Čo všetko o vaječníkoch musíte vedieť? Takto ovplyvňujú celé telo

Čo všetko o vaječníkoch musíte vedieť? Takto ovplyvňujú celé telo

Takmer každá žena sníva o tom, že raz pod srdcom vynosí nový život a stane sa matkou. Túto krásnu a ušľachtilú rolu môže žena získať len a len vďaka jej reprodukčným orgánom, ktoré musia „šliapať ako švajčiarske hodinky“. Inak sa môže stať, že žena zostane bezdetná alebo bude jej cesta za materstvom strastiplná. V tomto článku sa dozviete o vaječníkoch všetko, čo by ste mali vedieť na to, aby boli zdravé a správne fungujúce.

Bodyguardi maternice

Dalo by sa povedať, že vaječníky sú pomyselnými ochrancami maternice, v ktorej v konečnom dôsledku nový život rastie a dozrieva, až kým sa nenarodí. Z toho vyplýva, čo sa umiestnenia týka, že sa vaječníky nachádzajú na pravej a ľavej strane maternice. Zdravá žena má teda dva funkčné vaječníky, ktoré sú známe najmä pre svoju funkciu „dlhodobého domova vajíčok”. Tie postupne vekom z vaječníkov ubúdajú. Zatiaľ čo sa ženy rodia s niekoľkými miliónmi, v puberte im ich zostáva približne 300-tisíc a pokým žena dosiahne menopauzu, nezostane jej žiadne. S ubúdaním vajíčok z vaječníkov postupne klesá aj šanca, že sa žena stane matkou.

Zaujme ťa: Viete, čo je bioaktívny kolagén? Jeho účinky na zdravie i krásu si vás získajú!

čo znamenajú bolesti vaječníkov

Zdroj: Shutterstock®

Nositelia života

O vaječníkoch teda môžeme tvrdiť, že sú nositeľmi života. Každý mesiac počas ovulácie uvoľnia niekoľko vajíčok, no len jedno a maximálne dve (ak ide o dvojičky) sú dozreté natoľko, aby boli oplodnené. Ak dôjde k oplodneniu spermiou, vznikne embryo. Ak nie, namiesto dieťaťa sa vajíčka vyplavia von z tela ženy v podobe menštruácie. Vaječníky však okrem reprodukčnej funkcie ovplyvňujú aj iné procesy v tele, a to najmä vďaka hormónom, ktoré vylučujú. Hovoríme v prvom rade o estrogéne a progesteróne, ale aj testosteróne v menšom množstve, čo sú všetko hormóny prúdiace v našej krvi. Tie zabezpečujú okrem schopnosti rozmnožovať sa aj zdravie kostí, svalov a správneho fungovania mozgu.

Keď vaječníky bolia

Bolesť je väčšinou predzvesťou niečoho zlého a inak tomu nie je ani v prípade, že vás pobolievajú vaječníky. Symptómy, ako napríklad bolesť v podbrušku, nepravidelná menštruácia či pocit naplneného bruška môžu signalizovať cystu alebo cysty, ktoré sú vo veľkej väčšine prípadov celkom malé a neškodné, no niekedy vyžadujú lekársky dohľad či odstránenie.

Ak vás pobolieva podbruško, máte nepravidelnú menštruáciu, a to sprevádza napríklad neprimerané priberanie, neprirodzený rast chlpov po tele či dokonca akné, môže to znamenať, že vaše vaječníky produkujú priveľa mužských hormónov. V tomto prípade môže ísť o syndróm polycystických vaječníkov, ktoré sa často riešia pomocou hormonálnej antikoncepcie.

Nemenej rozšírená je aj nebezpečná rakovina vaječníkov, ktorá by sa dala nazvať aj tichým zabijakom, pretože ju často odhalia až v pokročilých štádiách. Alarmujúce sú v tomto prípade: pocit nafúknutia, bolesti spodného chrbta alebo bolesti panvy, problémy s trávením ako zápcha alebo naopak hnačky či neprirodzený pocit naplnenia, časté močenie a strata energie či nechuť do jedla.

Inšpiruj sa: Účinné cviky s therabandom: Spevni si telo v priebehu niekoľkých dní!

ako otehotnieť

Zdroj: Shutterstock®

Vaječníky v dôchodku

Ženské vaječníky sa dostávajú do „dôchodku” v období nazývanom menopauza. Toto obdobie charakterizujú hormonálne výkyvy, návaly tepla a povestné zmeny nálad, ale aj iné problémy. Všetko je to spôsobené tým, že vaječníky už nemajú vajíčka, ktoré by vylučovali a teda žena sa stáva neplodnou, čo sprevádza aj vylučovanie viacerých hormónov. Kým sa ženy a ich hormonálne levely v období menopauzy alebo perimenopauzy, čo je obdobie niekoľkých rokov alebo mesiacov pred samotnou menopauzou, dostanú do poriadku, môžu vyhľadať lekársku pomoc.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní