Levanduľová pleťová maska 3-krát inak: Voňavá i prospešná pre pleť

Levanduľová pleťová maska 3-krát inak: Voňavá i prospešná pre pleť

Jej vôňa je absolútne nezameniteľná. Dokonca je taká intenzívna, že je v jej moci odháňanie komárov alebo iných otravných tvorov. Je krásnou ozdobou domácnosti, v prípade, že si ju vysušíte. Dokáže ozvláštniť mnohé dekorácie i interiéri, navyše dokáže rozvoňať aj každú miestnosť. Pôsobí upokojujúco, preto ju mnohí používajú vo forme esenciálneho oleja na zmiernenie stresu pred spánkom.

Samozrejme, nestratí sa ani v kozmetickom priemysle, v ktorom sa najčastejšie používa esenciálny levanduľový olej. Odporúča sa pri liečbe akné i drobných rán na pokožke, zmierňuje podráždenie pokožky i znižuje viditeľnosť jaziev. Bojuje s vráskami a to tak, že podporuje produkciu kolagénu v pokožke.

Upokojuje myseľ, harmonizuje telo i ducha a prospieva pokožke – čo viac si priať? Vyskúšajte niektorú z nasledujúcich pleťových masiek, ktoré si môžete sami vyrobiť.

Pozri aj: Ružový olej v kozmetike i aromaterapii: Čo by sme mali o ňom vedieť?

Levanduľová pleťová maska

Zdroj: Shutterstock®

Regeneračná pleťová maska

Jej základom je med, jogurt a, samozrejme, levanduľa. Med pokožku upokojuje a zabíja baktérie nachádzajúce sa na jej povrchu. Jogurt pokožku hydratuje a levanduľový esenciálny olej upokojuje, zároveň príjemne rozvoniava a osviežuje.

  • 2 lyžice bieleho jogurtu
  • 1 lyžička medu
  • pár kvapiek levanduľového oleja (alebo 1/3 lyžičky sušených kvetov levandule)

Všetky ingrediencie zmiešajte a hotovú masku si naneste na tvár. Nechajte pôsobiť 10 minút a následne opláchnite vlažnou vodou.

Levanduľová maska pre mastnú pleť

Lesknúca sa pleť počas leta, lesknúca sa pleť počas zimy a v podstate stále. Ak ste majiteľmi mastného typu pleti, tak viete, o čom hovoríme. Zmiernite lesk vašej pleti a tvorbu kožného mazu prostredníctvom tejto pleťovej masky. Obsiahnutý gél z Aloe vera bojuje proti mastnote a zároveň aj proti vysúšaniu pleti.

  • 5 lyžíc gélu z Aloe vera
  • 20 kvapiek levanduľového esenciálneho oleja
  • 10 kvapiek čajovníkového oleja (Tea tree)
  • 1 – 2 kvapky škoricového esenciálneho oleja

V miske zmiešajte gél z Aloe vera s esenciálnymi olejmi. Premiešajte a masku naneste na tvár. Nechajte ju pôsobiť 15 minút a následne masku z pleti opláchnite vlažnou vodou. Ak nevyužijete všetku pripravenú masku, tak ju preložte do vzduchotesnej nádoby a skladujte v chladničke. Masku môžete ešte použiť v priebehu 2 týždňov.

Maska pre rozjasnenie pleti

Jej základ tvorí Aloe vera gél, kávová usadenina a levanduľový esenciálny olej. Aloe vera pokožku zvlhčuje, napína a bojuje proti akné. Kávová usadenina je riešením pre spevnenie a vyhladenie pleti. Pôsobí ako exfoliant, ktorý z pokožky odstraňuje odumreté kožné bunky. A napokon levanduľový olej zmierňuje začervenanie, svrbenie i opuchy, vďaka tomu je vhodný pri liečbe akné. V spoločnej kombinácii však tieto zložky prispievajú aj k rozjasneniu pleti.

  • 1 lyžica gélu z Aloe vera
  • 1 lyžička kávovej usadeniny
  • 15 až 20 kvapiek levanduľového esenciálneho oleja

Všetko vložte do misky, premiešajte a aplikujte na tvár. Nechajte pôsobiť 20 minút, následne pleť ešte jemne vypeelingujte a z tváre opláchnite.

Neprehliadni: Ako ochrániť pokožku na brušku pred tvorbou strií počas tehotenstva?

Levanduľa v kozmetike

Nepatríte k tým, ktorí by mali čas a trpezlivosť pri príprave domácich pleťových masiek? Aj napriek tomu si účinky levanduľového oleja môžete vychutnať do sýtosti, a to prostredníctvom kozmetiky s jeho obsahom.

Podmanivá levanduľa patrí medzi silné antioxidanty a v kozmetickom priemysle i v medicíne sa používa už po stáročia. Siahali po nej napríklad Rimania i Gréci, ktorí jej pripisovali antimikrobiálne, antiseptické, hojivé i protizápalové účinky.

Dokonca aj v súčasnosti patrí levanduľový olej medzi najpoužívanejšie esenciálne oleje. Ak by ste radi vyskúšali jeho účinky, spraviť to môžete prostredníctvom krému – Melem krém s levanduľovým olejom. Ten vás rázom prenesie do oázy pokoja vďaka božskej vône levandule. Má hutnejšiu konzistenciu, vďaka čomu poskytuje pokožke intenzívnu výživnú starostlivosť. Okrem levanduľového oleja je v ňom obsiahnutý lanolín a včelí vosk. Viac sa o jeho účinkoch dozviete na pretelo.sk.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní