Aké sú prejavy nedostatku vitamínu D? Týchto 6 prejavov pomôže spoznať nedostatok déčka!

Aké sú prejavy nedostatku vitamínu D? Týchto 6 prejavov pomôže spoznať nedostatok déčka!

Vitamín D je pre správnu funkciu ľudského organizmu nevyhnutný. Vplýva na reguláciu metabolizmu vápnika aj fosforu a posilňuje imunitný systém človeka. Taktiež je dôležitý pre kosti či svaly. V tehotenstve je zase vitamín D potrebný pre vývoj plodu. Tento v tuku rozpustný vitamín si naše telo dokáže vytvoriť v koži pôsobením slnečného žiarenia. 

Hlavne počas zimy, kedy je slnka nedostatok, sa môže stať, že zásoby cenného vitamínu D z leta sa minú a telo postupne začne trpieť na deficit tejto látky. Samozrejme, príznaky sa začínajú objavovať obvykle v prípade, ak ide o výrazný nedostatok vitamínu D.

Aké sú teda dôsledky nedostatku vitamínu D? Na ktorých častiach tela sa prejaví nedostatok tejto látky? V nasledujúcom článku vám prezradíme, aké sú najčastejšie prejavy nedostatku vitamínu D. 

Prečo je dôležitý optimálny príjem vitamínu D?

  • Vitamín D je dôležitý pre reguláciu vápnika a fosforu v tele, ktoré sú nevyhnutné pre udržanie zdravých kostí a zubov.
  • Vitamín D je dôležitý pre svalovú funkciu.
  • Vitamín D hrá významnú úlohu v modulácii imunitného systému. Podporuje boj proti infekciám a zápalovým procesom tým, že stimuluje imunitné bunky, ako sú T-bunky a makrofágy, ktoré pomáhajú chrániť telo pred patogénmi.
  • Dostatočný príjem vitamínu D môže pomôcť znížiť riziko niektorých chronických ochorení, vrátane určitých typov rakoviny, srdcových ochorení, cukrovky typu 2 a sklerózy multiplex.
  • Vitamín D môže ovplyvňovať duševné zdravie, vrátane prevencie depresie a zlepšenia nálady.
  • Vitamín D môže hrať úlohu v regulácii telesnej hmotnosti a metabolizme.

Odporúčame: Príznaky spánkového deficitu: Dá sa ešte stratený oddych dobehnúť?

únava

Zdroj: Shutterstock®

Máte nedostatok déčka? Toto sú najčastejšie príznaky nedostatku vitamínu D:

1. Únava poukazuje na nedostatok vitamínu D

Nadmerná únava, ktorá môže razom znížiť kvalitu života, je príznakom mnohých ochorení i zdravotných problémov. Jednou z jej príčin môže byť práve i deficit spomínaného vitamínu. Aj mierne znížená hladina vitamínu D v krvi môže mať vplyv na časté pocity ospalosti a zníženú vytrvalosť.

Ak vás teda bežne trápi únava aj napriek dostatočne dlhému spánku, skúste si túto látku doplniť. Odhaľte pokožku slnečným lúčom. Počas zimy zaraďte do jedálnička vyššie spomenuté potraviny alebo skúste doplnky výživy.

2. Zlá nálada

Nedostatočná hladina vitamínu D v organizme môže mať negatívny vplyv aj na psychický stav jedinca. Dokonca sa hovorí až o nervových poruchách v prípade vážneho deficitu tejto látky.

Nedostatočné množstvo vitamínu D sa môže prejaviť vo forme depresie a zlých nálad, a to viac u starších jedincov a najmä v chladnejších mesiacoch s obmedzeným slnečným svitom. Doplnenie tejto látky môže pomôcť potlačiť príznaky letargie i niektorých porúch spánku.

Pozri aj: Metóda Oil Pulling: Kokosová kúra so zaujímavými účinkami?

vypadávanie vlasov

Zdroj: Shutterstock®

3. Vypadávanie vlasov

Nadmerné vypadávanie vlasov je citlivou témou nielen pre ženy, ale i mužov. V prípade, že sa u vás tento problém objavil, skúste si doplniť déčko. Aj nedostatok tejto látky (hypovitaminóza D) môže vplývať na väčšiu stratu vlasov.

Nesmieme však zabúdať na to, že padanie vlasov môže mať množstvo ďalších rozličných príčin, akými sú napríklad stres, zlá strava či hormonálne zmeny v organizme.

4. Bolesť kĺbov aj kostí

Ako sme spomínali už vyššie, vitamín D je potrebný pri regulácii metabolizmu vápnika, ktorý je nevyhnutný pre dobrý stav kostí. Menovaný vitamín je tiež dôležitý pre naše kĺby.

Deficit vitamínu D sa môže prejavovať bolesťou kĺbov i kostí, ba dokonca svalovou slabosťou a môže viesť až k rednutiu kostí. Dostatočný príjem vitamínu D predstavuje prevenciu pred rozličnými poruchami kostry, napríklad osteoporózou.

5. Problémy so zubami

Čo spôsobuje nedostatok vitamínu D našim zubom? Vitamín D pomáha regulovať hladiny vápnika a fosforu v krvi, ktoré sú dôležité pre remineralizáciu zubnej skloviny. Nedostatok vitamínu D môže znížiť odolnosť skloviny voči bakteriálnym kyselinám, čo zvyšuje riziko vzniku zubného kazu.

U detí môže nedostatok vitamínu D viesť k rachitíde, ktorá môže ovplyvniť správny rast a vývoj čeľuste. To môže mať za následok nepravidelnosti v raste zubov a čeľuste, vrátane preplnenia alebo nepravidelne umiestnených zubov.

Odporúčame: Hrozba Alzheimerovej choroby: Toto sú zásady prevencie!

znížená imunita

Zdroj: Shutterstock®

6. Zhoršená imunita

Deficit vitamínu D môže nakoniec oslabiť aj obranyschopnosť organizmu, čo môže mať vplyv na rozvoj ďalších zdravotných problémov. Jedinci s nízkou hladinou tejto látky majú napríklad vyššie riziko výskytu chrípky. Bez dostatočného príjmu vitamínu D sa telo nedokáže poriadne brániť proti infekciám.

Ak ste často prechladnutí alebo vás trápia iné ochorenia bakteriálneho alebo vírusového pôvodu, zamerajte sa na to, aby denná dávka vitamínu D bola postačujúca.

Ako vyriešiť nedostatok vitamínu D?

Ak vás často trápia niektoré z vyššie menovaných zdravotných ťažkostí, skúste si túto cennú látku doplniť. Najlepšie je svoju pokožku vystaviť slniečku. Avšak, nezabúdajte na škodlivý vplyv nadmerného slnečného žiarenia a pri dlhšom pobyte na slnku sa chráňte pomocou krému s SPF. Aby bola zabezpečená optimálna hladina vitamínu D, nie je potrebné dlhé opaľovanie sa na slnku.

Doplniť déčko sa dá aj stravou. Určite do jedálnička zaraďte ryby, napríklad lososa, tuniaka či sleďa. Zdrojom vitamínu D sú tiež vaječné žĺtky, mlieko, vnútornosti či huby sušené na slnku. Keďže déčko obsahujú hlavne potraviny živočíšneho pôvodu, vegetariáni a vegáni môžu mať problém zaistiť potrebné množstvo vitamínu D stravou. Ďalšou možnosťou pre optimálny príjem vitamínu D sú výživové doplnky.

Ktorá riziková skupina by si mala dávať pozor na dostatočný príjem déčka?

  • Starší ľudia: S pribúdajúcim vekom sa znižuje schopnosť kože syntetizovať vitamín D zo slnečného žiarenia a starší ľudia často trávia menej času vonku.
  • Osoby s tmavšou pokožkou: Melanín, pigment, ktorý koži dáva tmavšiu farbu, znižuje schopnosť kože vyrábať vitamín D zo slnečného svetla. To znamená, že ľudia s tmavšou pokožkou potrebujú viac času na slnku, aby vyprodukovali rovnaké množstvo vitamínu D ako ľudia so svetlejšou pokožkou.
  • Dojčatá a malé deti: Dojčatá, najmä tie, ktoré sú výhradne dojčené, môžu potrebovať doplnkový vitamín D, pretože materské mlieko obsahuje len malé množstvo vitamínu D.
  • Osoby s obmedzeným prístupom k slnečnému žiareniu: Ľudia, ktorí žijú v severných zemepisných šírkach, trávia veľa času vnútri alebo nosia oblečenie, ktoré pokrýva väčšinu ich kože, majú obmedzenú expozíciu slnečnému žiareniu a teda nižšiu produkciu vitamínu D.
  • Osoby s určitými zdravotnými stavmi: Stavy, ako sú celiakia, Crohnova choroba, cystická fibróza alebo stav po resekcii časti žalúdka alebo tenkého čreva, môžu ovplyvniť absorpciu vitamínu D v tráviacom trakte.
  • Osoby s nadváhou alebo obezitou: Vitamín D je rozpustný v tukoch, takže v ľudskom tele sa môže ukladať v tukovom tkanive, čo znižuje jeho dostupnosť v krvi.

Článok aktualizovaný 7.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Martina Varhaníková 25.02.19 11:41

karma
110.00

Už bude slnečno, tak si ho naberieme prírodzene. :O)

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 07.03.19 18:58

karma
106.00

Vitamín D užívam v tabletkovej forme. predpisuje mi ho lekárka.

  • 1
Odpovedať

Brenda Bolibruchová 29.03.19 08:40

BB
karma
-1.00

taktiež si déčko dopĺňam ale s ogestanom - poradil mi ho lekár a som fit a kedze planujeme babo tak musim byt ready

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní