Hrozba mužskej neplodnosti: Čo je varikokéla?

Hrozba mužskej neplodnosti: Čo je varikokéla?

V dnešnom článku sa pozrieme bližšie na ochorenie zvané varikokéla. Ide o zdravotný problém, ktorý sa dotýka mužskej časti populácie. Reč je totižto o poruche orgánov pohlavnej sústavy muža. Túto poruchu je pritom možné odstrániť viacerými spôsobmi, pričom náprava je skutočne nevyhnutná. Toto ochorenie totižto môže mať negatívny vplyv na plodnosť muža. Čo je varikokéla, aké sú typické prejavy tohto ochorenia aj aké sú možnosti liečby sa dozviete v nasledujúcom článku.

Čo je varikokéla?

Pod pojmom varikokéla rozumieme poruchu cievneho zásobenia semenníka. Pri tomto ochorení dochádza k rozšíreniu žíl v oblasti mieška, semenníka a nadsemenníka, ktoré majú za normálnych okolností odvádzať krv, respektíve zabezpečiť jej odtok späť do krvného obehu. Z dôvodu poruchy dochádza k spomalenému odtekaniu krvi a jej hromadeniu. Príčiny rozvoja tejto poruchy môžu byť rozličné. Varikokéla sa môže rozvinúť z dôvodu narušenia funkcie žilových chlopní, ktoré majú brániť spätnému toku krvi. Tie môžu byť napríklad nedostatočne vyvinuté.

Ďalej však môže byť príčinou i oslabenie cievnych stien, vrodené či získané, vonkajšie poškodenie semenníka či rastúci nádor, ktorý vyvíja tlak na danú oblasť. Pri varikokéle býva spravidla postihnutý len jeden semenník, kedže každý z nich má vlastné cievne zásobovanie. Táto porucha sa pritom najčastejšie vyskytuje na ľavom semenníku, čo súvisí s jeho anatómiou. Varikokéla je pomerne bežne sa vyskytujúci zdravotný problém, ktorý sa v mnohých prípadoch dotýka najmä mladších mužov.

Pozri aj: Ako sa zbaviť stresu? Tu je 7 jednoduchých a účinných tipov, ako na to!

prejavy varikokély

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa ochorenie prejavuje?

Varikokéla sa môže rozvíjať pomerne dlhú dobu a rovnako môže byť dlho bezpríznaková. Pacienta tak nemusia trápiť žiadne ťažkosti. Časom sa však môže objaviť bolesť, a to najmä bolesť vystreľujúca až do triesla. Ak nie je prítomná bolesť, postihnutého môžu trápiť akési pocity nepohodlia či tlaku a ťažkosti v danej oblasti. Popísané problémy sa pritom zvyknú zhoršovať pri sedení aj po fyzickej námahe. Naopak pri ľahu na chrbte problémy ustupujú.

Okrem toho radíme medzi príznaky varikokély aj zväčšenie semenníka, respektíve na miešku viditeľné a hmatateľné zväčšené žily. Vyzerať môžu ako kŕčové žily na nohách. V dôsledku hromadenia krvi v semenníku dochádza i k jeho otepleniu, čo má negatívny vplyv na spermie. Pri varikokéle sa nakoniec z dlhodobého hľadiska môžu objaviť i poruchy erekcie a ejakulácie.

liečba varikokély

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú možnosti liečby?

Tento zdravotný problém nie je vhodné podceňovať, kedže môže pri ňom dôjsť k rozvoju viacerých komplikácií. Ako sme spomenuli už vyššie, pri ochorení môže dochádzať k otepľovaniu postihnutého semenníka, čo pôsobí na spermie škodlivo. Tie totiž potrebujú pre správny vývoj chladnejšiu teplotu prostredia. Ak je produkcia spermií narušená, hrozia i problémy so sekréciou mužských hormónov. Z dlhodobého hľadiska tak pri neliečení môže mužovi hroziť aj neplodnosť.

Podozrenie na varikokélu, respektíve akékoľvek problémy s danou oblasťou je preto nevyhnutné konzultovať s lekárom. Po potvrdení je dôležité hľadať i príčiny tohto problému, kedže dôvodom môže byť i vážne ochorenie, napríklad nádor, ktorý je potrebné odstrániť. Liečbu tak stanovuje lekár podľa zdravotného stavu konkrétneho pacienta. V mnohých prípadoch sa však pristupuje najmä k operačným zákrokom rôzneho druhu, napríklad laparoskopii či sklerotizácii. Úlohou zákroku je obnoviť normálnu funkciu žíl semenníka. Operovaná varikokéla sa však môže opäť vrátiť.

Odporúčame: Ideálna pracovná desiata diabetika: Čím v office zahnať hlad?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní