Najčastejšie chyby pri starostlivosti o zuby: Dopúšťate sa ich aj vy?

Najčastejšie chyby pri starostlivosti o zuby: Dopúšťate sa ich aj vy?

Mohlo by sa zdať, že jedinou a tou najzásadnejšou chybou pri starostlivosti o zuby je, že si ich človek pravidelne nečistí. A že v prípade, že po kefke siaha ráno aj večer, tak je všetko v poriadku. To je však veľký omyl! Chýb pri starostlivosti o zuby totiž môžeme urobiť skutočne neúrekom, a to najmä pri ich samotnom čistení. Správna dentálna hygiena je pritom cestou, ako mať zdravé zuby a krásny úsmev počas celého života. Tak sa poďme spolu pozrieť na to, aké chyby pri starostlivosti o zuby rozhodne nerobiť!

1. Zuby si umývame krátko

Prvou zásadnou chybou je, že i pokiaľ po kefke siahneme, dlho sa nám v ruke neohreje. Na dôkladné vyčistenie chrupu však nepostačia dva ťahy kefky doľava a dva doprava. Ideálne je umývať si ich 2 až 3 minúty, samozrejme, ráno a večer. V priemere si však ľudia umývajú zuby menej ako jednu minútu. To však na dostatočné očistenie zubov od nečistôt a zbytkov jedla nestačí.

Bude vás zaujímať: Prevencia mozgovej mŕtvice: Stačí len málo a udržíte si pevné zdravie!

čistenie zubov

Zdroj: Shutterstock®

2. Do čistenia sa púšťame ihneď po jedle

Ďalšou chybou, ktorej sa mnohí dopúšťajú, je umývanie zubov ihneď po jedle. Tento problém sa často vyskytuje najmä ráno, kedy ľudia nemajú veľa času a tak po raňajkách nasleduje okamžité čistenie zubov a potom odchod z domu. Medzi konzumáciou potravín a umývaním zubov by však malo ubehnúť ideálne aspoň 20 až 30 minút. Čistenie zubov kefkou ihneď po hryzení potravy môže mať negatívny vplyv na sklovinu. Rizikové sú pritom najmä potraviny či nápoje, ktoré obsahujú veľa kyselín.

3. Zabúdame na jazyk

V rámci dôkladnej starostlivosti o zdravie ústnej dutiny by malo mať svoje miesto nielen čistenie zubov, ale aj očistenie jazyka. Ide totiž o miesto výskytu obrovského množstva baktérií, ktoré prispievajú ku vzniku nepríjemného zápachu z úst. Mnohé zubné kefky majú z druhej strany škrabku práve na očistenie jazyka. Viacerí výrobcovia produktov ústnej hygieny však ponúkajú i škrabky špeciálne na jazyk, ktoré sú mimoriadne účinné v boji proti zápachu z úst.

vhodná kefka

Zdroj: Shutterstock®

4. Používame nevhodnú kefku

Aj pri výbere kefky je možné urobiť nejaké tie chyby. Veľmi tvrdá kefka môže negatívne vplývať na zuby i ďasná, a to najmä vtedy, ak s ňou jedinec zaobchádza skutočne necitlivo. Prílišné drhnutie zubov kefkou je mimochodom ďalšou chybou, ktorej sa často dopúšťame. Vhodnou voľbou však nemusí byť ani veľmi mäkká kefka, ktorá zuby nemusí dôkladne zbaviť povlaku. Problematické býva aj čistenie zubov veľkou kefkou, ktorá sa nepohodlne drží a v ústach býva nepríjemná. S výberom kefky presne podľa vašich potrieb vám dozaista pomôže zubár.

5. Spoliehame sa len na kefku

Aj keď používate vhodnú kefku, ktorá vás šetrne a zároveň dôkladne zbaví všetkých nečistôt, stále platí, že len kefka nestačí. Existuje predsa mnoho ďalších pomôcok, ktoré vám s dentálnou hygienou pomôžu a ktorých použitie rozhodne nie je nepodstatné. Napríklad zubná niť či medzizubné kefky sa dostanú aj tam, kam klasická zubná kefka nie a vyčistia aj ťažko prístupné miesta medzi zubami.

Pozri aj: Ako doplniť telu energiu? Tieto potraviny to zvládnu na jednotku!

výmena kefiek

Zdroj: Shutterstock®

6. Kefku pravidelne nemeníme

Pri používaní zubných kefiek môžeme narobiť ešte ďalšie chyby. Tou zásadnou pritom je, že ju často používame celé mesiace bez výmeny a novú si kúpime až vtedy, keď tá stará vyzerá už naozaj zle. Meniť kefky je pritom vhodné každé tri mesiace, prípadne aj po prekonaní nejakého infekčného ochorenia. Dôležité je nezabúdať aj na poriadne očistenie kefky po jej použití. Nesmieme predsa zabúdať na to, že zubné kefky sa ľahko stanú miestom množenia nežiaducich baktérií.

7. Zubára navštívime, až keď je neskoro

Poslednou chybou pri starostlivosti o zdravie ústnej dutiny je v tomto zozname sporadická návšteva zubného lekára, a to často až v prípade výskytu zdravotného problému. Je skutočne veľkou chybou navštíviť lekára až v momente, keď sa objaví bolesť zuba. Prevencia má obrovský význam. Zuby máme len jedny a potrebujeme ich počas celého života. Ich state môžeme predísť i pravidelnými prehliadkami u stomatológa. Zdravotný problém je predsa oveľa ľahšie riešiť v jeho začiatkoch.

Odporúčame: Krvácanie z nosa: Toto sú tipy a rady, ako ho zastaviť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní