Svrbenie konečníka je bežný problém. Kedy signalizuje niečo vážne?!

Svrbenie konečníka je bežný problém. Kedy signalizuje niečo vážne?!

Všetky problémy súvisiace s intímnymi partiami rozoberáme len neradi, či už s blízkymi, priateľmi a nanešťastie dokonca i s odborníkmi, ktorí by nám mali pomôcť. Svrbenie konečníka by sme mohli zaradiť presne do tejto kategórie nepríjemných problémov. Svrbenie na tomto mieste môže signalizovať podcenenú hygiénu, no i vážnejšie chronické ochorenie. Prečo si chrániť intímne zdravie?

Málo či veľa hygieny

Pre podaktorých ľudí je hygiena po toalete preháňaná, u iných zasa doslova zanedbávaná. Ani jedno nie je spravidla správne a platí to aj pri svrbení konečníka. Práve príliš časté a nadmerné či dokonca agresívne utieranie konečníka po veľkej potrebe môže spôsobiť jeho svrbenie. Podľa odborníkov by ste sa v týchto partiách mali vyhnúť používaniu parfumovaných produktov a využiť radšej čistú teplú vodu. Keď sa bavíme o zanedbanej hygiene v oblasti konečníka asi niet o čom polemizovať. Svrbenie môžu spôsobiť množiace sa baktérie, ktoré na konečníku zostali z fekálií.

Odporúčame: TOP potraviny pre hrubé črevo: Čo jesť pre zdravšie črevá?

čo môže spôsobiť hnačka

Zdroj: Shutterstock®

Vinníkom oblečenie, potrava či parazit

Nosenie oblečenia, ktoré nedýcha, sa nevypláca v mnohých smeroch. Okrem upchatých pórov vás totiž z toho môže svrbieť análny otvor a svrbenie môže prejsť až do silného podráždenia či dokonca k  vzniku kvasinkovej infekcie, a to práve pre nadmerné potenie. Svrbenie konečníka však môže byť výsledkom určitej kombinácie jedál, napríklad konzumácie veľkého množstva kyslých či pikantných jedál. Aj preto môže odborník navrhnúť ako riešenie problému zmenu vo vašom jedálničku. Pôvodcom svrbejúceho konečníka môžu byť v neposlednom rade aj mrle, čo sú nepríjemné a najčastejšie parazity, ktoré prežívajú v črevách a sú viditeľné aj na fekáliách. Mrle najčastejšie postihujú bábätká a deti v mladom veku.

kyslé jedlá

Zdroj: Shutterstock®

Svrbenie ako príznak ochorení

V konečnom dôsledku sa dostávame k tomu, kedy svrbenie konečníka signalizuje, že niečo nie je v poriadku teda kedy je príznakom rôznych ochorení. Keď svrbenie prejde do bolestí najmä pri vykonávaní veľkej potreby je možné, že trpíte na hemoroidy alebo máte trhliny v koži okolo análneho otvoru. Oba tieto zdravotné problémy nie sú až také vážne, sú pomerne bežné a sprievodným javom je mierne krvácanie. Svrbenie v análnej oblasti môže ďalej znamenať, že máte svrab, čo je veľmi nákazlivé a rýchlo šíriace sa kožné ochorenie. V tomto prípade však budete svrbenie pociťovať aj v ďalších partiách, menovite v podpazuší, v okolí pupka či na slabinách. Svrab väčšinou sprevádzajú opuchy a hrozivé vyrážky po celom tele.

Čo môže ešte znamenať svrbenie konečníka? Podľa odborníkov je často sprievodným javom chronických ochorení, akým je napríklad diabetes alebo autoimunitných ochorení, kedy je telo náchylné na najrôznejšie infekcie. Niektorí lekári sa domnievajú, že svrbenie môže u starších ľudí spôsobovať nervová porucha a v tom najhoršom prípade vám môže byť diagnostikovaná rakovina hrubého čreva alebo rakovina konečníka. Takýto hrozivý scenár sa našťastie pri svrbejúcom análnom otvore potvrdí len veľmi zriedkavo.

Inšpiruj sa: TOP spôsoby, ako použiť levanduľu: Skúsite čaj či domáci voňavý olej?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní