Chybné triedenie odpadu – 10 bežných vecí, ktoré recyklujeme zle

Chybné triedenie odpadu – 10 bežných vecí, ktoré recyklujeme zle

Triedenie odpadu je neoddeliteľnou súčasťou čoraz väčšieho percenta domácností a stále viac a viac ľudí si dáva záležať na zodpovednejšom prístupe k našej planéte. Takýto prístup je nielen žiaduci, ale priam nevyhnutný. Keď triedime a recyklujeme, bránime nadbytočnému plytvaniu prírodných zdrojov, šetríme energiu, obmedzujeme množstvo uskladnených odpadov na skládkach a šetríme životné prostredie. 

Avšak, v prvom rade je nevyhnutné vedieť, ako odpad triediť správne. Na výber máme v okolí obydlí viacero zberných nádob, do ktorých patria isté typy a druhy odpadkov. Zároveň tiež platí, že určité veci do konkrétnych zberných nádob nepatria a preto by sme ich tam ani nemali hádzať. Viete, pri triedení akých bežných vecí, ktoré nám každodenne prechádzajú rukami, robíme najčastejšie chyby? 

Zrkadlá

Človek by si mohol myslieť, že ak chce vyhodiť staré zrkadlo, hodí ho do zelenej zbernej nádoby, teda do nádoby na sklo. Veď zrkadlo je predsa sklenené, tak prečo nie. Avšak nielen zrkadlá, ale aj ďalšie zdanlivo sklenené veci, obsahujú okrem skla aj iné materiály, preto nepatria do zeleného odpadkového koša. Do zelených zberných nádob nehádžeme ani sklené popolníky a misy, sklo z áut alebo monitorov, keramiku ani porcelán. 

Odporúčame: Nevhodná strava pre psa – ktorými bežnými potravinami rozhodne nekŕmiť domácich miláčikov?!

vreckovky

Zdroj: Shutterstock®

Vreckovky a papierové obrúsky

Do akej nádoby vhadzujete papierové vreckovky a obrúsky? Že do zbernej nádoby na papier, pretože sú papierové? Nuž, to je veľká chyba. Obvykle ich totiž odhadzujeme použité, čiže sú na nich zvyšky jedla, rôznych nečistôt či telesných tekutín. Preto do modrej nádoby na papier nepatria. Po správnosti by sme ich mali hádzať do komunálneho odpadu. 

Krabica od pizze

Ďalší častý problém so správnym separovaním papiera. Kam patria kartónové krabice od pizze? Nuž, ak je krabica čistá a neobsahuje žiadne hliníkové vložky, je možné ju recyklovať, teda vhodiť do modrej nádoby, podobne ako rôznorodé iné kartónové krabice. Avšak znečistené obaly od pizze, na ktorých sú zvyšky jedla alebo sú mastné, nemožno recyklovať. Preto ich vhadzujeme do komunálneho odpadu. 

Batérie

Batérií sa vo väčšine domácností spotrebuje nemalé množstvo. Používame ich totiž do mnohých zariadení, vrátane ovládačov, hodín, počítačových myšiek či detských hračiek. Kam však s nimi, keď sa skončí ich životnosť? Vhadzovať by sme ich nemali do komunálneho odpadu ani zbernej nádoby na plast či kov.

Do bežných košov skrátka nepatria, obsahujú totiž nebezpečné látky, ktoré by sa mohli dostať do vody, pôdy a celkovo prírody. Nepotrebné batérie, ako aj rôzne akumulátory, by sme vždy mali odovzdať na zberných miestach. Boxy na zber tohto druhu odpadu často nájdeme napríklad aj v elektro predajniach.

Žiarovky

A čo so žiarovkami? Ani s nimi to nie je také jednoduché, podobne ako s predchádzajúcimi batériami. Vypálené žiarovky by nemali končiť v zelených nádobách na sklo, hoci majú sklenenú časť, no nie vždy je ich možné odhodiť do komunálneho odpadu. Tam je možné zahodiť maximálne klasické a halogénové žiarovky. LED žiarovky, výbojky, lineárne žiarivky a kompaktné žiarivky alebo úsporné žiarovky je potrebné odovzdať na miestach spätného odberu (napr. na predajni so svetelnou technikou) alebo na zberných dvoroch. 

Konzervy

V čiernych zberných nádobách, respektíve v komunálnom odpade často končia konzervy, napríklad od marhúľ, tuniaka, fazúľ, kukurice, paštét a rôznych iných surovín. Tam však nepatria. Do ktorej zbernej nádoby ich ale vhodiť, záleží na mieste bydliska. Rôznorodé konzervy, nezálohované plechovky a kovové obaly patria vždy do kontajnera na kovy, ktorý je červenej farby. Mnohé obce však špeciálne nádoby na kovy nemajú, v takom prípade ich hádžeme do žltej nádoby spolu s plastmi. 

Odporúčame: Alobal a jeho použitie – poznáte týchto 10 šikovných trikov?

tetrapaky

Zdroj: Shutterstock®

Tetrapaky

S tetrapakmi, ktoré predstavujú najčastejšie obaly na mlieko alebo džúsy, je to podobné ako s konzervami. Hoci tieto nápojové kartóny vyzerajú ako z papiera, do modrej zbernej nádoby rozhodne nepatria. Do ktorej nádoby ich vhadzovať, záleží opäť od miesta bydliska. Niektoré obce majú na tento druh odpadu samostatné nádoby, obvykle oranžovej farby.

V iných obciach sa tetrapaky zberajú v spoločnej nádobe s kovmi. Ak obec nemá tieto špeciálne kontajnery, tetrapaky vhadzujeme do žltej nádoby spolu s plastmi. 

Vrchnáky z plastových fliaš

Kam vhadzujete plastové vrchnáky z PET fliaš? Patria skutočne do plastu, pretože sú plastové? Tu záleží na tom, v akom stave ich do kontajnera vhadzujeme. Ak je vrchnákom uzavretá sploštená plastová fľaša, tak takýto odpad môžeme vhodiť do žltej zbernej nádoby na plast. Samotné vrchnáky by sme tam však vhadzovať nemali. Dôvodom je ich malá veľkosť, ktorá sťažuje až znemožňuje proces recyklácie. Samotné vrchnáky však možno darovať na rôzne charitatívne zbierky.

Obaly z chipsov a sladkostí

K častým druhom odpadu v domácnosti patria aj rôznorodé obaly z maškŕt a slaných pochutín. Odhadzujete ich do plastov? Po správnosti patria napríklad obaly z chipsov, cukríkov, sušienok či tyčiniek do zmesového komunálneho odpadu. U nás sa totižto nerecyklujú. Avšak, ak má obal na sebe symbol trojuholníka s číslom 5 a písmenami PP, je možné ho bez obáv vyhodiť aj do plastov

Kosti

V obciach pribúdajú aj hnedé zberné nádoby na biologicky rozložiteľný odpad. Čo všetko však doň patrí a čo nie? Často tam končia napríklad väčšie kosti, mäso a koža. Vo všeobecnosti sa tam však neodporúča tento druh odpadu vhadzovať, napríklad aj z dôvodu lákania hlodavcov. Do bio odpadu nepatria ani mliečne výrobky, veľké vetvy, plienky, cigaretové ohorky, uhynuté zvieratá, výkaly či vlasy. 

Odporúčame: Nezabúdate v domácnosti na čistenie matracov? Zistite, ako na to!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní