TOP domáce sirupy na kašeľ: Zbavia vás ťažkostí raz-dva!

TOP domáce sirupy na kašeľ: Zbavia vás ťažkostí raz-dva!

Blíži sa ročné obdobie, ktoré len skutoční šťastlivci s nepriestrelnou obranyschopnosťou prečkajú bez nejakého zdravotného problému. Mnohých však minimálne potrápi aspoň nejaká menšia nádcha. Plný nos, ťažkosti s dýchaním, neustále smrkanie a nastupujúci kašeľ – to nie je nič príjemné, no v období zimy je to úplne bežné. Nuž, toto ročné obdobie je naozajstnou skúškou našej imunity. Ak sa nezaradíme do skupiny šťastlivcov a nakoniec nás nejaká tá choroba dobehne, určite je jej liečbu vhodné vložiť do rúk lekárov, a to najmä vtedy, ak sa napríklad ku kašľu a sopľu pridá horúčka. V prípade menšej nádchy či jemného pokašliavania nám pomôže aj príroda. Mnohé prírodné látky sú veľkými pomocníkmi v boji proti ochoreniam dýchacej sústavy. Čo tak si pripraviť nejaký domáci sirup, ktorý si hravo poradí s otravným kašľom? Vyskúšať môžete niektorý z nasledujúcich receptov.

Odporúčame: Skorocelová tinktúra a jej účinky: Ako si ju vyrobiť doma?

cibuľový sirup

Zdroj: Shutterstock®

Cibuľový sirup

Čo by to bol za boj proti kašľu, ak by sme do útoku nepostavili cibuľu? Veď je to predsa prírodný liek, ktorý používali už naše staré mamy. Má antibiotické účinky a je bohatá na vitamín C. Pripravte si jednu väčšiu cibuľu, 2 až 3 citróny, med a väčšiu sklenenú nádobu, ktorú je možné dobre uzatvoriť. Citróny aj cibuľu nakrájajte na tenké kolieska. Následne ich spolu s medom navrstvite do nádoby. Na spodok umiestnite citrón, na to cibuľu a zalejte to dvomi lyžicami kvalitného medu. Takto ingrediencie vrstvite, kým nenaplníte celú nádobu. Tú následne nechajte cez noc odstáť na teplejšom mieste. Pri nepríjemnom kašli si môžete postupne dopriať približne 6 až 8 lyžíc vzniknutej šťavy počas dňa. Tento sirup skladujte v chladničke maximálne 3 dni.

šalviový sirup

Zdroj: Shutterstock®

Sirup zo šalvie a ibišu

I šalvia lekárska vám môže pomôcť pri vykašliavaní a uvoľňovaní hlienov, a to spolu s ibišom lekárskym. Šalvia má utišujúce a dezinfekčné účinky, ibiš upokojuje podráždené sliznice a podporuje zdravie pľúc a priedušiek. V sušených formách ich nájdete na internete či v lekárni. Na prípravu domáceho sirupu budete potrebovať 1 citrón, 1 lyžičku šalvie aj ibišu, lyžičku ľanových semien, 2 dcl vody a 2 až 3 polievkové lyžice hnedého cukru. V menšom hrnci priveďte do varu zmes vody a cukru a pridajte do nej ostatné ingrediencie. Citrón pridajte nakrájaný na kolieska. Všetko spolu zmiešajte a odstavte z ohňa. Zmes nechajte lúhovať asi 20 minút. Potom ju sceďte, prelejte do sklenej a dobre uzatvárateľnej nádobky. Po ochladnutí skladuje v chladničke. Pri kašli si doprajte polievkovú lyžicu sirupu 3-krát denne.

Bude vás zaujímať: TOP zaujímavosti o ľudských kostiach: Koľko ich v tele vlastne máme?

tymianový sirup

Zdroj: Shutterstock®

Tymianový sirup

Tymian sa pridáva do mnohých sirupov, ktoré nájdete v lekárni. Jeden si však môžete pripraviť aj doma. Táto stredomorská bylinka má antibiotické a antiseptické účinky, podporuje imunitný systém, prečisťuje pľúcne tkanivo a pomáha pri uvoľňovaní hlienov. V štvrť litri vody rozmiešajte 200 gramov cukru a zmes nechajte na miernom plameni variť 20 minút. Následne ju odstavte z ohňa a nasypte do nej 15 až 20 gramov sušeného tymianu. Použiť môžete prípadne aj čerstvý tymian, stačí zopár vetvičiek. Cukrovú zmes s bylinkou nechajte postupne ochladnúť, následne ju sceďte a uskladnite. Tento tymianový sirup si poradí s vlhkým kašľom a je vhodný aj pre deti. Užíva sa po lyžičkách. Deťom je vhodné podávať 2 až 3 malé lyžičky denne.

zázvorový sirup

Zdroj: Shutterstock®

Sirup zo zázvoru

Nakoniec vám môže pomôcť uľaviť od ťažkostí aj domáci zázvorový sirup. Čaj zo zázvorom je akousi klasikou, na ktorú nedajú pri nádche mnohí dopustiť. Tento koreň podporuje imunitu a ozdravuje dýchacie cesty. A ako na sirup z ďumbiera lekárskeho? Koreň nakrájajte na tenšie plátky a pripravte si kôru z dvoch chemicky neošetrovaných citrónov. V hrnci zmiešajte 1 hrnček vody, štvrť hrnčeka zázvoru a citrónovú kôru. Následne zmes priveďte do varu a varte ďalších 5 minút. Potom ju sceďte. Do druhého hrnca nalejte 1 hrnček kvalitného medu a trochu ho zahrejte (nesmie však vrieť). Do medu nalejte pripravený zázvorový odvar a taktiež šťavu z dvoch citrónov. Všetko spolu dôkladne premiešajte a na malom plameni zohrievajte zopár minút. Nakoniec sirup uskladnite vo vhodnej nádobe. Deťom do 12 rokov je možné podávať 1 čajovú lyžičku niekoľkokrát denne (pokojne 5 až 6-krát), dospelí môžu užívať 1 až 2 polievkové lyžice sirupu 3 až 4 razy sa deň.

Odporúčame: Dôvody, prečo je plač dôležitý pre zdravie: Tie vás rozhodne dostanú!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Chromíková 12.12.19 09:36

MC
karma
109.00

Cibuľu nemusím...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní