledných dvoch rokov sa o strese a depresii hovorí viac ako kedykoľvek predtým. Nečudujme sa. S množstvom hodín strávených pri obrazovkách, najmä počas lockdownu zostala významná časť populácie „uväznená“ pri svojich počítačoch. Práca z domu priniesla okrem niekoľkých pozitív množstvo negatívnych dôsledkov a zlých návykov. Jedným z nich môže byť aj fajčenie.

Stres ako spúšťač fajčenia

Vedeli ste napríklad, že jedným z hlavných spúšťačov fajčenia je stres? Ľudí trápi neistota ohľadom prípadnej straty práce, taktiež medziľudské a rodinné vzťahy, ktoré sa vplyvom izolácie mohli naštrbiť. Neistota v zamestnaní a  problémy v súkromnom živote môžu negatívne ovplyvniť bývalých fajčiarov. Tieto problémy sú totiž častými faktormi recidívy – návratu k fajčeniu po abstinencii. K „rozfajčeniu“ prispieva i fakt, že vďaka zvýšenému pobytu doma, fajčiari stratili kontrolu okolia. Svojmu rituálu sa jednoducho môžu venovať viac ako v zamestnaní. Obviňovanie tu však nepomôže. Pomocníkom môže byť motivácia a fyzická aktivita a pocit, čo môžete urobiť pre svoje zdravie.

Cigaretový dym nie je určite vhodným spoločníkom na ceste za lepším životným štýlom. Je tu ale veda, ktorá môže podať pomocnú ruku, ako sa klasických cigariet zbaviť. Predtým si však ešte vysvetlíme, prečo je cigaretový dym nepriateľ zdravia. Podľa vedeckých poznatkov, príčinou ochorení súvisiacich s fajčením je proces horenia a následné vdychovanie dymu. Ten obsahuje okrem iného oxid uhoľnatý, arzén, benzén, ťažké kovy (olovo, kadmium), kyanovodík a ďalšie chemikálie, ktoré tvoria decht a usádzajú sa v tele fajčiara.

Neprehliadni: Ako na detox pečene? Tu je 7 jednoduchých krokov k zdravšej pečeni!

IQOS

Zdroj: IQOS

Na Valentína, ale aj po ňom bez dymu

Škodlivého cigaretového dymu sa dá zbaviť natrvalo a dymový opar môže zostať len nepríjemnou spomienkou. Dnes už niektoré tabakové spoločnosti vyzývajú ľudí, aby prestali fajčiť. Upozorňujú na riziká, ktoré im hrozia a pripomínajú, že väčšina škodlivých látok v cigaretovom dyme pochádza zo spaľovania, nie zo samotného tabaku. Dym z horenia akejkoľvek rastliny obsahuje desiatky škodlivých alebo potenciálne škodlivých chemických látok.

Aj keď najlepšou voľbou stále zostáva abstinencia akéhokoľvek fajčenia, tak bezdymová alternatíva ponúka riešenie v boji proti klasickým cigaretám a zostáva tak lepšou voľbou pre dospelého fajčiara ako pokračovanie vo fajčení cigariet.  Vďaka technológii bezdymového zariadenia sa v ňom tabak nespaľuje, ale iba nahrieva a namiesto dymu produkuje aerosól. A ten už obsahuje významne menej škodlivín ako cigaretový dym. Okrem abstinujúceho dymu bezdymové zariadenia neprodukujú žiaden popol.

Prichádzajúci sviatok zaľúbených je obdobím, keď vaše drahé polovičky, ale aj vy rozmýšľate nad tým, čím obdarovať svojho partnera či partnerku – dospelého fajčiara/dospelú fajčiarku. Dymovú bodku klasickej cigarete tak môžete dať vďaka IQOS 3 DUO. Menej riziková alternatíva, pri používaní ktorej vzniká namiesto dymu aerosól, ponúka niekoľko benefitov – už žiaden dym, cigaretový zápach a popol. Okrem toho však aerosól z nahrievaného tabaku zanecháva na zuboch výrazne menej škvŕn než cigarety.

Valentín bude vďaka bezdymovej a menej rizikovej alternatíve svieži a aj tá pusa bude oveľa lepšia.

IQOS nie je bez rizika. Dodáva nikotín, ktorý je návykový. Je určený len pre dospelých, ktorí by inak pokračovali vo fajčení alebo užívaní iných nikotínových výrobkov.

IQOS cigareta

Zdroj: IQOS


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní