Kardiovaskulárny systém: Tušíš, čo má vlastne tento systém na práci?

Kardiovaskulárny systém: Tušíš, čo má vlastne tento systém na práci?

Kardiovaskulárny systém. S týmto pojmom sa za život stretneme nespočetne veľakrát. Vieme, že ide o jeden z dôležitých systémov nášho organizmu, vieme, že sa týka srdca, krvi a ciev, ale to je častokrát to jediné, čo o kardiovaskulárnom systéme vieme. Veľakrát čítame alebo počúvame o tom, že to a ono kardiovaskulárnemu systému prospieva a to či ono mu, naopak, škodí. Ak vás však zaujíma viac, napríklad to, ako tento systém funguje, čo všetko zahŕňa či čo má vlastne celý ten čas, kým žijeme, na práci, čítajte ďalej!

Pozri aj: Čo zaberá na boľavý krk? Skús tieto účinné joga pozície! ​

cievny systém

Zdroj: Shutterstock®

Cievny systém

Náš cievny systém tvoria tepny, žily, vlásočnice a kapiláry, ktoré majú jednu extrémne dôležitú úlohu – spájať všetky bunky v našom organizme. Do týchto buniek zároveň prenášajú krv a tá zase do celého tela distribuuje všetko to, bez čoho skutočne nedokážeme žiť a o čom tak často píšeme aj v našich článkoch. :-) Sú to enzýmy, živiny, antioxidanty, minerálne látky, hormóny, jednoducho samé dôležité látky. Tepny majú napríklad za úlohu prepraviť krv z pľúc do srdca a odtiaľ do celého tela, vlásočnice sa zase starajú o to, aby sa všetok odpad a toxíny dostali bezpečne do hrubého čreva, obličiek a pľúc, odkiaľ ich telo nehostinne vypudí a žily? Tie pracujú na rovnakom princípe ako vlásočnice a to doslova vo dne v noci, neúnavne, 365 dní v roku. Poriadna šichta, čo poviete?

z čoho sa skladá krv

Zdroj: Shutterstock®

Krv

Čo si budeme navrávať, ide o našu fyzickú životnú silu. Hoci mnohí z nás z pohľadu na ňu omdlievajú, koluje našimi žilami tak usilovne, že bez nej by sme, jedným slovom, neboli. O krvi by sa toho dalo popísať neuveriteľne veľa, ale čo je naozaj dôležité vedieť je to, že krv sa skladá z pevných zložiek a z plazmy. Pevnými zložkami sú napríklad červené krvinky, biele krvinky alebo krvné doštičky. Nuž a plazma – tú tvorí z veľkej väčšiny voda a zvyšok, to sú bielkoviny, živiny a rôzne plyny. Mimochodom, keď už sme pri tej krvi, viete vôbec, nositeľom akej krvnej skupiny ste? Poznáme totiž skupiny A (známa viac, ako 20 tisíc rokov), B (vznikla na území Himalájí), AB (zo všetkých krvných skupín najmladšia) a 0 (jej nositelia sú vraj najcitlivejší na infekčné ochorenia).

Prečítaj si: Krvácanie z nosa: Toto sú tipy a rady, ako ho zastaviť!

ako pracuje srdce

Zdroj: Shutterstock®

Srdce

Už dávno vieme, že srdce nie je len ten krásny vzor, ktorý nám náš romantický partner vyryl do kôry stromu, samozrejme, s našimi iniciálami. ;-) Srdce je v prvom rade štvorkomorový orgán, plný ventilov, cez ktoré prúdi krv tak dovnútra ako aj von. Srdce si môžeme pokojne predstaviť ako dom s izbami. Tými izbami sú predsiene a komory. Sused srdca, pľúca, vysiela prepotrebného hosťa, teda krv, pozrieť sa najprv do ľavej predsiene a potom aj do ľavej komory. Keď je tu už krv primerane dlho, vyberie sa zo srdca na okružnú výpravu do celého tela. A že to nie je len taká mini prechádzočka! Putuje totiž až kilometre dlhým cievnym systémom, odkiaľ sa vracia do pravej predsiene, ani sa nevyzúva a hneď zase prebehne do pravej komory, odkiaľ sa vracia domov – do pľúc.

Zaujme ťa: Ktoré superpotraviny sú právom ospevované? Objav s nami SUPERFOOD!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní