Čo je helikobakter pylori? Upozorní naň zlé trávenie aj zápcha!

Čo je helikobakter pylori? Upozorní naň zlé trávenie aj zápcha!

V našom tele prebýva obrovské množstvo symbiotických baktérií, ktoré prispievajú k správnej funkcii nášho organizmu. Medzi ne však rozhodne nepatrí takzvaný helikobakter pylori, ktorý sa usadzuje v niektorých častiach tráviaceho traktu a môže spôsobovať viaceré zdravotné ťažkosti. Čo je helikobakter pylori, vám povieme v nasledujúcom článku. Prezradíme vám, ako sa prejavuje prítomnosť tejto baktérie v tele aj aká je diagnostika a liečba tohto zdravotného problému.

Čo by sme mali vedieť o helikobakterovi?

Helikobakter, latinsky Helicobacter pylori, je baktéria, ktorá je schopná infikovať telo človeka aj zvierat. V organizme sa najčastejšie usádza v oblasti žalúdka či dvanástnika. Reč je o pohyblivom mikróbe tyčinkovitého tvaru s charakteristickými bičíkmi. V tele vyvoláva zápaly aj ďalšie zdravotné ťažkosti. Spôsoby šírenia helikobaktera nie sú úplne objasnené, i keď sa predpokladá, že patogén je prenášaný z osoby na osobu. Známe je však to, že k infekcii dochádza najmä dvomi cestami – fekálno-orálnou či orálno-orálnou.

Prvá z možností sa týka často práve malých detí. Ide o prenos pri vykonávaní potreby, pričom sú nedostatočne dodržiavané zásady osobnej hygieny. Okrem toho môže k infekcii dôjsť orálno-orálnou cestou, čiže baktéria sa prenáša z postihnutého človeka na zdravého, a to prostredníctvom slín. Hoci sú sliny pre túto baktériu skôr nehostinným prostredím, po odgrgnutí či pri refluxe sa helikobakter môže dostať až do ústnej dutiny. Tu prežíva pár minút, pričom môže dôjsť k infikovaniu, a to napríklad pri pití zo spoločného pohára či bozkávaní a podobne.

Odporúčame: Viete, ako využiť himalájsku soľ inak? Určite nepatrí len do jedla!

prejavy helikobaktera

Zdroj: Shutterstock®

Infekcia sa môže prejavovať rôzne

Liečba helikobaktera by mala začať čo najskôr po nákaze. Práve preto nie je vhodné ignorovať zmeny vo svojom zdravotnom stave. Prvotné prejavy nákazy helikobakterom nemusia byť nijako zvlášť vážne a často bývajú ignorované. Ak však pretrvávajú dlhodobo, je vhodné ich prekonzultovať s lekárom. Medzi typické začiatočné príznaky patrí napríklad stála chuť na jedlo až pocity pažravosti. Postupne sa však pridávajú tráviace ťažkosti. Postihnutému horšie trávi a rovnako ho môže trápiť nadúvanie či zápach z úst. V ďalších fázach ochorenia sa pridávajú už vážnejšie zdravotné ťažkosti. U niektorých sa vyskytujú nepríjemné bolesti žalúdka. Časté je aj grganie či pálenie záhy. Okrem toho môže niektorých trápiť horká pachuť v ústach, zvracanie, zápcha aj stále pocity nevoľnosti. Pri ignorovaní príznakov a neliečení problému môže prítomnosť baktérie v organizme podnietiť až rozvoj zápalu žalúdka, čiže gastritídy.

test na helikobaktera

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa postupuje v prípade liečby?

Existuje niekoľko spôsobov, ako diagnostikovať prítomnosť helikobaktera v organizme. Na výskyt baktérie je možné sa otestovať i v pohodlí domova pomocou voľne dostupných testerov s použitím vzorky stolice. Lekár najčastejšie pristupuje k dychovému testu či gastroskopii. Pri dychovom teste postihnutý najskôr vypije špeciálny roztok a následne dýcha do skúmavky. Presnejšia je však gastroskopia, pri ktorej sa po zavedení hadičky do žalúdka sleduje celé prostredie orgánu. Po odobratí vzorky sa následne skúma prítomnosť helikobaktera. Odobrať sa nakoniec môže i krv, i keď toto vyšetrenie je len orientačné.

Po potvrdení infekcie lekár stanovuje liečbu, ktorá často zahrňuje užívanie rozličných liekov aj antibiotík, a to najmä v prípadoch, kedy pacienta dlhodobo trápia symptómy ochorenia. Mnohí sa tiež obracajú na prírodné metódy liečby, pričom medzi tie najúčinnejšie sa radí aj terapia prostredníctvom chioskej mastichy. Reč je o živici stromov z ostrova Chios v Egejskom mori. Tá je už od staroveku známa svojimi priaznivými účinkami na trávenie a žalúdok. Nápomocná je aj úprava stravovania. Vhodné je obmedziť veľké porcie jedál aj nadmerné solenie a používanie korenia, konzumáciu sladkostí či alkoholu. Strava by mala byť naopak bohatá na vlákninu i vitamín C. Zabúdať by sa nemalo na osobnú hygienu a čistotu v kuchyni.

Pozri aj: Ako používať droždie? Tieto triky pre zdravie aj krásu si zamilujete!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Alžbeta Stanková 07.06.19 06:36

AS
karma
108.00

prijala by som viac informácií o liečení

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní