Registrácia Prihlásenie

Ktoré bylinky pestovať v kuchyni? Nezmeškajte ideálny čas na sadenie!


  • 32
  • 1

Mať doma poruke čerstvé bylinky je skutočne na nezaplatenie. Čo je lepšie, ako do polievky pridať čerstvo odtrhnutú petržlenovú vňať? Pestovanie byliniek pritom nie je nijako zvlášť náročné, zvládne to aj úplný nováčik. Bylinky je možné pestovať nielen v záhradke či na balkóne, ale pokojne aj na parapete kuchynského okna po celý rok. Ak ste si doteraz žiadne bylinky nevysadili, práve teraz je na to ten ideálny čas. Postačia vám na to vhodné nádoby, substrát a, samozrejme, semená obľúbených byliniek. Pri pestovaní byliniek by sme pritom mali myslieť na niekoľko zásad. Nevyhnutné je v prvom rade pravidelné zalievanie, a to spravidla každodenné. Vhodné je väčšie rastlinky aj rosiť.

Bylinky tiež potrebujú dostatok slnka, preto je kuchynský parapet pre ne tým ideálnym miestom. Môžete zvoliť okno situované na západ alebo juh. Hnojiť bylinky sa odporúča len veľmi mierne alebo vôbec. Väčšinu byliniek je možné zberať už šesť týždňov po vysadení, niektoré však aj skôr. Zberáme vždy čerstvé výhonky alebo len samotné lístočky. Pri zbere je vhodné použiť nožničky na bylinky. V prípade, že sa vám podarí dopestovať skutočne značnú úrodu byliniek, môžete si ich vysušiť alebo zamraziť, a tak uschovať do zásoby. Vypestované bylinky už môžete všelijako používať, napríklad do polievok, omáčok, na prípravu čajov a podobne. Ktoré bylinky sú však najlepšie na takéto interiérové vysádzanie? Určite voľte v prvom rade podľa toho, ktoré z nich radi využívate pri varení. My máme pre vás zopár tipov na bylinky, ktorým sa na parapete v kuchyni bude skvelo dariť!

Odporúčame: 7 dôvodov, prečo jesť hrušky: Už jedna denne dokáže zázraky!

žerucha

Zdroj: Shutterstock®

Žerucha

Žerucha patrí medzi skutočne nenáročné bylinky, ktoré dokáže dopestovať úplne každý. Jej veľkou výhodou je, že zberať ju môžete už pár dní po zasadení. Pestovať ju môžete klasicky v kvetináčoch so substrátom, v nakličovacích miskách a pokojne aj na vlhkej vate. Už po troch až siedmich dňoch môžete zberať 4 až 6 cm vysoké rastlinky. Žerucha skvelo doplní chutné domáce nátierky s chrumkavým pečivom. Rovnako ju môžete pridať do čerstvého zeleninového šalátu. Navyše telu výborne doplní vitamín C.

Bazalka

Bazalku môžeme zaradiť medzi typické stredomorské bylinky. Milovníkom talianskej kuchyne rozhodne na okennom parapete nesmie chýbať. Zasadiť si pritom môžete najrozličnejšie odrody bazaliek. Mnohé z nich majú rôznu arómu či iný vzhľad lístkov. Bazalka má rada svetlo a teplo, na balkón je ju vhodné premiestniť až po májových mrazoch. Rovnako má táto bylinka vysoké nároky na vlhkosť. Využijete ju pri príprave domácej pizze či cestovín. Čaj z jej listov vám môže pomôcť pri nadúvaní, nechutenstve či nevoľnosti.

rozmarín

Zdroj: Shutterstock®

Rozmarín

Ďalšou bylinkou, ktorej sa bude dariť aj v interiéri, je rozmarín lekársky. Ten opäť pochádza zo Stredomoria. Ide o aromatický krík, ktorý v prírode dorastá do výšky dvoch metrov. Samozrejme, takéto rozmery pri pestovaní v kvetináči na okennom parapete ani zďaleka nedosiahne. Rozmarín potrebuje opäť svetlo a ochranu pred mrázom. Je skvelou koreninou do polievok, zeleninových aj mäsitých pokrmov. Dokonale sa hodí k pečeným zemiakom. Jeho pridaním do jedla podporíte proces trávenia, čo sa hodí hlavne pri konzumácii ťažkých a mastných pokrmov.

Tymián

V kuchyni si môžete vysadiť aj tymián, ktorý sa odborne nazýva dúška tymianová. Táto bylinka je veľmi obľúbená aj v stredoeurópskej kuchyni a zároveň sa využíva aj na liečebné účely. Má pozitívny vplyv na zdravie tráviaceho aj dýchacieho traktu. Zberáme vždy nedrevnatú vňať, ktorú je možné využívať v čerstvom aj sušenom stave. Tymián je vhodné pridávať do marinád. Výborne zvýrazní chuť mäsa, baranieho i bravčového. Taktiež sa hodí na dochutenie grilovaných pokrmov, omáčok, jedál zo strukovín či dokonca omelety.

Odporúčame: Aké sú časté príčiny bolesti hlavy? Môže to byť vážne?!

petržlenová vňať

Zdroj: Shutterstock®

Petržlenová vňať

Ak si chcete pestovať vlastné bylinky, nesmie vám chýbať ani petržlen, respektíve jeho vňať. Tá sa v slovenskej kuchyni hojne využíva. Opäť si ju poľahky dopestujete zo semienok z obchodu. Petržlenovú vňať mnohí s obľubou pridávajú hlavne do polievok a vývarov, taktiež omáčok či šalátových zálievok. Výborne sa tiež hodí k mletému mäsu. Pestovať si ju môžete vo väčšom kvetináči aj spolu s ďalšími bylinkami. Dobre sa znáša s pamajoránom, materinou dúškou aj pažítkou. Tým uplatnenie vo svojej kuchyni určite nájdete. Minimálne pažítkou si môžete posypať chlebík s chutnou nátierkou.

Mäta

Mäta je ďalšou nenáročnou bylinou, ktorá sa dobre pestuje aj v interiéri. Jej mentolová aróma a chuť listov je skrátka nezameniteľná. Vysadiť si pritom môžete rôzne odrody a druhy mäty. Niektoré majú pomarančovú či dokonca čokoládovú arómu. Mäte sa darí v polotieni a vo vlhkej pôde. Nezabudnite ju pravidelne zastrihávať, aby mala rastlina dostatok energie na tvorbu nových lístkov. K mäte pokojne pridajte aj medovku, ktorá je charakteristická zase citrusovou arómou. Z oboch bylín si pripravíte lahodný čaj s liečivými vlastnosťami. Rovnako ich môžete pridať do sviežich ovocných šalátov či dezertov. 

koriander

Zdroj: Shutterstock®

Koriander

Nakoniec to môžete skúsiť aj s koriandrom, najmä v prípade, ak radi pripravujete pokrmy indickej kuchyne. Jeho listy, hlavne tie spodné, vyzerajú v podstate ako spomínaná petržlenová vňať. Využívajú sa primárne čerstvé a aj do jedál je ich ideálne pridávať až po tepelnej úprave pokrmu. Lístky sa skvelo hodia do šalátov či strukovinových pokrmov. Koriander obľubuje slnečné stanovište, prípadne polotieň. Umiestnenie na priame slnko však nie je vhodné. Zálievka môže byť miernejšia, v období tvorby plodov zase pravidelná.

Odporúčame: Prečo jesť nepražené kakaové bôby? Je to hotová superpotravina!


  • 32
  • 1
Návrat hore
Autor článku

1 komentár

Mária Chromíková 16.03.20 09:30

MC
karma
109.00

niečo pestujem na záhrade ,ale chcem si vytvoriť záhradku ,aby boli bylinky po ruke.

  • 1
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Prvá pomoc pri mnohých ťažkostiach: Poznáte účinky mätového oleja?
LIEČBA

Prvá pomoc pri mnohých ťažkostiach: Poznáte účinky mätového oleja?

  • 71
  • 0
  • 30.12.2019
Ktorá ryža je najzdravšia? Na tieto druhy sa môžete spoľahnúť!
LIEČBA

Ktorá ryža je najzdravšia? Na tieto druhy sa môžete spoľahnúť!

  • 131
  • 0
  • 15.03.2020
Prečo jesť tekvicové semená? Stačí zopár gramov a výsledky vás prekvapia!
LIEČBA

Prečo jesť tekvicové semená? Stačí zopár gramov a výsledky vás prekvapia!

  • 100
  • 0
  • 11.02.2020