Spoznaj účinky manuka medu: Na čo je dobrý a kde ho u nás hľadať?

Spoznaj účinky manuka medu:  Na čo je dobrý a kde ho u nás hľadať?

O zdravotných benefitoch klasického a kvalitného včelieho medu, ktorý používame v našich domácnostiach na sladenie celkom bežne, azda rozprávať nemusíme. Profituje z neho ľudský organizmus zvonka aj zvnútra, čo svedčí o tom, že ak med ešte nepoužívate, mali by ste začať. Liečivé účinky manuka medu, novozélandskej obmeny slovenského medu, sú však pre ľudské telo oveľa lepšie. Aké to sú a kde túto zdravú pochúťku hľadať?

Vzniká ako ten slovenský

Ak si myslíte, že novozélandský manuka med vzniká iným spôsobom ako ten slovenský med, mýlite sa. Ide o ten istý prirodzený proces, pri ktorom opelia tamojšie včely kvety špeciálneho manuka stromu, známeho ako Leptospermum scoparium. Na tom ako manuka med vzniká, nie je teda nič zvláštne. Samotný produkt sa však od klasického medu líši tým, že je omnoho zdravším zázrakom prírody.

Pozri aj: Recept na levanduľovo-mätovú liečivú soľ do kúpeľa

manuka strom

Zdroj: Shutterstock®

Benefity manuka medu

O zdravotné benefity manuka medu sa zaujímalo už mnoho vedcov, ktorí sa v konečnom dôsledku zhodujú na tom, že naozaj má niečo do seba. Aké sú teda jeho dokázané a toľko ospevované liečivé vlastnosti?

  • Lieči rany. Med ako taký má silu liečiť rany, manuka med to dokáže lepšie a účinnejšie, a to najmä ak sa bavíme o popáleninách. Ukázalo sa, že manuka med dokázal vyliečiť popáleniny, vredy a rany, ktoré sa nie a nie zahojiť a nestačil na ne klasický med. Manuka med zaberal aj na rôzne infekcie – aj tie odolné voči antibiotikám.
  • Pôsobí ako antivírus. Manuka med je významným antioxidantom s antibakteriálnymi a antivírusovými vlastnosťami. To znamená, že sa dokáže popasovať napríklad so zapáleným hrdlom. Preto ho pokojne papajte po lyžičkách, ak vás napadla nejaká viróza.
  • Ušetrí vám za zubára. Pri skúmaní účinkov manuka medu sa prišlo na to, že môže rodinný rozpočet podržať najmä pri zubárskom vyšetrení. Pôsobí totiž ako prevencia pred zápalom ďasien a následným kazením zubov. Napriek tomu, že je sladký, nemusíte sa báť, že by kazom len nahrával.
  • Je tráviaci guru. Manuka med pôsobí ako balzam na váš tráviaci systém. V prvom rade pôsobí ako účinná prevencia pred žalúdočnými vredmi a má pozitívny vplyv aj na bakteriálne infekcie čriev.
  • Zničí nedokonalosti pleti. V neposlednom rade je tu účinok manuka medu na pleť, ktorému sa poteší nejedna žena s problémovým akné. Je to vďaka jeho protizápalovým a antibakteriálnym účinkom. Manuka med je preto ideálnou prísadou do podomácky vyrobenej kozmetiky, napríklad pleťovej masky, alebo si ho jednoducho primiešajte do obľúbeného krému.

Otestuj: Nevieš, ako udržať chlieb dlhšie čerstvý? Tak vyskúšaj tento trik!

konzistencia manuka medu

Zdroj: Shutterstock®

Kde ho zoženiete?

Manuka med u nás v súčasnosti už nie je vôbec ťažké zohnať, a to aj napriek tomu, že pochádza z veľkej diaľky. Hľadajte ho v bio obchodoch, prípadne v lekárňach. Počítať však musíte aj s tým, že si za tento hojivý zázrak troška priplatíte, no určite to stojí za to. Ak budete po manuka mede pátrať vo vodách slovenského internetu zistíte, že výrobcovia kozmetiky už dávno jeho skvelé účinky objavili. Ako ingredienciu ho nájdete v pleťových maskách, pílingoch, mydlách či krémoch.

Zaujímavá téma: Hrozba Alzheimerovej choroby: Toto sú zásady prevencie!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní