Poznáte tieto účinky čaju z dúšky materinej? Vyberte sa na jej zber už teraz!

Poznáte tieto účinky čaju z dúšky materinej? Vyberte sa na jej zber už teraz!

V prírode práve prebieha sezóna zberu mnohých bylín, a to vrátane dúšky materinej. Táto liečivá bylina, respektíve poloker má plazivé zdrevnatené stonky, ktoré dorastajú do dĺžky až 30 centimetrov. Dúška je okrem toho charakteristická drobnými ružovkastými až fialkovými kvetmi, ktoré sa objavujú zvyčajne od mája do augusta. Rastlina často vytvára akési husté vankúšovité trsy. Listy po rozmrvení medzi prstami uvoľňujú príjemnú vôňu.

Dúška materina, ľudovo žadovník či materinka, patrí do čeľade hluchavkovité. Kedysi bola rozšírená najmä v Európe a na severe Afriky. Podľa starých povestí je táto bylinka matka premenená na kvietok. Už odpradávna je využívaná pri mnohých neduhoch, a to najmä ťažkostiach, ktoré súvisia s tráviacim či dýchacím ústrojenstvom. Najjednoduchšou formou, ako túto rastlinku využiť pre svoje zdravie, je pripraviť si z nej zápar. Na to, aké sú účinky čaju z dúšky materinej, sa pozrieme v nasledujúcom článku!

Pozri aj: Prečo jesť slnečnicové semená? Takto ovplyvnia aj vaše zdravie!

zber dúšky materinej

Zdroj: Shutterstock®

Kde dúšku nazbierať a ako si z nej uvariť čaj?

Dúška materina kvitne zvyčajne od mája do augusta až septembra a práve počas tohto obdobia sa môžete vybrať na jej zber. Kde ju však nájsť? Rastie i na okrajoch ciest, čo však nie je ideálne miesto na zber. Hľadať ju môžete v suchých až polosuchých porastoch, na suchších svahoch a poliach či lúkach a pastvinách. Obľubuje piesočnaté pôdy a slnečné stanovištia. U nás je značne rozšírená, pričom rastie od nížin po subalpínske pásmo, takže by nemal byť problém pri jej hľadaní v prírode. Zbierajte skôr nezdrevnatené časti vňatí. Tie sa sušia v redších zväzkoch v tieni, prípadne pri teplote do 35 °C.

V prípade, že nemáte možnosť vybrať sa na zber alebo sa vám pri hľadaní nepošťastilo, nezúfajte. Môžete si ju pestovať v záhradke, no sušenú drogu zoženiete aj priamo v lekárni či predajniach so sušenými bylinkami. Na prípravu dúškového čaju vám postačia jedna až dve lyžičky sušenej vňate na pohár vriacej vody. Zápar nechajte lúhovať aspoň 10 až 15 minút. Pri zdravotných ťažkostiach si doprajte 2 až 3 šálky dúškového čaju denne. Pripravovať si ho môžete však aj preventívne, a to 2 či 3 razy do týždňa.

dúška materina

Zdroj: Shutterstock®

Poradí si s týmito zdravotnými problémami

Liečivá droga z dúšky materinej v sebe ukrýva množstvo cenných látok, a to vrátane mnohých silíc, flavonoidov, horčín či trieslovín. A kedy siahnuť po dúškovom čaji? V prvom rade pri dýchacích ťažkostiach. Napomáha udržiavať dýchacie cesty zdravé a funkčné a rovnako sa podieľa na ich očiste. Vhodné je jeho použitie pri kašli a nepríjemných hlienoch. Dúškový čaj je skvelý pri zápale priedušiek či nachladnutí. Môžete ho používať aj ako kloktadlo, pričom sa postará aj o zdravie ústnej dutiny. Účinný je pri zápale mandlí a zápaloch hrdla, zápachu z úst či bolestiach v hrdle. Má antiseptické účinky a blahodarne vplýva aj na funkciu imunitného systému.

Okrem toho pozitívne vplýva aj na tráviacu sústavu a je nápomocný pri zažívacích ťažkostiach. Čaj z dúšky materinej si môžete pripraviť pri nechutenstve, nadúvaní či poruchách vyprázdňovania. Rovnako vám pomôže odstrániť z tela nadbytočnú vodu. Šálka dúškového čaju však dokáže blahodarne vplývať aj na nervový systém človeka. Upokojuje, odbúrava stres, tlmí migrény a zlepšuje spánok. 

Odporúčame: Popálenie medúzou: Čo naozaj pomáha? Na moč okamžite zabudni! ​


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní