Poznáte účinky probiotík? Dokážu vyriešiť všetky tieto problémy!

Poznáte účinky probiotík? Dokážu vyriešiť všetky tieto problémy!

Každý lekár vám potvrdí, že z dobre fungujúceho tráviaceho traktu sála zdravie do celého tela. Ak nefunguje trávenie, môže sa stať, že budeme v živote bojovať s mnohými ochoreniami, pričom nebudeme ani len tušiť, že problémy prichádzajú v skutočnosti z čriev. Odborníci sa teda zhodujú na jednom, a to, že udržiavať zdravý tráviaci systém sa naozaj oplatí.

A tu prichádzajú na scénu toľko skloňované probiotiká alias „dobré baktérie”, ktoré majú za úlohu udržiavať črevá v maximálnej pohode. Prečítajte si, aké sú účinky probiotík a kde ich hľadať!

kde hľadať probiotiká

Zdroj: Shutterstock®

Preventívne užívanie probiotík

Zatiaľ čo veľa liekov nasadíme až vtedy, keď sa objaví choroba, probiotiká sú iné a najlepšie fungujú, keď ich berieme preventívne. Ak by sme mali opísať, čo dokážu probiotiká, v jednoduchosti by sme povedali, že vytvárajú v črevách akúsi rovnováhu. Ide o živé mikroorganizmy, ktoré pri správnom dávkovaní dokážu telu priniesť signifikantné zdravotné benefity.

Od lepšej imunity cez zvýšenú kognitívnu schopnosť až po lepšie spánkové návyky. Samozrejme, zlepšujú trávenie, teda môžu pomôcť s nadúvaním a inými tráviacimi ťažkosťami, napríklad so zápchou či naopak hnačkou.

Pozri aj: Prečo jesť vajíčka pravidelne? Pre týchto 5 dôvodov si ich zamilujete i vy!

Najlepšie sú prírodné probiotiká

Určite viete, že probiotiká nájdete v lekárňach vo všetkých možných skupenstvách, najčastejšie však v podobe piluliek či kvapiek. Telo však nemusíte prepchávať liekmi, pretože probiotiká existujú aj v prírodnej forme. Získate ich najmä z fermentovaných jedál, ako je kyslá kapusta, nakladaná zelenina, šalát kimchi, miso a tempeh alebo z niektorých mliečnych produktov.

Prírodné probiotiká obsahuje aj kvalitný grécky jogurt, kefír, fermentované mlieko a niektoré druhy syrov. Z nápojov siahnite po kombuči. Ak by ste chceli predsa len siahnuť po probiotikách v liekoch, poraďte sa so svojím lekárom či lekárnikom.

čo dokážu probiotiká

Zdroj: Shutterstock®

Dôležitá je pravidelnosť užívanie probiotík

Ak sa už dáte na cestu ozdravenia organizmu pomocou probiotík, zmierte sa s tým, že ide o beh na dlhú trať. Probiotiká fungujú najmä vtedy, ak ich beriete pravidelne. Ak patríte medzi ľudí, ktorí nedokážu brať lieky s každodennou pravidelnosťou, potom na probiotiká rovno zabudnite. Oplatí sa ich konzumovať spolu s mliečnymi produktami, ktoré im pomôžu doraziť až do čriev.

Probiotiká vždy berte tak, ako odporučí lekár či lekárnik a skladujte ich presne tak, ako je uvedené na ich obale. V opačnom prípade sa môže stať, že „dobré baktérie” zabijete skôr, ako sa dostanú do vášho systému.

Zaujme ťa: Čo je helikobakter pylori? Upozorní naň zlé trávenie aj zápcha!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní