Ako skladovať vajíčka? Rozhodne nepodceňujte ani ich výber a prípravu

Ako skladovať vajíčka? Rozhodne nepodceňujte ani ich výber a prípravu

Vajíčka sú často diskutovanou potravinou. Niektorí si nevedia varenie bez vajec predstaviť, iní ich zatracujú. Určite však patria medzi najhodnotnejšie potraviny vďaka obsahu bielkovín, lecitínu, mnohých minerálnych látok a vitamínov. Kritizovanou súčasťou vajec je cholesterol, preto by ste to s ich konzumáciu nemali preháňať. Zároveň patria k nebezpečným potravinám, pretože pri nevhodnom skladovaní alebo nedostatočnej tepelnej úprave môžu obsahovať baktérie Salmonelly spôsobujúce nebezpečnú salmonelózu. Ponúkame vám užitočné rady a tipy, ako postupovať pri nákupe, skladovaní a príprave tejto potraviny.

Pozri aj: Toto sú TOP potraviny na prečistenie ciev! Sú aj vo vašom jedálničku?

tipy na vajíčka

Zdroj: Shutterstock®

Opatrnosť už pri nákupe

Pri nákupe musíte predovšetkým sledovať dátum balenia alebo znášky, ale najmä dátum spotreby. Vajíčka predávané v Európskej únii sa zaraďujú do veľkostných kategórií, a to od najväčších XL po najmenšie S. V kuchárskych receptoch sa údaje viažu k vajíčkam strednej veľkosti M.

Patríte k tým, ktorí pri nákupe uprednostňujú vajíčka s hnedou škrupinkou? Či má vajíčko bielu alebo hnedú škrupinku, na obsah vajíčka to nemá žiadny vplyv. Rozdiel je v tom, že hnedá škrupina je trochu hrubšia. Ak sa vám podarí kúpiť prasknuté vajíčko, radšej ho vyhoďte. Môže byť infikované baktériami. Aj keď veľké balenia sú finančne zaujímavejšie, myslite na to, že ich budete nejakú dobu skladovať a kupujte radšej častejšie a v menších množstvách.

vajíčka v kuchyni

Zdroj: Shutterstock®

Čo by ste mali vedieť o skladovaní?

Ak chcete čerstvé vajíčka čo najskôr spotrebovať, uložte ich na tmavom mieste v košíku. Pri teplote 20 stupňov vydržia týždeň. V priehradke chladničky ich ukladajte špicatým koncom dolu, vydržia vám dlhšie. Mali by ste ich minúť do troch týždňov. Ak máte pochybnosti o čerstvosti vajíčok, existuje niekoľko spôsobov, ako to zistiť. Najznámejší je asi ten, že vajíčko ponoríte do pohára s vodou. Ak sa ponorí a zostane ležať na dne, je čerstvé. Ak zostane na dne, ale v zvislej alebo takmer zvislej polohe, má asi dva až tri týždne. Určite ho vyhoďte, ak zostane plávať na povrchu. Indikáciou, že vajíčko nie je najčerstvejšie, je to, že sa po rozklepnutí žĺtok roztečie.

Inšpiruj sa: Ako pestovať bylinky na balkóne? Spoznajte overené rady a tipy

rozkrojené vajíčka

Zdroj: Shutterstock®

Umenie uvariť vajce

Uvariť vajíčka síce nie je to najväčšie kuchárske umenie, ale je potrebné dodržať niektoré pravidlá, aby sa škrupina pri varení nepraskala a vajíčka mali tú správnu konzistenciu.

  • Na varenie použite týždeň staré vajíčka, čerstvé sa ťažko šúpu.
  • Pred varením vyberte vajíčka z chladničky, aby sa zohriali na izbovú teplotu.
  • Pred varením vložte vajíčka do kastrólika so studenou vodou, až potom ho dajte na oheň.
  • Vyberte nádobu primeranej veľkosti. Ak je príliš veľká, vajíčka by sa pri varení zbytočne pohybovali a mohli by prasknúť.
  • Čas začnite merať, keď sa vo vode začnú tvoriť veľké bubliny. Vajíčko na mäkko varte 4 minúty, bielok je tuhý, ale žĺtok ešte mäkký po 6 minútach a na tvrdo sa uvarí za 8 minút.
  • Uvarené vajíčka rýchlo ochlaďte studenou vodou, aby sa ľahšie šúpali.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní