Najlepšie bylinky na bolesť hlavy: Sú účinnejšie než lieky!

Najlepšie bylinky na bolesť hlavy: Sú účinnejšie než lieky!

Tenzné bolesti hlavy či migréna predstavujú veľmi časté zdravotné problémy. Známe sú mnohé príčiny bolesti hlavy. K rozvoju zdravotného problému môže prispieť prostredie, v ktorom sa jedinec nachádza. Vplyv má strava, psychické zdravie, tekutiny i počet hodín spánku. 

Niekedy sa za bolesťou hlavy skrýva väčší problém, ako napríklad nízka hladina cukru v krvi či nejaké ochorenie. V mnohých prípadoch však nemá bolesť hlavy nejakú určitú príčinu. 

V boji proti otravnej bolesti hlavy sú pritom veľmi častým pomocníkom rozličné lieky. Ide to však aj inak? Ako sa zbaviť bolesti hlavy šetrne k svojmu telu, to zistíte v nasledujúcom článku.

Bylinky, ktoré zmiernia bolesť hlavy

Trápi aj vás príležitostná bolesť hlavy? Veľkým pomocníkom v boji proti bolestiam hlavy sú aj rozličné bylinky. Tie predsa predstavujú veľkých bojovníkov proti rozličným neduhom už od nepamäti. 

Keďže je byliniek nespočetné množstvo, vybrali sme pre vás konkrétne osem, ktoré môžu človeku pomôcť uľaviť okrem iného aj od bolesti či migrén a celkovo upokojiť myseľ. Aký čaj pri bolestiach hlavy vyskúšate vy?

Odporúčame: Účinná bylina na podporu trávenia a vylučovanie žlče: Ktorá to je?

Najúčinnejšie bylinky na bolesť hlavy:

1. Mäta pieporná

Prvým pomocníkom je známa mäta pieporná. Účinné je v prvom rade popíjanie lahodného mätového čaju, ktorý okrem iného odstraňuje aj nevoľnosť či tráviace ťažkosti a podporuje zdravie dýchacích ciest. Spoľahnúť sa však môžete aj na mätový olej.

Éterický olej z tejto bylinky upokojuje nervovú sústavu a poskytuje úľavu od stresu a psychického vyčerpania, ktoré neraz bolesť hlavy spôsobujú. Pri bolesti priamo vdychujte jeho výpary alebo si ním premasírujte spánky.

2. Medovka lekárska

Pri bolestiach hlavy vám môže pomôcť aj príbuzná mäty, a to medovka lekárska. Reč je o skvelej protistresovej bylinke, ktorá poskytuje úľavu nervovému systému od napätia a psychického preťaženia. Pri nepríjemných bolestiach hlavy či migrénach si pravidelne pripravte chutný medovkový čaj.

Túto bylinku sa však oplatí doma pestovať aj z iných dôvodov. Podporuje činnosť žalúdka, normalizuje krvný tlak a žene poskytuje pohodlie v období menštruácie.

Odporúčame: Prečo jesť nepražené kakaové bôby? Je to hotová superpotravina!

3. Deväťsil lekársky

Deväťsil lekársky dozaista každého zaujme svojimi netradične vyzerajúcimi kvetmi. Čo je však dôležitejšie, jeho koreň má úžasné liečivé účinky. Na liečebné účely je v rámci ľudového liečiteľstva využívaný už od nepamäti.

Okrem migrén zabojuje aj proti menštruačným ťažkostiam, horúčke, kašľu či zažívacím problémom. Taktiež je ho skvelé využívať aj zvonka, a to vo forme odvarov, ktorými je možné ošetriť zle sa hojace kožné rany a ochorenia. 

4. Rimbaba obyčajná

Rimbaba obyčajná možno nie je tak známou bylinkou ako tie predchádzajúce, no to nič nemení na jej obdivuhodnej liečivej sile. Z jej sušenej vňate sa pripravuje zápar pri migrénach, menštruačných bolestiach, reume, horúčke aj pokazenom žalúdku.

Táto bylinka tlmí bolesť, rozširuje cievy a zmierňuje napätie v organizme. Dostupná je tiež rimbabová tinktúra, ktorá rovnako potláča nepríjemné pocity v hlave. 

5. Rozmarín lekársky

Rozmarín lekársky je typickou stredomorskou koreninou, ktorá má pevné miesto v mnohých juhoeurópskych kuchyniach. Je však i súčasťou ľudovej medicíny, pretože sa osvedčil pri liečbe mnohých zdravotných problémov.

Má dezinfekčné, močopudné aj antioxidačné účinky. Rozmarínový čaj posilňuje nervový systém, mierni rôzne druhy bolestí a povzbudzuje činnosť pečene. Ak vás z času na čas prepadáva bolesť hlavy, vo vašej lekárničke by ste mali mať aj esenciálny rozmarínový olej. Masážou spánkov zaženiete bolesť i pocity úzkosti.

Bude vás zaujímať: 5 fantastických dôvodov, prečo jesť ružičkový kel

6. Valeriána lekárska

Veľkým pomocníkom pri mnohých neduhoch je aj valeriána lekárska. Tá je prírodným liekom na nespavosť, depresie, neurózy aj psychické vyčerpanie. Tlmí búšenie srdca, uvoľňuje svalové napätie a upokojuje organizmus. Má celkové relaxačné účinky.

Známe sú tiež jej analgetické účinky. Môže byť nápomocná pri bolestiach rôzneho druhu. Siahnite po nej nielen pri bolestiach hlavy a migrénach, ale napríklad aj pri bolestiach svalov či kĺbov.

7. Vŕba biela

Pri bolesti hlavy pomôže aj vŕba biela, ktorej kôru je možné zakúpiť i v lekárni, na internete či v predajniach so zdravými potravinami. Zápar pôsobí dezinfekčne a v pozitívnom smere ovplyvňuje funkciu močovej aj tráviacej sústavy. Môže však prispieť i k zmierneniu rôznych bolestí, a to vrátane bolesti hlavy, svalov či zubov. 

8. Divozel veľkokvetý

Spomenúť môžeme aj divozel veľkokvetý, ľudovo nazývaný tiež kráľovská svieca. Je to dvojročná bylina z čeľade krtičníkovité. Divozel je primárne známy svojimi blahodarnými účinkami na celú dýchaciu sústavu. Práve vysoký podiel slizovitých látok blahodarne vplýva na stav pľúc i priedušiek.

Avšak, pomáha aj pri svalových či reumatických bolestiach, ako aj pri bolesti hlavy. Okrem bolesti hlavy sa uplatňuje aj na podporu funkcie pečene a sleziny. 

Aktualizované na 19. 11. 2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní