5 dôvodov, prečo jesť čučoriedky: Patria medzi najzdravšie druhy ovocia?

5 dôvodov, prečo jesť čučoriedky: Patria medzi najzdravšie druhy ovocia?

Sú malé, guľaté, fialové, chutné a skutočne veľmi zdravé. Reč je o čučoriedkach, ktorých sezóna je v plnom prúde. Nachádzajú sa aj vo vašom jedálničku, alebo si naopak ani nepamätáte, kedy naposledy ste si na nich pochutnávali? Nech už je to akokoľvek, stále platí, že čučoriedky patria medzi najzdravšie druhy ovocia a dopriať si ich za hrsť znamená urobiť niečo pre svoje zdravie. Sú nielen plné cenných látok, ale pozitívne vplývajú napríklad na naše srdce, mozog či pokožku. V článku sme si pre vás pripravili zopár dobrých dôvodov na to, prečo jesť čučoriedky čo najčastejšie.

1. Sú plné antioxidantov

Čučoriedky sú skutočne pokladom, ktorý nám príroda ponúka. Sú veľmi bohaté na antioxidanty, ktoré bunky tela napomáhajú chrániť pred škodlivým pôsobením voľných radikálov. Tieto nestabilné molekuly pritom môžu prispievať k rýchlejšiemu starnutiu tela a rovnako i vplývať na rozvoj mnohých ochorení, a to i rakoviny. Práve malé fialové bobule patria medzi druhy ovocia s najvyššou antioxidačnou kapacitou. Čučoriedky sú bohaté najmä na pigmenty zvané antokyány, ktoré patria medzi flavonoidy. Tie sú charakteristické silnými antioxidačnými vlastnosťami.

Bude vás zaujímať: Skorocelová tinktúra a jej účinky: Ako si ju vyrobiť doma?

imunita

Zdroj: Shutterstock®

2. Posilňujú imunitný systém

Čučoriedky ďalej predstavujú výraznú podporu imunitného systému človeka. Obsahujú totiž slušnú dávku dôležitého vitamínu C a tak napomáhajú telu lepšie sa chrániť pred infekciami. Okrem toho sú však i zdrojom ďalších telu prospešných látok. Do tela dopravia viaceré z vitamínov skupiny B a rovnako betakarotén, ktorý vie telo využiť na tvorbu vitamínu A. Čučoriedky sú i zdrojom vápnika, horčíka, fosforu alebo mangánu.

3. Bojujú proti zápalom, tlmia bolesť

Malé chutné bobule fialovej farby majú i protizápalové vlastnosti. Osožné môžu byť pri liečbe zápalov močových ciest či mechúra. Napomáhajú totiž brzdiť šírenie bakteriálnej nákazy. Taktiež môžu byť nápomocné pri liečbe zápalových ochorení tráviaceho traktu a rovnako zlepšujú stav pokožky pri kožných ochoreniach. Okrem toho sú dobrým pomocníkom pri eliminovaní bolesti. Čučoriedky môžu pomôcť zmierniť napríklad nepríjemné menštruačné bolesti, takže sa ich počas silnej menštruácie rozhodne oplatí konzumovať.

stres

Zdroj: Shutterstock®

4. Pomáhajú lepšie zvládať stres

Na čučoriedkach sa rozhodne oplatí pochutnávať aj v stresovom období. Pôsobia upokojujúco na nervový systém a posilňujú pamäťové schopnosti. Toto ovocie navyše napomáha chrániť náš mozog, a to najmä pred nebezpečných oxidačným stresom, ktorý môže výrazne urýchliť proces jeho starnutia. Za oxidačný stres v tele môže práve prevaha spomínaných škodlivých voľných radikálov. Čučoriedky tak blahodarne vplývajú na funkciu mozgu a nervového systému a môžu prispievať k zníženiu rizika ochorení, akými sú demencia či Alzheimerova choroba.

5. Prečisťujú celé telo

Čučoriedky majú nakoniec i detoxikačné účinky. Telo napomáhajú zbavovať nadmerných tekutín a nežiaducich škodlivín. Prečisťujú krv a napomáhajú zlepšiť krvný obeh. Výrazne podporujú funkciu lymfatického systému. Taktiež prečisťujú tráviaci trakt a vďaka nemalému obsahu vlákniny vplývajú aj na správnu funkciu čriev. Čučoriedky však podporujú i dobrý stav ciev a navyše pomáhajú udržiavať krvný tlak v norme, čím chránia telo pred rozvojom nebezpečných kardiovaskulárnych ochorení.

Odporúčame: Dôvody, prečo je plač dôležitý pre zdravie: Tie vás rozhodne dostanú!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní