Použitie sódy bikarbóny: 7 jednoduchých trikov, ktoré musíte poznať!

Použitie sódy bikarbóny: 7 jednoduchých trikov, ktoré musíte poznať!

Sódu bikarbónu pravdepodobne nájdeme v každej kuchyni. Je nenahraditeľným pomocníkom predovšetkým pri pečení, no ľudia po nej často siahajú aj pri problémoch s pálením záhy. Sóda bikarbóna, nazývaná aj jedlá sóda, predstavuje zlúčeninu zvanú hydrogénuhličitan sodný. Má zásaditú chuť a je schopná neutralizovať kyseliny.

Je využívaná ako náplň do hasiacich prístrojov a rovnako býva súčasťou kypriacich práškov do pečiva. To však ani zďaleka nepokrýva možnosti jej využitia. Jedlú sódu je možné použiť pri starostlivosti o krásu aj liečbe rozličných zdravotných problémov. 

V článku vám prinášame hneď 7 úžasných tipov na použitie obyčajnej sódy bikarbóny s neobyčajnými vlastnosťami!

Pozri aj: Ako liečiť kŕčové žily? Vyskúšajte týchto 5 prírodných pomocníkov!

ako sa zbaviť lupín

Zdroj: Shutterstock®

Bojovník proti lupinám

Ako sme spomenuli už vyššie, sódu bikarbónu je možné využiť pri starostlivosti o krásu. V prvom rade sa postará o vaše vlasy. Ak bojujete s lupinami, neváhajte trochu tohto bieleho prášku pridať aj do dávky bežného šampónu, s ktorým si práve chystáte umyť hlavu.

Vlasy budú po umytí lesklé a nadýchané a dokonca aj dokonale očistené od všetkých kozmetických prípravkov. Jedlá sóda však môže v prípade núdze poslúžiť aj ako suchý šampón. Určite vyskúšajte!

Náhrada telového aj pleťového pílingu

Doma pripravené pílingy vedia mnohokrát poslúžiť dokonca lepšie ako tie kupované. A navyše sú omnoho lacnejšie. Píling na pokožku celého tela si môžete pripraviť aj zo sódy bikarbóny. Jednu polievkovú lyžicu sódy vymiešajte s trochou vody.

Vzniknutá kašička dokáže ukážkovo odstrániť odumreté bunky pokožky. Takýto píling si neváhajte dopriať i v prípade, že vás trápia čierne bodky alebo akné.

účinky sódy bikarbóny

Zdroj: Shutterstock®

Prírodný dezodorant

Malé množstvo kašičky pripravenej z jedlej sódy a vody môžete naniesť aj do podpazušia. Prečo? Ide totiž o skvelý prostriedok proti poteniu.

Jedlá sóda vás ochráni pred zápachom aj vznikom škvŕn, ktoré môžu na oblečení vznikať v dôsledku potenia. Túto bielu kašičku však môžete votrieť aj do pokožky po bodnutí hmyzom. Úľava od svrbenia sa dostaví rýchlo.

Ako prísada do kúpeľa

Jedlá sóda predstavuje aj veľmi lacnú, no účinnú prísadu do kúpeľa. Do vane s teplou vodou stačí pridať asi pol šálky sódy bikarbóny. Vďaka takémuto kúpeľu budú kyseliny vo vašej pokožke neutralizované.

Pleť bude navyše hebká a zbavená mastnoty aj rozličných nečistôt. Kúpeľ s jedlou sódou, no v tomto prípade vlažný, si môžete dopriať i keď sa spálite na slniečku.

Pozri aj: Ochorenie lupus: Poznáš túto vážnu chorobu mnohých tvárí?

ako odstrániť žlté nechty

Zdroj: Shutterstock®

Prostriedok na vybielenie nechtov

Najmä pri pravidelnom lakovaní môžu nechty zostať po čase akoby zažltnuté. Aj s týmto estetickým problémom si poradí sóda bikarbóna. Vymiešajte ju s trochou peroxidu. Do zmesi namočte vatový tampónik a poriadne ním vydrhnite nechty.

Ak jedlú sódu zmiešate s ricínovým olejom, získate skvelého prírodného pomocníka na posilnenie nechtov. Sóda s trochou vody sa zase postará o nechtovú kožtičku.

Liek na bolesť v hrdle

Ak vás prepadne bolesť v hrdle, nesiahajte hneď po cukríkoch z lekárne, ktoré v mnohých prípadoch ani nie sú dostatočne účinné. Sóda bikarbóna má antibakteriálne účinky a v pohodlí domova si z nej rýchlo a ľahko pripravíte liečivé kloktadlo.

Lyžičku jedlej sódy nechajte rozpustiť v malom pohári teplej vody a zmesou si niekoľkokrát denne vyplachujte ústa. Sódou bikarbónou rozpustenou vo vode si môžete ústa vyplachovať i v prípade, že vás trápia nepríjemné a bolestivé afty.

ako sa zbaviť mykózy

Zdroj: Shutterstock®

Liečba plesňových ochorení

Sóda bikarbóna môže byť vďaka svojím antimykotickým účinkom nakoniec užitočná aj pri problémoch s plesňovými ochoreniami nôh. Ak vás trápi mykóza, rozpustite 3 polievkové lyžice sódy v lavóre s vlažnou vodou a doprajte svojim nohám aspoň tridsaťminútový kúpeľ.

Túto procedúru, samozrejme, musíte opakovať pravidelne, a to i niekoľkokrát do týždňa. Takýto kúpeľ si môžete pripraviť aj v prípade, ak vás trápi nadmerné potenie nôh.

Ďalších 7 využití sódy bikarbóny

  1. Čistenie a dezinfekcia domácnosti - Sóda bikarbóna je účinným prostriedkom na čistenie a dezinfekciu rôznych povrchov, vrátane umývadiel, vaň, kuchynských liniek, sporákov, chladničiek a pod.
  2. Odstraňovanie zápachu v chladničke - Stačí umiestniť misku so sódou bikarbónou do chladničky, ktorá absorbuje nepríjemný zápach
  3. Odstraňovanie zápachu z obuvi - Vložte do topánok čistú ponožku naplnenú sódou bikarbónou a nechajte ju pôsobiť cez noc. Sóda absorbuje zápach a zanechá obuv sviežu.
  4. Čistenie zubných kefiek - Namočte zubnú kefku do roztoku vody a sódy bikarbóny na niekoľko minút, potom ju opláchnite. Tento postup pomáha odstrániť zvyšky zubnej pasty.
  5. Odstraňovanie nepríjemného zápachu z rúk - Po manipulácii s nepríjemne páchnucimi surovinami, ako je cesnak alebo ryba, si ruky umyte pastou zo sódy bikarbóny. 
  6. Čistenie rúr a odpadových potrubí - Pridajte sódu bikarbónu a ocot do odpadu a následne prepláchnite horúcou vodou. Tento postup pomáha odstraňovať zápach, zlepšuje prechodnosť odpadových potrubí a slúži aj ako prevencia pred ich upchatím.
  7. Čistenie šperkov - Vytvorte pastu z vody a sódy bikarbóny a jemne ju nanesiete na šperky pomocou mäkkej kefy. Následne poutierajte vlhkou handričkou a utrite do sucha.

Inšpirujte sa ďalšími nápadmi ako všestranne využiť sódu bikarbónu - Sóda bikarbóna a jej 50 (a viac) využití v domácnosti, v záhrade, ale aj v kozmetike!

Aktualizovaný článok: 19.6.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Soňa Krátka 02.04.19 08:04

SK
karma
114.00

manžel i ja sa občas kúpeme v rozpustenej sóde bikarbóne, keď sa cítime nachladnutí, manžel trpí na ochorenie dna - vylučovanie kyseliny močovej do kĺbikov a robí mu to dobre

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 16.04.19 13:18

AK
karma
100.00

sóda je taký všeliek

  • 0
Odpovedať

Jana Tonhauserová 20.04.19 11:32

karma
104.00

Sodu pridávam do kúpeľa už dlho,ako píšete,pokožka je hladká a hydratovaná...pomáha aj pri začínajucej chrípke, kúpeľ by mal trvať minimálna 30 minút a viac...

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 22.04.19 09:08

AS
karma
108.00

dobré typy!

  • 1
Odpovedať

Martina Varhaníková 23.04.19 15:33

karma
110.00

Tak ako kloktadlo som netušila, že sa môže využiť. vďaka.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní