Výber zdravých topánok pre vaše batoľa – tipy

Výber zdravých topánok pre vaše batoľa – tipy

Výber tej správnej obuvi pre vaše batoľa je veľmi dôležitý, a to najmä vtedy, keď sa vaše dieťa učí chodiť a neustále mu rastú nôžky.

Na trhu nájdete rôzne tipy detskej obuvi, no nie každá je zo zdravotného hľadiska tá práva. Toto sú tipy, ako vybrať zdravé detské topánky vášmu dieťatku.

Pozri aj:  Dovolenka vo veľkom štýle – výber módnych sandálov pre štýlového muža

Zdravé detské topánky pre dieťa

Svoje dieťa by ste predovšetkým mali nechať chodiť na boso. Tak sa mu začne upravovať klenba nôh tým správnym spôsobom. Čo však v prípade, že vaše dieťatko už vie chodiť a idete von? Potom je dôležité mu nájsť tie správne detské topánky.

Aj napriek tomu, že nájdete rôzne tipy detských topánok, a to od tenisiek, papúč, sandálov, až po čižmy, výber však závisí od veľkosti či kvality topánok. Samozrejme, je potrebné prispôsobiť dieťaťu tú správnu veľkosť topánok, keďže detské nohy rastú až do veku 16 rokov. Potom sa rast spomalí alebo úplne zastaví. Spočiatku je dobré kontrolovať veľkosť topánok každých 6-8 týždňov.

Odporúčame: Aké slnečné okuliare budú tohtoročným trendom? Z týchto kúskov si vyberie každá!

Ako vybrať správne detské topánky pre batoľa?

Pri výbere správnych detských topánok pre vaše batoľa by ste predovšetkým mali myslieť na tieto základné kritéria.

  • Tvar topánok by nemal byť príliš úzky ani špicatý, aby ste nezmenili tvar chodidla.
  • Zapínanie topánok by malo byť pevné a nastaviteľné.
  • Topánky by mali byť dostatočne flexibilné, aby sa prispôsobili tvaru nôh vášho dieťaťa.
  • Mali by mať dostatočné odpruženie, aby pri chôdzi na nerovnom povrchu nespôsobovali bolesť.
  • Taktiež myslíte aj na materiál topánok, ktorý by nemal byť syntetický.
  • Detské topánky by mali byť mäkké a priedušné, aby nohy v nich dýchali. Tým budú nôžky suché, svieže a zdravé.
  • Batoľatám vo veku od 9-18 mesiacov sa odporúča zvoliť kožené detské topánky so šnurovaním, aby držali na nôžkach lepšie.
  • Taktiež myslíte aj na kvalitnú podrážku, ktorá by mala byť hladká, aby sa predišlo pádom.
  • Z finančného hľadiska sa kúpa nových topánok môže zdať náročná, keďže je vždy potrebné kúpiť nové detské topánky. Avšak zo zdravotného hľadiská je to dôležité, pretože nosené topánky môžu ovplyvniť vývoj chodidla batoľaťa.
detské topánky

Zdroj: CCC shoes

Čo spôsobuje výber nesprávnych detských topánok?

Výber tých nesprávnych detských topánok môže narobiť veľké škody, ktoré sa nemusia prejaviť hneď v detstve, ale až v dospelosti. Pokiaľ si teda myslíte, že kúpite svojmu dieťaťu akúkoľvek obuv, prípadne zvolíte o číslo väčšie topánky, len aby ich malo dlhšie, je to chyba. 

Zle sediace topánky môžu nielenže ovplyvniť vývoj chodidla tým nesprávnym spôsobiť, ale taktiež aj spôsobiť dlhodobé poškodenie či už chodidiel, ale aj kĺbov, chrbtice, postoja a samotnej chôdze. Nerozhoduje len dĺžka topánok, ale aj šírka. Príliš úzke topánky môžu dieťa tlačiť a spôsobovať mu otlaky. Preto vždy veľkosť rozhoduje. Ak má vaše dieťa rozdielnu veľkosť nôh, vždy vyberte detské topánky väčšej veľkosti. Je dobré poznať veľkosť nôh vášho dieťaťa v centimetroch, pretože tak budete môcť nakupovať topánky nielen v kamennej predajni, ale aj online formou.

Práve obchod CCC vám ponúka široký sortiment detských topánok pre chlapcov a dievčatá, a to rekreačnú obuv, poltopánky, sandále, gumáky, papuče, čižmy či členkovú obuv v rôznych dizajnoch, štýloch a farbách. Detské topánky by ste mali vždy merať. Odporúčame pri nákupe online použiť tabuľku veľkostí.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní