Kompostér: Prečo by nemal chýbať v žiadnej záhrade?

Kompostér: Prečo by nemal chýbať v žiadnej záhrade?

Kompostér, či už  má podobu podomácky zhlobených drevených dosiek alebo podobu zakúpenej nádoby z plastu, by rozhodne nemal chýbať v žiadnej záhrade. A my vám dnes prezradíme, prečo. Nech sa páči, milé majiteľky menších alebo väčších záhradiek, čítajte ďalej!

Praktická a užitočná súčasť záhrady

Ani vy sa radšej nepozeráte do kútov svojej záhrady, pretože sú plné pokosenej trávy, zhrabaného lístia, vypletej buriny či zhnitého ovocia? Aj záhradné sedenie ste si preto uspôsobili tak, aby ste mali toto „zátišie“ za chrbtom, prípadne sa desíte návštevy susedky, aby si túto spúšť nevšimla? Skoncujte s tým! Záhrada má predsa slúžiť vám, nie vy jej.

Riešenie je viac, než jednoduché. A volá sa kompostér. Kompostér je ako stvorený pre všetkých záhradkárov, ktorí majú v sebe aspoň štipku ekologického ducha. Veď tento skvelý vynález viete využiť nielen na vyššie spomenutý odpad, ale aj na odpad z kuchyne, napríklad šupky zo zeleniny.

Prečítaj si: Figy na balkóne: Takto si ich môžeš sama vypestovať!

čo s lístím v záhrade

Zdroj: Shutterstock®

Všetok biologický odpad na jednom mieste

Okrem pokosenej alebo vytrhanej trávy môžete do kompostéru vhadzovať aj lístie (ktoré ste možno doposiaľ, na radosť vašich susedov, každú jeseň spaľovali na záhrade). V kompostéri má, jednoducho povedané, svoje miesto akýkoľvek biologický odpad, vrátane zhnitého ovocia či podrvených konárov a iných zvyškov drevín. Dôležité je, aby ste kompostovali tak zelený materiál (lístie, tráva), ako aj hnedý materiál (dreviny, vetvičky).

Poviete si, tak fajn, a načo je to vlastne všetko dobré? Aj tu je odpoveď veľmi jednoduchá a priamočiara. Čítajte ďalej!

čo je kompostovanie

Zdroj: Shutterstock®

V zdravej pôde zdravá úroda

V kompostéri vám takýmto spôsobom, a predovšetkým naozaj rýchlo, vznikne ten najkvalitnejší humus, aký si viete predstaviť. Tento kompost vám následne poslúži ako najlepšie prírodné hnojivo, plné živín, pre celú vašu záhradu (namiesto drahých prípravkov, plných chémie). Ten sa po naplnení kompostéru (prípadne po nejakých dvoch mesiacoch) vyberá z jeho spodnej časti - nemá totiž dno. Kompostér potrebuje byť v priamom kontakte s pôdou, ktorá jeho obsah zásobuje mikroorganizmami a práve tie štartujú proces kompostovania.

Odporúčame: Genetický modifikované organizmy (GMO): Sú pre nás naozaj škodlivé?

ako funguje kompostér

Zdroj: Shutterstock®

Je len na vás, aký si vyberiete

Kompostéry sú na našom trhu dostupné v najrôznejších prevedeniach, tvaroch, veľkostiach, materiáloch aj cenách. Najčastejšie bývajú vyrobené z recyklovaného plastu, takže v záhrade nepôsobia ako päsť na oko – naopak, hravo do nej zapadnú a roky si udržia svoju farbu, tvar aj stabilitu. Užitočné je, že sú mrazuvzdorné. Predchádzajú zápachu, ktorý je pre záhradný či kuchynský odpad typický a ktorý bol už neraz jablkom sváru v rodine a na život a na smrť rozhádal už nejeden susedský vzťah.

čo všetko sa môže kompostovať

Zdroj: Shutterstock®

Predtým, než si teda zájdete do obchodu pre kompostér, vezmite do úvahy viacero faktorov, v prvom rade veľkosť vašej záhrady, od ktorej potom závisí množstvo vyprodukovaného záhradného odpadu. Kvalitný kompostér vám vie dobre poslúžiť aj dvadsať rokov, takže po jeho zakúpení sa už nebudete musieť desiť ďalších investícií.

- Anketa

MÁTE V ZÁHRADE KOMPOSTÉR?

Odpovedalo 35 ľudí  

Áno
89%
Nie, ale zadovážim si
6%
Nie
6%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní