KVÍZ: Poznáte kalorické tabuľky? Potom uhádnete, ktoré potraviny sú kalorickejšie!

KVÍZ: Poznáte kalorické tabuľky? Potom uhádnete, ktoré potraviny sú kalorickejšie!

Bežný človek sa pravdepodobne veľmi nezaujíma o to, koľko kalórií majú jednotlivé potraviny či jedlá, prípadne o to, koľko kalórií celkovo za deň príjme. Väčšinou sa týmito údajmi zaoberajú len osoby, ktoré sa snažia o redukciu hmotnosti alebo si udržiavajú stálu hmotnosť. Sledovať svoj kalorický príjem aspoň do istej miery je však viac ako vítané. Napríklad pre dospelého muža vo veku od 20 do 50 rokov je odporúčaný denný kalorický príjem 2200 až 2400 kcal, pre ženu 1800 až 2000 kcal. Samozrejme, kalorický príjem veľmi závisí nielen od pohlavia a veku, ale napríklad aj miery fyzickej aktivity, ktorú každý deň človek vynakladá. Ak je však náš kalorický príjem veľmi malý, môžeme mať nedostatok energie a výrazne chudnúť (vo vážnych prípadoch až nezdravo), ak je naopak veľmi veľký, prejaví sa to priberaním na váhe. Ako dobre sa vo svete kalórií orientujete vy?

Je kalorickejší banán alebo jablko?

Ak ste odpovedali banán, v tom prípade máte pravdu. Kým banán má na stogramovú porciu takmer 90 kcal, jablko má v rovnakom množstve niečo málo cez 50 kcal. V tomto prípade však nebolo asi tak ťažké rozhodnúť, ktorá z uvedenej dvojice potravín bude pravdepodobne aspoň o málo kalorickejšia. O banánoch je totiž dobre známe, že patria k sladším druhom ovocia s vyšším podielom cukru, a to hlavne tie dozreté. Ovocie však celkovo nemá spravidla až na pár výnimiek zase toľko kalórií, ako iné potraviny, napríklad mäso, orechy a podobne. Ale niektoré druhy zase vedia prekvapiť.

Nuž, s tými kalóriami to nie je nikdy jednoznačné. Svoj prehľad si však môžete skúsiť overiť v našom kvíze, v ktorom budeme porovnávať kalorickú hodnotu rozličných druhov potravín, a to za predpokladu, že hovoríme o 100 g porcii konkrétnej potraviny v surovom stave. Koľko otázok zodpoviete s istotou správne a koľko správnych odpovedí bude len dobrým tipom?

Skúste náš ďalší kvíz: Ako dobre poznáte vitamíny dôležité pre zdravie človeka?

  • Kvíz: Kalorická hodnota potravín

  • 1 / 10

Čo má viac kalórií?

Čo má viac kalórií?

  • brokolica
  • kaleráb
Nepodarilo sa uložiť hlasovanie.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní