Tipy, ako na jarný detox: Už po pár dňoch z vás bude nový človek!

Tipy, ako na jarný detox: Už po pár dňoch z vás bude nový človek!

Zima sa skončila, v záhradkách rastú prvé jarné bylinky a začína sa sezóna čerstvých vitamínov. Musíme očistiť organizmus od „zimných nánosov“ a škodlivín. Jarné upratovanie potrebuje nielen náš byt, ale aj naše telo. Je čas na detox!  Jar je najideálnejším obdobím, pretože vtedy najlepšie reagujeme na očistné procesy. Začať s detoxikáciou však môžeme v ktoromkoľvek období, keď to naše telo potrebuje. Nepleťte si detox s hladovkou. Určite by ste sa nemali trápiť hladom, ale pochutnať si na zdravých jedlách, oddýchnuť si a načerpať novú energiu.

Čo je detoxikácia?

Vzduch, ktorý dýchame je znečistený, voda i potrava obsahujú toxíny a tie sa denne dostávajú do nášho organizmu. Náš životný štýl tiež nie je vždy ideálny, máme málo pohybu, minerálov, vitamínov a enzýmov. A hoci naše telo dokáže uskutočniť samočistiace procesy, orgány na to určené, sú preťažené a organizmus je zanesený odpadovými, škodlivými látkami. Uvádza sa, že len v hrubom čreve sa nachádza od troch do päť kilogramov nestrávených a usadených zvyškov potravy. Musíme spraviť všetko preto, aby sme zlepšili funkciu pečene, obličiek, čriev, pokožky a lymfatického systému. Detoxikácia je teda odstránenie toxínov z tela a jeho prirodzená neutralizácia. Základom je zmena stravovania, kým nie je neskoro.

Pozri aj: Anémia z nedostatku železa: Dávajte pozor na prvotné príznaky!

ako na detox

Zdroj: Shutterstock®

Kedy je čas na zmenu?

Aj naši predkovia dodržiavali pred Veľkou nocou pôst. Možno povedať, že i ten bol takým malým jarným detoxom. Väčšinou vám naše telo napovie, čo potrebuje. Detoxikáciu potrebujete, ak trpíte aspoň tromi z nasledujúcich príznakov:

  • nedostatok energie,
  • únava, ktorú nezaženie ani dostatok spánku,
  • nadúvanie a zápcha,
  • zadržiavanie tekutín alebo zapchaté dutiny,
  • kožné problémy – akné, vyrážky, svrbenie pokožky,
  • bolesti hlavy z neznámych príčin,
  • znížená odolnosť proti infekciám,
  • problémy so sústredením,
  • jazyk najčastejšie s bielym povlakom, ktorý indikuje toxicitu v tráviacom trakte.
potraviny na detox

Zdroj: Shutterstock®

Dodržiavajte dôležité zásady!

Konzumujte vo zvýšenej miere potraviny s vlákninou, ktorá je označovaná ako „črevná metla“. Do jedálnička zaraďte detoxikačné potraviny, ako sú brokolica, cesnak, cvikla, hrášok, kapusta, kel, špenát, mrkva, stonkový zeler, uhorka, brusnice, čučoriedky. Zo stravovania vylúčte cukor, alkohol, červené mäso, vnútornosti, mlieko a vajíčka. Nepite sladené nápoje, kávu, čierny čaj nahraďte zeleným alebo bielym čajom. Pri detoxikácii je mimoriadne dôležitý pitný režim, najvhodnejšia je čistá voda, prípadne čaje z byliniek, ako sú žihľava, echinacea, púpava, pestrec mariánsky, vilcacora, rebríček obyčajný. Nie je vhodné dlhší čas piť čaj len z jednej bylinky. Striedajte ich. Vhodné sú  aj ovocné šťavy, ale rieďte ich s vodou. Telu doprajte antioxidačné vitamíny A, E, C, selén, ale aj B-komplex, vápnik, horčík a zinok. Vhodné stravovanie dopĺňajte dostatkom pohybu na čerstvom vzduchu, relaxáciou a oddychovaním.

čaj na detox

Zdroj: Shutterstock®

Nezľaknite sa!

Ak v organizme prebieha proces zbavovania sa toxínov, reakciou môže byť bolesť hlavy, prípadne únava, slabosť, precitlivelosť na zvuky, horší spánok. Nebojte sa, nie je to choroba, ale príznaky očisťovania organizmu.

Úspešný proces detoxikácie podporte fyzickou aktivitou, oddychom a relaxovaním. Veľký výdaj energie nie je vhodný, lebo organizmus potrebuje veľa energie na rozkladanie toxínov.

Inšpiruj sa: Aj ty si ho rada vychutnávaš? Zisti, prečo sa oplatí piť zelený čaj!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní