Krôčik k životu bez odpadu: Naučte sa, ako kompostovať hoci aj doma

Krôčik k životu bez odpadu: Naučte sa, ako kompostovať hoci aj doma

Slovák ročne vyprodukuje viac ako 350 kíl odpadu, čo zodpovedá takmer kilogramu odpadu denne. Toto číslo, žiaľ, nie je konečné, ba naopak, medziročne šialene stúpa a odborníci predpokladajú, že do roku 2050 stúpne množstvo odpadu až o 70 percent, čo je naozaj alarmujúce. Na ceste ku znižovaniu tvorby odpadu určite pomôže aj kompostovanie, čo je vlastne recyklácia bio odpadu. Ale ako začať a čo vlastne kompostovanie ako také zahŕňa? V tomto článku sa dozviete základné informácie o tom, ako kompostovať a aj prečo.

Príroda v hlavnej úlohe

Na úvod je pre nováčikov v tomto smere vhodné poznamenať, že kompostovanie je čisto prírodný proces rozkladu biologického odpadu. Ten sa rozloží pôsobením vzduchu a živých organizmov, pričom výsledkom je organické hnojivo nazývané kompost. Toto hnojivo môžete ďalej používať na zveľadenie pôdy a teda aj úrody vo vašej záhradke. Celý proces kompostovania navyše vedie k vedomému znižovaniu produkcie odpadu vo vašej domácnosti, čím zasa vy prispievate ku zdravšej planéte. A to sa oplatí…

Pozri aj: Kôpor voňavý: Prečo by ho mali jesť hlavne čerstvé mamičky?

čo nepatrí do kompostu

Zdroj: Shutterstock®

Základy kompostovania

Niektorých ľudí od kompostovania odrádza fakt, že nemajú záhradku, že majú malý byt alebo že sa im zdá celý proces už na pohľad náročný. Opak je pravdou a kompostovanie nie je žiadna veda, práve naopak. Pamätajte, že kompostovať môžete v podstate kedykoľvek a kdekoľvek, teda pokojne aj doma v kuchyni.

  1. Ako prvé si musíte doma zriadiť nádobu, v ktorej bude kompostovanie prebiehať. Môžete použiť plastovú alebo nerezovú, no odborníci skôr odporúčajú nerez, pretože plast môže absorbovať pachy. Nádoba musí mať v každom prípade veko. Vnútro nádoby by malo byť vystlané kompostovateľným vreckom.
  2. Teraz vám povieme, čo môžete kompostovať. Vlastne takmer všetko prírodného pôvodu, čo vám v domácnosti zostane. Sem patria škrupiny z vajec, zvyšky zeleniny a ovocia, kávový grunt aj s papierovými filtrami, použité vrecká od čaju, špáradlá, zvyšky z kvetov a dokonca aj staré noviny.  Do kompostu naopak nedávajte mäso, mliečne výrobky, ktoré smrdia, výkaly od zvierat, ale ani tuk či oleje.
  3. Hlavným trikom, ako vyrobiť kvalitný kompost, je vyrovnaný pomer hnedého odpadu (zvyšky kávy, čaju, noviny a pod.) a zeleného odpadu (zvyšky kvetov, zeleniny či ovocia). Kompost v procese by ste mali občas mierne poliať vodou a občas otvoriť kvôli potrebnému prísunu vzduchu. Kompost tiež občas premiešajte.
  4. Vznik kompostu v procese kompostovania môže trvať niekoľko týždňov. To, že kompostovanie prebieha správne, zistíte tak, že sa po niekoľkých týždňoch začne bio odpad meniť na pôdu. Ak zmes nič nerobí, môžete po dvoch týždňoch pridať trocha zelenej zložky, aby ste do vznikajúceho kompostu pridali vlhkosť.
  5. Hotový kompost môžete použiť ako hnojivo do črepníkov s kvetmi či zeleninou. Pozor, nikdy kompostom nenahraďte zeminu, kompost len zamiešajte do pripravenej pôdy alebo ju ním posypte.

Inšpiruj sa: Ako žiť zdravšie? Vyskúšajte tieto rýchle nízkosacharidové recepty


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Majo Belai 06.08.19 22:15

karma
-1.00

350x1000=350000, 350000/365=958,904 To je 959kg/denne. Kto u vás robí výpočet? Nemal by....

  • 22
Odpovedať

Michaela Bašnáková 08.08.19 15:23

karma
-1.00

Dobrý deň, ospravedlňujem sa za chybu. Bola v slove, malo to byť 350 kíl odpadu, nie ton. Pekný deň.

  • 4
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní