Boostery a pleťové séra s kyselinou hyalurónovou – čo dokážu a ako pomôžu pleti?

Boostery a pleťové séra s kyselinou hyalurónovou – čo dokážu a ako pomôžu pleti?

Kozmetické produkty na starostlivosť o pleť dnes obsahujú najrôznorodejšie účinné látky a zložky, ktoré zabezpečujú ich účinok. Od obsiahnutých zložiek vlastne do veľkej miery závisia konkrétne účinky produktu. Niektoré látky sú hydratačné, iné protizápalové, ďalšie podporujú regeneráciu pleti alebo rozjasnenie a zjednotenie jej farebného tónu. 

Retinol, alantoín, niacínamid, urea, ceramidy, AHA kyseliny, vitamín C alebo E, rôzne zložky rastlinného pôvodu a bylinné extrakty – to je len pár príkladov toho, čo môže byť namiešané v kozmetike, ktorú používame. K najznámejším a najčastejšie používaným aktívnym látkam v kozmetike bez pochýb patrí aj kyselina haylurónová.

Používate pleťové sérum s kyselinou hyalurónovou? Alebo ste svoju rutinu v starostlivosti o pleť obohatili aj o takzvaný booster? Poďme sa na problematiku vplyvu kyseliny halurónovej na pleť a používania hyalurónových sér a boosterov pozrieť bližšie!

Kyselina hyalurónová v skratke – čo o nej treba vedieť?

Kyselina hyalurónová (HA) z chemického hľadiska predstavuje polysacharid, ide o molekulu cukru, ktorá sa vo vysokej koncentrácii prirodzene vyskytuje v ľudskom tele (vo forme soli ako hyaluronát). Táto kyselina je napríklad súčasťou väzivových tkanív tela, nájdeme ju v očiach, slizniciach aj kĺboch (vnútrokĺbovom priestore), dokonca v pupočnej šnúre. 

Až 50 % kyseliny hylaurónovej je však prítomnej v našej pokožke. Táto kyselina je dôležitá pre kolagénové a elastínové vlákna a ich obnovu. Vďaka nim je totiž pleť pevná a zároveň pružná. Kyselina hyalurónová je známa jednou zásadnou vlastnosťou – dokáže na seba viazať obrovské množstvo vody, a to asi 1000-násobok svojej hmotnosti.

Práve preto je to skvelá hydratačná látka, ktorá pomáha udržiavať vlhkosť v tkanivách, tiež vďaka tomu zaisťuje rýchlu migráciu buniek a podporuje prísun živín a kyslíka, ako aj lepšiu obnovu tkanív.

Odporúčame: Meškanie menštruácie? Máme vysvetlenie a aj užitočné rady

Prečo začať používať pleťové prípravky s kyselinou hyalurónovou?

Naše telo je schopné zabezpečiť si zásoby kyseliny hyalurónovej pre svoje potreby, avšak, jej množstvo sa prirodzene znižuje tým, ako starneme. Svojej pleti môžeme účinne doplniť túto dôležitú látku aj vhodnými kozmetickými produktmi. Spravidla sa v nich stretávame s dvomi formami HA – vysokomolekulárna HA a nízkomolekulárna HA.

  • Vysokomolekulárna kyselina hyalurónová – kvôli väčším molekulám po aplikácii v podstate zostáva na povrchu pokožky, kde pôsobí, konkrétne poskytuje podporu ochrannej bariéry a zlepšuje hydratáciu vonkajšej časti kože,
  • Nízkomolekulárna kyselina hyalurónová – obsahuje niekoľkonásobne menšie molekuly, vďaka čomu je schopná prenikať hlbšie do pokožky, kde sa podieľa aj na podpore tvorby kolagénu.

Pleťové prípravky s kyselinou hyalurónovou ako výrazne hydratačnou látkou sú v postate dobrou voľbou pre všetky typy pleti, vrátane suchej, zmiešanej, mastnej, citlivej a, samozrejme, i dehydrovanej, čo je práve pleť trpiaca nedostatkom hydratácie. Pleťová kozmetika s kyselinou hyalurónovou môže prinášať pleti nasledujúce benefity:

  • dokonalá hydratácia pleti – HA na seba viaže obrovské množstvo, vďaka čomu napomáha v pleti zadržiavať viac vlhkosti, dostatočne hydratovaná pleť je pružnejšia, rozjasnená, jemná a má zdravší vzhľad,
  • posilnenie funkcie kožnej bariéry – pokožka sa lepšie bráni voči nežiaducim vonkajším činiteľom,
  • podpora obnovy a regenerácie buniek,
  • výživa pokožky zvnútra,
  • podpora tvorby kolagénových a elastínových vlákien – tie sú zodpovedné za pevnosť aj pružnosť pokožky,
  • redukcia vrások – hyalurónové prípravky sú skvelé na vypnutie a vyhladenie vrások,
  • prevencia známok starnutia pleti – dostatok kyseliny hyalurónovej v pleti napomáha oddialiť prejavy starnutia pleti a bráni predčasnému vzniku vrások,
  • podpora zdravia pleti pri akné, dermatitídach a rôznych kožných problémoch, podpora hojenia rán,
  • antioxidačný účinok – pomáha pleť chrániť pred účinkami voľných radikálov, ktoré prispievajú k predčasnému starnutiu pleti.

Hydratačné sérum s kyselinou hyalurónovou ako súčasť skin care

Kyselina haylurónová sa dnes využíva v rôznych prípravkoch na starostlivosť o pleť, vrátane pleťových krémov. Avšak, spravidla vyšší podiel tejto látky nájdeme hlavne v pleťových sérach. Pleťové sérum vo všeobecnosti predstavuje vysoko koncentrovaný produkt na pleť s vysokým podielom účinných látok.

Nejde o náhradu pleťového krému, ale doplnkovú starostlivosť, ktorá sa na pleť aplikuje pod krém. Séra mávajú obvykle ľahkú konzistenciu, často vodovú, gélovitú, niekedy mliečnu. Vďaka vyššiemu obsahu vody je spravidla zabezpečená dobrá vstrebateľnosť séra.

Vďaka zloženiu sérum dokáže prenikať hlbšie do pokožky ako krém, preto prináša obvykle výraznejšie výsledky, ktoré prichádzajú neraz vo veľmi krátkom čase. Ak potrebuje vaša pleť intenzívnu a hĺbkovú hydratáciu, výbornou voľbou je práve sérum s kyselinou hyalurónovou. Vďaka kvalitnému hyalurónovému séru je zabezpečená:

  • regenerácia a hydratácia pleti,
  • posilnenie kožnej bariéry,
  • spevnenie pokožky,
  • viditeľné vypnutie pleti,
  • zjemnenie povrchu pleti,
  • vyhladenie a redukcia vrások.

Hyalurónové sérum je vhodné pre všetky typy pleti, pretože každá jedna pleť vyžaduje dôkladnú hydratáciu, vrátane tej mastnej. Tieto séra nie sú pritom určené len pre zrelšiu pleť s výraznejšími známkami starnutia.

Kyselina hyalurónová v sérach je skvelou voľbou aj pre mladšiu pleť. Vedeli ste o tom, že naša pleť starne už po 25. roku života a prejavy starnutia bývajú neraz viditeľné už pred 30-tkou? Správna starostlivosť o pleť pritom predstavuje účinnú formu prevencie pred skorým vznikom známok starnutia na pleti.

Odporúčame: ​Hučanie a pískanie v ušiach: aké sú možné príčiny? Kedy vyhľadať lekára?

Ako používať hyalurónové sérum?

Aby bol zabezpečený maximálny účinok, je nevyhnutné správne použitie hyalurónového séra. Ako sme spomenuli vyššie, hydratačné pleťové sérum s obsahom HA nie je náhradou pleťového krému, predstavuje len doplnkovú extra starostlivosť. V rámci rutiny v starostlivosti o pleť je aplikácia séra zaradená po očistení a tonizovaní pleti a pred pleťový krém.

To znamená, že pleťové sérum je potrebné nanášať na dôkladne očistenú a ideálne aj tonizovanú pleť. Stačí pár kvapiek, ktoré jemne vmasírujete do pokožky tváre, krku a dekoltu. Je vhodné nechať sérum pár minút vstrebať a následne naneste pleťový krém, denný alebo nočný. Hyalurónové pleťové sérum je totiž vhodné na používanie ráno aj večer, ale minimálne sa ho odporúča pridať do večernej rutiny.

Čo je pleťový booster?

V úvode sme spomenuli aj pojem booster. Pleťový booster (skin booster) niektoré kozmetické značky spájajú so sérom a hoci ide produkt patriaci, takpovediac, do podobnej kategórie, mali by sme poznať rozdiely medzi boosterom a sérom.

V oboch prípadoch je obvykle reč o prípravku s ľahšou konzistenciou, dobrou vstrebateľnosťou a vysokou koncentráciou účinných látok. Booster však spravidla plní funkciu akéhosi posilňovača účinku prípravkov, ktoré sú naň nanesené – znásobí účinky aplikovaného pleťového séra. To znamená, že booster sa nanáša na vyčistenú pleť a až naň sa aplikuje sérum a následne krém.

Rozdiel je obvykle v zložení týchto prípravkov. Séra zvyčajne ukrývajú vyvážený mix koncentrovaných aktívnych látok, ktoré poskytujú komplexnejšie ošetrenie pleti. Boostery mávajú zvyčajne jednoduchšie zloženie, pričom obsahujú nejakú kľúčovú zložku alebo zložky, ktoré priamo pomáhajú v riešení konkrétneho problému.

Chcete pleti zabezpečiť maximálnu hydratáciu a okrem hyalurónového séra zvoliť aj skin booster s kyselinou hyalurónovou? Vichy Minéral 89 Hyaluron-Booster obsahuje kyselinu hyalurónovú prírodného pôvodu v kombinácii s termálnou vodou Vichy. Posilňuje funkciu kožnej bariéry, vypína pleť, rozjasňuje ju a zjednocuje farebný tón pleti. Aplikuje sa v rámci prvého kroku starostlivosti o pleť po čistení, možno ho používať aj samostatne.

TIP: Počas Black Friday na Notino nakúpite kozmetiku Vichy so zľavou až -20 %! Notino Black Friday na vás tento rok čaká už v piatok 24. novembra 2023, ale s krásnymi zľavami a v akcii nakúpite už niekoľko týždňov predtým.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní