Čo pomáha na PMS? Skús homeopatikum a uži si leto!

Čo pomáha na PMS? Skús homeopatikum a uži si leto!
  • 20.06.2018
  • Simona Kostková

Mnohé z nás každý mesiac trápi rovnaký problém – PMS. Zmeny nálad, návaly tepla, neukojiteľný hlad a pleť ako v puberte. Nepríjemné príznaky, predchádzajúce „naše dni“, trápia skoro 80 % žien. Bohužiaľ, stále neexistuje univerzálna rada, čo robiť, aby sme aspoň časť príznakov eliminovali.

Naproti tomu rád, ako sa s tým popasovať, existuje neúrekom. Pokiaľ vám žiadna z nich nepomohla, vyskúšajte čarovné guličky, ktoré vám s tým pomôžu. Toto je 5 homeopatík, ktoré by každá žena mala mať vždy poruke!

Liečenie pomocou umelej choroby

Homeopatia patrí k alternatívnym formám liečenia a jej postavenie v rámci medicíny je čoraz pevnejšie. Niet sa čo diviť, ide o prírodné látky, ktoré nemajú žiadne vedľajšie účinky na naše telo a mnohí ľudia na ne nedajú dopustiť. Podstata homeopatie je veľmi jednoduchá – lieči ochorenie pomocou „umelej choroby“, ktorá vytlačí pôvodné ochorenie. Funguje teda podobne ako očkovanie, s tým rozdielom, že obsah účinnej látky v guličke nie je pre telo vôbec škodlivý.

Ponúkame vám 5 homeopatických liekov, ktoré vám môžu pomôcť zmierniť niektoré z príznakov PMS. Pokiaľ by ste medzi nimi nenašli tie, ktoré chcete zmierniť, navštívte homeopatika alebo sa poraďte s lekárnikom. Okrem toho môžete vyskúšať aj pár našich extra tipov.

Pozri aj: Exotické liči si určite zamiluješ! Je chutné a plné vitamínov

prírodné lieky

Zdroj: Shutterstock®

1. Lachesis mutus 15 CH

Toto prvé liečivo vám dokonale uľaví od typických predmenštruačných ťažkostí. Tlmí precitlivenosť na dotyk, trhavé a šklbavé bolesti, a často sa používa aj pri prvých príznakoch menopauzy. Siahnite po ňom pri bolesti hlavy, ak cítite prekrvenie v panvovej oblasti, bolesť na prsiach a máte pocit ťažkých nôh. Tieto príznaky väčšinou zmiznú po začatí menštruácie. Ďalším bonusom je, že toto homeopatikum sa používa aj pri zmenách nálad a silnej migréne.

Využiť ho môžete aj pri prvých príznakoch angíny, na liečbu astmy či pri liečbe alkoholizmu. Užívanie: 5 guličiek denne až do začatia krvácania. Extra tip: Nie je ničím výnimočným, že pozitívny účinok na našu psychickú aj fyzickú pohodu, má práve pohyb. Rozhýbte sa preto či už pri joge, plávaním alebo rýchlou chôdzou. Avšak, dbajte na to, aby ste sa zbytočne nenamáhali a doprajte si dostatok odpočinku.

bolesti brucha

Zdroj: Shutterstock®

2. Natrum muriaticum 15 CH

Natrum sa používa počas rekonvalescencie po vážnych ochoreniach, pri ktorých došlo k väčšej strate krvi, pri psychickom vypätí a depresiách, pri anémii a pri PMS. Siahnite po ňom v prípade, ak máte výkyvy váhy – 2-3 kilá, pociťujete vaginálnu suchosť a vybehli vám vyrážky. Liečivo sa považuje za jeden z najlepších homeopatických liekov na anémiu, ktorá môže mať rôzne dôvody – napríklad aj nepravidelná menštruácia.

Užívanie: 5 guličiek denne. Extra tip: Okrem pohybu je veľmi dôležitá aj správna strava. Mnohé ženy nedajú dopustiť na mliečne výrobky - presnejšie na ich vypustenie z jedálnička. Vyskúšajte vysadiť mlieko či syry na dva až tri mesiace a samy uvidíte, či vám mliečna diéta zmierni príznaky PMS alebo nie. Neskôr ich môžete v menšej miere pridať naspäť. 

Odporúčame: Poznáš tieto liečivé huby? S telom dokážu viac, ako si myslíš!

homeopatikum

Zdroj: Shutterstock®

3. Pulsatilla 15 CH

Ďalšie liečivo, ktoré musíte mať v kabelke, je Pulsatilla, ktorá je ako na mieru určená na všetky predmenštruačné symptómy – napnuté bolestivé prsia, tlak v oblasti panvy a zmeny nálad. Používa sa aj na oneskorenú či nepravidelnú menštruáciu s čiernou krvou.

Užívanie: 5 guličiek denne. Extra tip: Bude to znieť bláznivo a neuveriteľne, ale snažte sa potlačiť vaše chute a vyhýbajte sa sladkému. Čokoláda a iné priemyselne vyrábané sladkosti, sú zdrojom rýchlych cukrov, ktoré tak rýchlo ako vám energiu prinesú, tak rýchlo si ju aj s úrokmi vezmú späť. A posledné, čo v tieto dni budete potrebovať, je požierač energie, ktorej máte už tak či tak pomenej. Naopak, zvýšte prísun prírodných zdrojov cukru, ako je ovocie, celozrnné výrobky a veľmi vhodný je kokos alebo kokosová voda.

Neprehliadni: Poznáš primulky? Poslúžia ti nielen na okrasu, ale aj pre zdravie!

kŕče v bruchu

Zdroj: Shutterstock®

4. Sepia officinalis 15 CH

Sepia sa odporúča používať pri migrénach, nevoľnosti v prvom trimestri či pri popôrodnej depresii. Siahnite po nej vtedy, ak máte ťaživý pocit v panvovej oblasti, ktorý vystreľuje do krížovej oblasti, ak máte návaly tepla a výraznejšie potenie či vlčí hlad. Typickým symptómom, ktorý tento liek tlmí, je plač pred menštruáciou, bez zjavnej príčiny.

Užívanie: 5 guličiek denne. Extra tip: Jednou z možností, ako bojovať s PMS, je aj hormonálna antikoncepcia. Avšak v prípade, že sa chcete obrátiť radšej na prírodné liečivá, vyskúšajte niektoré z týchto:

  • 1 lyžička medu + 1 lyžička jablčného octu rozmiešame v 0,5 l vody 
  • škoricu + med + kurkumu rozmiešame v 0,5 l vody 
  • medovka - čaj má antidepresívne a upokojujúce účinky
  • šafrán - môžete ho pridať do jedla, má tiež antidepresívne účinky 
  • kvasené potraviny  
menopauza

Zdroj: Shutterstock®

5. Phytolacca decandra

Posledné liečivo sa používa pri bolestivosti prsníkov, sťahovavých bolestiach. Dávkovanie: 5 guličiek denne.

Na záver, milé dámy, i keď to v tieto letné dni bude náročné, doprajte si počas vášho PMS aj počas menštruácie dostatok tepla. Vyskúšať môžete rôzne termovankúšiky a naopak, vyhnite sa v tieto dni studeným nápojom či jedlám. Veľmi pozitívny účinok má aj zázvor, ktorý prehreje celé telo a mimo iného aj zlepší trávenie. Poslednou radou je tehotenský test. Veľmi často sa totiž stáva, že si ženy zamieňajú PMS s tehotenstvom. Zistíte to ľahko - všetky symptómy pretrvávajú, hlavne bolesť prsníkov, náladovosť, plynatosť a navyše cítite nevoľnosť aj počas menštruácie, ktorá je kratšia a slabšia, ako inokedy.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní