Hroznový olej – zdravý a prospešný s nadpozemskými účinkami?!

Hroznový olej – zdravý a prospešný s nadpozemskými účinkami?!

Vo viniciach sa pomaly pripravujú na zber tohtoročnej úrody, z ktorej sa začnú postupne vyrábať rôzne druhy vín, na ktorých si mnohí z nás radi pochutnajú. Avšak pri výrobe vína vzniká ďalší produkt, ktorý niektorí považujú za odpad a iní za cenný medziprodukt. Ten nachádza uplatnenie nielen v gastronómii, ale aj v kozmetickom priemysle. Na mysli máme hroznové jadierka, z ktorých sa extrahuje hroznový olej. Práve hroznové jadierka sú „odpadom“ pri lisovaní hroznových bobúľ.

Najcennejší je pritom za studena lisovaný olej z hroznových jadierok, ktorý je balzamom pre zdravie, ale aj pri použití zvonku má čo ponúknuť každému z nás. Obsahuje mnohé prospešné mastné kyseliny, vitamíny, minerály, ale aj antioxidanty, ktoré robia z tohto oleja skvelý prípravok na boj s nechcenými vráskami.

olej z hroznových jadier

Zdroj: Shutterstock®

Hroznový olej z hroznových jadierok

Olej z hroznových jadier sa získava šetrným spôsobom, avšak môžeme povedať, že každý olej môže byť iný. Závisí to od kultivaru, regiónu či zrelosti hrozna, z ktorého sa olej vyrába. Na základe toho má samotný olej aj iné zloženie. To sa líši nielen v obsahu mastných kyselín, ale tiež aj v množstve fosfolipidov, vitamínu E, skvalénu či ďalších vzácnych antioxidantov.

Aj napriek nejednotnému zloženiu účinných látok sa hroznovému oleju pripisujú mnohé účinky na zdravie i krásu. Olej z hroznových jadier posilňuje imunitný systém, udržuje zdravé srdce i mozog, urýchľuje hojenie rán. Pomocou hroznového oleja je údajne možné zmierniť zdravotné problémy spojené s cukrovkou. Pri vnútornom užívaní zase pomáha posilniť steny žíl, a tým zvýšiť cirkuláciu krvi, čo má následne pozitívny vplyv na kŕčové žily a zmiernenie ich výskytu. Odborníci mu tiež pripisujú účinky, ako je liečba artritídy, zníženie vysokého krvného tlaku či zlepšenie pevnosti kostí.

Pozri tiež: Už ste skúsili fialové zemiaky? Zistite o nich všetko dôležité!

Kozmetické účinky hroznového oleja

Tí, čo hroznový olej vyskúšali tvrdia, že ide o neprekonateľný olej čo sa jeho účinkov na pleť i vlasy týka. V prvom rade je potrebné podotknúť, že hroznový olej je nekomedogénny (neupcháva póry), a to aj napriek tomu, že ide o olej v pravom slova zmysle. Disponuje protizápalovými účinkami a je bohatý na mnohé antioxidanty, ktoré z neho robia ten správny produkt proti vráskam. Medzi účinky hroznového oleja tiež patrí:

  • schopnosť rozjasniť tmavé kruhy pod očami, vďaka čomu je skvelou alternatívou k očným krémom,
  • hĺbková hydratácia pokožky,
  • zlepšenie elasticity pokožky a zmiernenie výskytu vrások,
  • podporuje hojenie rán, a to vďaka obsiahnutej kyseline linolovej,
  • odporúča sa na keloidné jazvy, ktorých liečbu urýchľuje,
  • chráni pokožku pred UV žiarením a zároveň ju regeneruje.

Účinky oleja z hroznových jadier na vlasy:

  • vyživuje vlasovú pokožku a podporuje rast vlasov,
  • je skvelý proti lupinám,
  • obnovuje rozštiepené končeky vlasov,
  • hydratuje vlasovú pokožku aj vlasy samotné.

Hroznový olej môžete používať v nezriedenej forme, no môžete ho nájsť aj v mnohých pleťových, vlasových či telových prípravkoch. Ak by ste ho radi vyskúšali, odporúčame Melem sprchovací gél – hrozno. Sprchovací gél pokožku jemne čistí a zároveň hydratuje. Navyše krásne vonia, takže si pobyt v kúpeľni náramne užijete.

Neprehliadni: Tradičný cibuľový čaj alebo sirup: Pri ktorých ťažkostiach pomôžu?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní