Ako naklíčiť mungo fazule? Pochutnaj si na zdravých klíčkoch aj ty!

Ako naklíčiť mungo fazule? Pochutnaj si na zdravých klíčkoch aj ty!

Nakličovanie rozličných semien je v poslednej dobe čoraz väčším hitom. Pripravené klíčky sú pritom nesmierne zdravé, plné cenných látok a jednoznačne sa ich vyplatí zaradiť do jedálnička. Skvelé na nakličovanie sú napríklad fazuľky mungo. Tento prastarý druh strukoviny je typický najmä pre ázijské krajiny, no začína sa udomácňovať i u nás. Ako si fazule mungo jednoducho a rýchlo naklíčiť v pohodlí domova vám prezradíme v nasledujúcom článku!

Poznáte fazule mungo?

Mungo fazule sú semená rastliny vigna zlatá, ktorá nesie latinský názov Vigna radiata. Táto teplomilná rastlina z čeľade bôbovité pochádza z Ázie, pravdepodobne z oblastí Číny či Indie. Z týchto miest sa rozšírila aj do ďalších ázijských častí či Európy a Afriky. Prvé zmienky o fazuli mungo a jej konzumovaní vo forme klíčkov sú až 5000 rokov staré. Vigna zlatá je v súčasnosti v značnej miere pestovaná v Číne i Thajsku. Táto rastlina je plazivá a dorastá asi do metrovej dĺžky. Charakteristická je dlhšími striedavými listami vajcovitého tvaru a žltozelenými kvetmi.

Celá bylina vrátane plodov je navyše pokrytá drsnými chlpmi. Plodom je až 15 centimetrov dlhý hnedý struk, v ktorom sa ukrývajú fazuľky. Mungo fazule sú charakteristické súdkovým tvarom a skôr tmavozelenou alebo olivovozelenou farbou. Majú priemer približne pol centimetra. Určené sú na varenie aj nakličovanie. Len pre zaujímavosť, rod vigna zahrňuje neuveriteľných 100 až 150 druhov týchto rastlín, ktoré sú rozšírené prevažne v tropických oblastiach po celej zemi.

Odporúčame: Eisenhowerova metóda alebo Zvládaj svoje úlohy ako prezident!

mungo fazule

Zdroj: Shutterstock®

Prečo sa ich oplatí nakličovať?

Mungo fazule predstavujú veľmi výživnú potravinu. Obsahujú značné množstvo rastlinných bielkovín aj cennej vlákniny. Bohaté sú na veľké množstvo rozličných vitamínov, minerálnych látok aj stopových prvkov. Telu doplnia takmer celý rad vitamínov skupiny B, najmä vitamíny B1 či B3 aj kyselinu listovú a pantoténovú. Rovnako sú zdrojom vitamínov C a K. Ukrýva sa v nich železo, vápnik, fosfor, draslík aj zinok či selén. Mungo fazule podporujú obranyschopnosť aj detoxikáciu organizmu a pozitívne vplývajú na hladinu cukru v krvi či úroveň cholesterolu.  

Otázkou zostáva, prečo sa ich oplatí nakličovať? Tepelnou úpravou, teda napríklad varením, dochádza v potravine k strate mnohých účinných látok. Naklíčením mungo fazuliek je však možné ich výživovú hodnotu poriadne zvýšiť. Mladé vypestované klíčky sú plné enzýmov a aminokyselín. Taktiež je v klíčkoch zvýšený obsah vitamínu C aj viacerých vitamínov skupiny B. Naklíčené strukoviny sú navyše pre telo oveľa ľahšie stráviteľné, takže vám nespôsobia napríklad nepríjemné nadúvanie.  

klíčky mungo fazulí

Zdroj: Shutterstock®

Ako na to?

Pripraviť si vlastné klíčky z mungo fazuliek vôbec nie je náročné. Na nakličovanie v prvom rade potrebujete kvalitné semienka. Spoľahnúť sa môžete napríklad na strukoviny v bio kvalite zo špecializovaných predajní so zdravými potravinami. Okrem toho budete potrebovať nejakú gázu, gumičku a hlavne nádobu. Postačí napríklad i zaváraninový pohár. Mungo fazuľu roztrieďte, prepláchnite, nasypte do nádoby a úplne zalejte čistou vodou. Pohár prekryte gázou a tú zafixujte gumičkou. Takto si vytvoríte akési sitko, ktoré vám pomôže pri cedení vody. Určite by ste si však poradili i bez toho. Mungo fazuľky následne nechajte máčať aspoň 12 a pokojne aj 18 hodín. Potom vodu zlejte a semená prepláchnite.

Nasledujúce 3 až 4 dni, čo je doba klíčenia, je potrebné fazuľky 4 razy denne preplachovať. Vodu vždy dôkladne zlejte, inak by mohli semená začať plesnivieť. Na konzumáciu sú vhodné klíčky s dĺžkou aspoň 1 až 2 centimetre. Naklíčené mungo fazule sú charakteristické orieškovou a príjemne sladkastou chuťou. Využiť ich môžete podľa vlastnej fantázie. Skvelé sú do zeleninových šalátov či polievok aj zemiakových alebo cestovinových pokrmov. Taktiež si ich nasypte na celozrnný chlieb s chutnou domácou nátierkou. Vhodné sú aj ako jedna z prísad v ovocných alebo zeleninových smoothie nápojoch.   

Pozri aj: Aké sú prejavy nedostatku vitamínu D? Tieto príznaky neprehliadaj!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní