Karob alebo kakao? Čo je zdravšie a aký je medzi nimi rozdiel?

Karob alebo kakao? Čo je zdravšie a aký je medzi nimi rozdiel?

Karob je v súčasnosti čoraz známejší a čoraz viac získava na popularite. V potravinárstve našiel široké uplatnenie. Je veľmi podobný kakau a práve preto je s ním aj často porovnávaný. O karobe, ktorý sa ľudovo nazýva aj svätojánsky chlieb, sa hovorí ako o zdravšej verzii kakaa. Aká je však pravda? Je skutočne vhodné nahradiť kakao karobom? To sa dozviete v nasledujúcom článku!

Poznáte karob?

Pod názvom karob sa skrývajú plody rastliny zvanej rohovník obyčajný, latinsky Ceratonia siliqua. Ide o vždyzelený strom, na ktorý môžete natrafiť najmä v oblastiach Stredomoria či Prednej Ázie. Radíme ho do čeľade bôbovité a dorastá do výšky asi 10 metrov. Tejto rastline sa darí najmä v suchšom podnebí. Na našej planéte sa pestuje okolo 4000 rokov. Rohovník spoznáte podľa hustej guľovitej koruny, mohutného kmeňa a zložených kožovitých lístkov. Kým na rube sú svetlozelené, ich líce je tmavozelenej farby. Kvety sú usporiadané v hustejších strapcoch.

Plodom rohovníka je struk tmavohnedej farby, ktorý sa dnes využíva v potravinárstve. Kedysi však boli semená ukryté v struku používané ako závažie pri vážení drahokamov alebo zlata. V súčasnosti sa karob využíva napríklad na kŕmenie dobytka, a to najmä v oblastiach, v ktorých je rohovník značne rozšírený. Najčastejšie sa však používa ako náhrada kakaa. Taktiež sa zo strukov izoluje takzvaná karobová guma, známa aj ako karibín, ktorá predstavuje povolenú prírodnú prísadu. V potravinových produktoch je označovaná ako E 410. Slúži ako zahusťovadlo či stabilizátor.

Karob je bohatý na mnohé vitamíny i minerály. Obsahuje predovšetkým horčík, vápnik, železo, fosfor i nikel. Z vitamínov najmä vitamíny A, B a D. Okrem toho sa v ňom nachádzajú aj aminokyseliny a vláknina. 

Pozri aj: Bylinky na zápal priedušiek: Ktoré z nich pomôžu vášmu zdraviu?

porovnanie karobu a kakaa

Zdroj: Shutterstock®

V čom je teda iný od kakaa?

Ale prečo sa vlastne kakao často nahrádza karobom? Je potrebné povedať, že kvalitné kakao dozaista nechceme odsunúť medzi nezdravé potraviny. Rozdiel však môžeme hľadať najmä vo výživových hodnotách spomínaných surovín. Kým karob má približne len 7 % tuku, v kakau sa ho skrýva podstatne viac, a to niečo cez 20 percent. I jeho celková kalorická hodnota je v prípade prvého uvedeného značne nižšia. Karob vedie v obsahu dôležitého vápnika. Kakao má naopak menší podiel cukru. Ak teda siahnete po karobe, nemusíte už používať žiadne sladidlá.

Jeho hlavnou výhodou je však to, že nespôsobuje alergie. Práve preto je vhodnou náhradou kakaa pre jedincov, ktorí sú na kakao alergickí. Karob je ďalej skvelým zdrojom vitamínov skupiny B aj železa, horčíka či draslíka. Tiež je bohatý na vlákninu a v malom množstve sa v ňom ukrývajú aj cenné mastné kyseliny. Blahodarne vplýva na proces trávenia aj hladinu cholesterolu v krvi.

použitie karobu

Zdroj: Shutterstock®

Neváhajte ho zaradiť do jedálnička

Kakao môžete nahradiť karobom vo forme prášku, ktorý zoženiete na internete aj v obchodoch so zdravými potravinami. Za 250 gramové balenie zaplatíte okolo troch eur. Medzi karobovým a kakaovým práškom sú nepatrné rozdiely. Kým napohľad sú skoro rovnaké, hoci karob je o niečo svetlejší, odlíši ich hlavne chuť. Ako sme už spomenuli, karob je prirodzene sladší, preto to pri jeho používaní nepreháňajte s cukrom či inými sladidlami. Karobový prášok však môžete bez obáv používať podobne ako ten kakaový. Pridajte ho do koláčov a zákuskov, pudingov či kaší. V kombinácii s mliekom taktiež získate lahodný nápoj.  

Odporúčame: Aké sú prejavy nedostatku vitamínu D? Tieto príznaky neprehliadaj!

Aktualizovaný článok: 14.2.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Michal Richard Bohus 07.03.19 08:44

MRB
karma
100.00

pani autorka, jedli ste niekedy karob? vacsiu blbost som uz dlho nepocul, ze karob je sladky...

  • 0
Odpovedať

Nikola Turková 11.04.19 12:22

karma
110.00

Dobrý deň, áno, karob som už jedla. V článku je uvedené iba to, že karob je prirodzene sladší ako kakao. Túto informáciu udávajú aj výrobcovia pri produktoch. Samozrejme, chuť je však veľmi individuálna záležitosť. A, samozrejme, karob nie je predsa cukor či sladidlo. :) Ja osobne, keď pracujem s karobovým práškom, už toľko sladiť nepotrebujem, ako keby som použila skutočne horké kakao.

Želám pekný deň :)

  • 12
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní