Prečo jesť konopné semená? Toto je 7 dôvodov, prečo im povedať áno!

Prečo jesť konopné semená? Toto je 7 dôvodov, prečo im povedať áno!

Na konopné potraviny sa ešte stále v mnohých prípadoch pozerá trochu s nedôverou. To je však veľká škoda. Konopný olej, otruby, múka či práve semienka sú totižto neskutočne zdravé, obsahujú množstvo cenných látok a naše telo dokážu pozitívne ovplyvniť hneď v niekoľkých smeroch. Je potrebné spomenúť, že na priemyselné účely sa v Európe, Amerike či Ázii pestuje technické konope, čiže konopa siata, ktorá má veľmi nízky obsah omamných látok (menej ako 0,3 %), čiže jej zneužitie na nelegálne účely nie je možné. Naopak sa používa v potravinárstve, lekárstve či textilnom priemysle. V dnešnom článku si však posvietime priamo na konopné semená, ktoré zoženiete na internete, v predajniach so zdravými potravinami a dokonca i vo väčších supermarketoch. Dostanete ich v lúpanej aj nelúpanej verzii. Tak sa poďte pozrieť spolu s nami, aké majú účinky.

1. Sú skvelým zdrojom bielkovín

Ak potrebujete svoje jedlo obohatiť o bielkoviny, konopné semená sú na to ideálne. Zamiešajte ich do smoothie nápoja, jogurtu, kaše alebo nimi posypte zeleninový šalát či iné pokrmy. Obsahujú totižto celý rad esenciálnych aminokyselín, ktoré si telo nedokáže syntetizovať a musí ich prijímať v potrave.

Odporúčame: Hľadáte prírodný liek na ženské problémy? Skúste čaj z tejto buriny!

zdravé tuky

Zdroj: Shutterstock®

2. Obsahujú zdravé tuky

Jednou alebo dvomi lyžičkami konopných semienok doplníte svojmu telu aj množstvo zdravých tukov. Ukrývajú sa v nich cenné omega-3 a omega-6 nenasýtené mastné kyseliny. Tie sú dokonca vo veľmi dobrom pomere, pretože obsah omega-3 približne trojnásobne presahuje množstvo omega 6 MK.

3. Podporujú pravidelné vyprázdňovanie

Konopné semená sú veľmi dobrým zdrojom vlákniny, ktorá je okrem iného dôležitá aj pre správnu funkciu tráviaceho traktu, respektíve našich čriev. Rozpustná vláknina živí dôležité črevné baktérie a nerozpustná vláknina uľahčuje priechod potravy črevami. Dostatočný príjem vlákniny predstavuje prevenciu zápchy aj tráviacich ťažkostí i rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Odporúčame: 5 dôvodov, prečo jesť bôb: Chýba táto strukovina v jedálničku aj vám?

cholesterol

Zdroj: Shutterstock®

4. Znižujú cholesterol aj krvný tlak

Pravidelnou konzumáciu konopných semienok sa znižuje i riziko vzniku ochorení kardiovaskulárneho systému. Vďaka svojmu jedinečnému zloženiu totiž podporujú znižovanie vysokej hladiny zlého cholesterolu. Taktiež prispievajú k uvoľňovaniu ciev a znižovaniu krvného tlaku. Tým vplývajú i na udržiavanie dobrého stavu srdca a ciev.

5. Prispievajú k dobrej funkcii imunitného systému

Konzumáciou konopných semienok tiež môžete posilniť imunitný systém a podporiť obranyschopnosť. Okrem toho majú aj antioxidačné účinky a napomáhajú tak chrániť bunky tela pred oxidačným poškodením. V tele rovnako tlmia zápaly. Dokonca sa ukazujú ako vítaní pomocníci v boji proti rakovine, respektíve jej progredovaniu. Obsahujú totiž kanabinoidy, ktoré majú v prírode viacero zdrojov a ktorých účinok na liečbu nádorových ochorení je nepretržite predmetom skúmania.

zdravá pokožka

Zdroj: Shutterstock®

6. Podporujú dobrý stav pokožky

Semienka konopy siatej sú bohaté na fosfor, draslík, železo, zinok, selén, meď, vápnik aj vitamín E či vitamíny skupiny B. Vďaka svojmu zloženiu sa podieľajú aj na udržiavaní dobrého stavu našej pokožky. Dostatok mnohých spomínaných minerálov či vitamínov je rozhodujúci aj pre zdravie našich vlasov a nechtov.

7. Chránia mozog

Konopné semená nakoniec ochraňujú i náš mozog. Majú protizápalové účinky a ukázali sa ako skvelí pomocníci pri rôznych neurologických stavoch, akými sú napríklad roztrúsená skleróza či Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Vďaka vysokému obsahu mastných kyselín tiež prispievajú k správnej funkcii celého nervového systému. Napríklad nedostatok omega-3 mastných kyselín sa môže prejavovať zhoršenou pamäťou či zmenami nálad.

Pozri aj: Krôčik k životu bez odpadu: Naučte sa, ako kompostovať hoci aj doma


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní