Ako využiť starý chlieb? Recepty, ktoré si zamiluješ!

Ako využiť starý chlieb? Recepty, ktoré si zamiluješ!

Aj keď plánujete svoje nákupy, stáva sa vám, že niekedy je chleba zbytočne veľa? Nechcete ním plytvať a uvažujete, čo robiť. Nevyhadzujte ho! Možno vyskúšate naše inšpirácie, ako využiť starý chlieb alebo pečivo.

Sladký toast s ovocím

INGREDIENCIE

  • 250 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 4 až 6 plátkov staršieho chleba
  • rastlinný tuk alebo olej
  • škorica
  • práškový cukor
  • 300 g čerstvého ovocia

POSTUP PRÍPRAVY

V miske alebo v hlbokom tanieri rozšľaháme mlieko s vajíčkami, pridáme vanilínový cukor a štipku soli. Do tekutej zmesi namočíme plátky chleba. Necháme odkvapkať a vložíme do panvice s rozohriatym tukom alebo olejom a z obidvoch strán osmažíme do zlatista. Na tanieri ho posypeme práškovým cukrom so škoricou. Sviežosť tejto jednoduchej maškrte dodáme ovocím. Najvhodnejšie je drobné ovocie, napríklad jahody, maliny, čučoriedky, ríbezle. Na inej panvičke necháme ovocie prehriať s trstinovým cukrom, navrstvíme ho na pripravené toasty. Poprášime práškovým cukrom a ozdobíme mätou. Ako alternatívu môžeme použiť džem.

Pozri aj: Chceš maškrtiť zdravo? Vyskúšaj tieto tvarohovo-citrónové sušienky!

sladké toasty

Zdroj: Shutterstock®

Cesnakové tyčinky

Ak nám zostanú staré rožky, môžeme si pripraviť „slovenskú cesnakovú bruschettu“. Tieto tyčinky sa hodia k vínu alebo k čaju.

INGREDIENCIE

  • staršie rožky
  • 1,5 dcl oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • bylinková soľ alebo obyčajná soľ

POSTUP PRÍPRAVY

Každý rožok rozkrojíme po dĺžke na polovice. Tie opäť rozkrojíme na polovicu, tak získame štyri kúsky z jedného rožka. V oleji rozmiešame roztlačené strúčiky cesnaku a bylinkovú soľ. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej  na 200 °C. Pečieme približne 10 minút  a musíme dať pozor, aby cesnak nezhorkol.

Nemecké žemľové knedle

Starší chlieb alebo pečivo sú základom obľúbenej prílohy vhodnej k mäsu so šťavou alebo k pečenému mäsu s kapustou.

INGREDIENCIE

  • 200 g staršieho pečiva
  • 1 cibuľa
  • 4 lyžice masla
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • 3 vajíčka
  • 3 lyžice hrubej múky
  • 125 ml mlieka
  • soľ

POSTUP PRÍPRAVY

Pečivo nakrájané na kocky vložíme do misy. Nakrájame na drobno cibuľu, osmažíme ju na masle. Pridáme  do misy s pečivom, zalejeme osoleným mliekom, v ktorom sme rozšľahali vajíčka.  Počkáme, kým tekutina nevsiakne do pečiva. Pridáme múku a nasekaný petržlen. Spracujeme na cesto, necháme oddýchnuť 20 minút. Zatiaľ necháme vo veľkom hrnci zovrieť vodu, zo zmesi formujeme pomúčenými rukami guľaté knedlíky rovnakej veľkosti. Vložíme ich do vriacej vody a necháme variť na miernom plameni 15 minút. Hotové sú vtedy, ak vyplávajú hore a jemne sa otáčajú. Keď ich vyberieme, majú byť pevné. Necháme ich odkvapkať a môžeme podávať.

knedle z pečiva

Zdroj: Shutterstock®

Chlebík v perinke

Na záver sýta a finančne nenáročná mňamka pre vašich hladošov. Rozšľaháme dve vajíčka a pridáme 2 lyžičky horčice. Nastrúhame syr tak, aby vznikla hustejšia konzistencia. Solíme veľmi opatrne, pretože horčica a syr už zmes ochutili. Zmes navrstvíme na 5 až 6 krajcov staršieho chleba vložíme do panvičky s rozpáleným olejom, opečieme najskôr zo suchej strany, otočíme a opatrne opekáme z vajíčkovej strany. Na tanieri môžeme na chlebík pridať kečup.

Vybrali sme: Klinček voňavý: Najlepšie tipy na jeho využitie v kuchyni


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní