Prečo jesť kuskus? Vďaka jeho účinkom si ho zamilujete aj vy!

Prečo jesť kuskus? Vďaka jeho účinkom si ho zamilujete aj vy!

Kuskus je drobná cestovina, ktorú môžeme vzhľadom prirovnať k bulguru či tarhoni. Jeho domovinou je sever Afriky, no dnes je rozšírený po celom svete. Vyrábaný je zo pšenice, prosa či jačmeňa, z ktorých sa najskôr pripraví krupica a z nej sa po sparení tvarujú guľôčky. Často je kuskus tiež prírodnými látkami farbený na oranžovo či žlto.  

A prečo vlastne o tom kuskuse toľko rozprávame? No pretože je veľmi zdravý! Ako ovplyvní kuskus zdravie? Aké obsahuje výživné látky? Spoznajte jeho blahodarné účinky na zdravie, ako aj to, ako ho pripraviť!

Príprava kuskusu

Ako kuskus správne pripravovať? Príprava kuskusu ani zďaleka nie je náročná. Nemusíte ho totiž vôbec variť. Stačí, ak jeden diel tejto cestoviny zalejete približne dvomi dielmi vriacej vody.

Voda by nad kuskusom mala siahať aspoň do výšky pol centimetra. Cestovinu prikryte a počkajte 15 minút, kým nasaje všetku vodu. Takto pripravený kuskus si už môžete dochutiť podľa vlastnej fantázie, a to na slano aj sladko. 

Ako začleniť kuskus do jedálnička?

Kuskus je neuveriteľne všestranný a dá sa ľahko začleniť do rôznych jedál, či už hľadáte rýchly obed, večeru alebo dokonca prílohu. Tu sú rozličné tipy, ako môžete kuskus pripravovať a začleniť do svojho jedálnička:

  • Ako príloha: Uvarte kuskus podľa návodu a podávajte ho s mäsom alebo zeleninovými pokrmami namiesto ryže alebo zemiakov. Z kuskusu sa dajú pripraviť zdravé prílohy.
  • V šalátoch: Pridajte uvarený a ochladený kuskus do zeleninových šalátov pre dodatočnú textúru a sýtosť. Ideálne s čerstvými bylinkami, cherry paradajkami, uhorkou a citrónovou šťavou.
  • V polievkach a gulášoch: Pridajte kuskus do polievok alebo gulášov v závere varenia pre zahustenie a zvýšenie nutričnej hodnoty.
  • Ako základ pre teplé pokrmy: Použite kuskus ako základ pre pokrmy podobné rizotu alebo ako základ pre rôzne omáčky s mäsom, hydinou alebo zeleninou.
  • V náplniach: Kuskus môže byť skvelou prísadou do plnených paprík, paradajok alebo cukiet, kde pridá sýtosť a absorbuje chute z ostatných surovín.
  • Ako základ pre pokrmy na sladko: Pripravte kuskus s mliekom alebo rastlinným nápojom, pridajte med alebo iné sladidlo, kúsok masla a obľúbené ovocie pre rýchlu a zdravú sladkú pochúťku alebo raňajky.
  • Ako súčasť raňajok: Pridajte do uvaríneho kuskusu ovocie, orechy a jogurt pre rýchle a výživné raňajky.

Pozri aj: Ako doplniť telu energiu? Tieto potraviny to zvládnu na jednotku!

vitamíny v kuskuse

Zdroj: Shutterstock®

TOP zdraviu prospešné účinky kuskusu:

1. Známe sú výborné nutričné hodnoty kuskusu

Kuskus ani zďaleka nie je len takou obyčajnou cestovinou. Je zdrojom mnohých dôležitých látok, preto je vítanou súčasťou každého jedálnička. Z vitamínov sa v ňom ukrývajú napríklad vitamíny skupiny B, vrátane kyseliny listovej a pantoténovej, no taktiež v menšom množstve aj vitamíny K a E.

Kuskus patrí medzi potraviny bohaté na rôzne minerály, telu vie doplniť vápnik, horčík, fosfor, draslík, selén aj mangán. Vyšší podiel týchto látok je spravidla typický hlavne pre celozrnný kuskus.

Čo sa kalorickej hodnoty týka, obsahuje približne do 150 kalórií na stogramovú porciu. Ukrýva asi 4 g bielkovín (na 100 g) a tiež sacharidy.

2. Kuskus podporí trávenie

Kuskus v sebe ukrýva aj slušnú dávku vlákniny. Obsiahnutá vláknina má blahodarný vplyv na trávenie, preto kuskus udržuje zdravie čriev. Táto cestovina podporuje pravidelné vyprázdňovanie aj peristaltiku čriev a zrýchľuje metabolizmus. Rovnako sa podieľa na prečisťovaní celého tráviaceho traktu.

Kuskus je ľahko stráviteľný a do jedálnička sa ho oplatí zaradiť, ak vás napríklad trápi zápcha či podobné zažívacie ťažkosti.

Odporúčame: TOP zaujímavosti o ľudských zmysloch: Ako dobre poznáte svoje zmyslové orgány?

redukcia váhy

Zdroj: Shutterstock®

3. Kuskus pomáha s chudnutím

Kuskus je vítanou súčasťou jedálnička aj pri redukcii váhy a rozličných diétach. Je nízkokalorický, no dokáže človeka zasýtiť na dlhšiu dobu. Obsahuje len niečo cez 100 kcal na stogramovú porciu. Energiu uvoľňuje postupne, a tak vás aj ochráni pred návalmi hladu.

Kombinujte ho s ďalšími zdravými potravinami, napríklad tuniakom či inými rybami a najmä zeleninou. Pripravíte si tak zdravý, diétny a hlavne chutný obed či večeru. Okrem toho je tiež zdrojom bielkovín, takže je vítanou súčasťou aj každého vegetariánskeho jedálnička.

4. Kuskus pôsobí detoxikačne aj antioxidačne

Aké ďalšie prináša kuskus výhody? Kuskus podporuje detoxikáciu celého organizmu. Okrem toho sa v ňom ukrývajú aj viaceré antioxidanty. Táto zdravá cestovina tak prispieva k ochrane tela pred škodlivými účinkami voľných radikálov.

Rovnako napomáha zmierňovať a potláčať zápalové procesy, napríklad i v tráviacom trakte. Nakoniec má blahodarný vplyv aj na hladinu cukru v krvi.

Odporúčame: Mala by byť povinnou súčasťou jedálnička? Zistite, prečo jesť pohánku!

vysoký cholesterol

Zdroj: Shutterstock®

5. Kuskus normalizuje cholesterol

Kuskus sa oplatí do jedálnička zaradiť aj v prípade, keď vás trápi vysoká hladina zlého cholesterolu, čiže cholesterolu s nízkou hustotou. Kuskus pomáha regulovať jeho úroveň a zároveň tak preventívne pôsobí aj proti nebezpečným a stále rozšírenejším kardiovaskulárnym ochoreniam. Podporuje teda zdravé srdce.

Vysoký cholesterol je rizikovým faktorom pre vznik mnohých zdravotných problémov a ochorení, ako sú napríklad kôrnatenie ciev a následná ateroskleróza, srdcový infarkt či mozgová porážka.

Je kuskus bezlepkový?

Tradičný kuskus nie je bezlepkový. Je vyrobený často zo semoliny, ktorá pochádza z pšenice, a preto obsahuje glutén. To znamená, že nie je vhodný pre ľudí, ktorých trápi celiakia alebo gluténová intolerancia.

Pre tých, ktorí musia dodržiavať bezlepkovú diétu, existujú alternatívy k tradičnému kuskusu, ktoré neobsahujú glutén. Medzi tieto alternatívy patrí bezlepkový kuskus vyrobený z kukuričnej múky, quinoy, ryže alebo iných bezlepkových obilnín.

Sú známe nejaké vedľajšie účinky kuskusu?

Kuskus je vhodnou voľbou do jedálnička, ak sa zameriavate na zdravé stravovanie. Výhodou sú rôznorodé spôsoby prípravy, univerzálna chuť a dobrá nutričná hodnota. Vo všeobecnosti sa veľmi oplatí kuskus jesť, avšak, v niektorých prípadoch nemusí byť vhodnou voľbou.

Keďže kuskus obsahuje glutén (lepok), nie je vhodný pre ľudí s celiakiou alebo s intoleranciou na glutén. V takomto prípade môže jeho konzumácia spôsobiť nemalé zdravotné ťažkosti – vedľajšie účinky kuskusu sa môžu objaviť v podobe rôznych tráviacich ťažkostí, ale aj iných problémov.

Okrem toho nemá kuskus práve nízky glykemický index, preto nemusí byť najvhodnejší v prípade diabetu (cukrovka), pretože môže spôsobiť výraznejšie kolísanie hladinu cukru v krvi. Zároveň však platí, že v takomto prípade je lepšou voľbou pre jedincov s diabetom celozrnný kuskus.

Kuskus recepty:

Článok aktualizovaný 14.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Alžbeta Stanková 17.07.19 12:45

AS
karma
108.00

musím kuskus robiť častejšie!

  • 0
Odpovedať

Alena Hocková 23.10.19 12:28

AH
karma
-1.00

Kuskus už je kúpený v špajzi a hneď po víkende, keď mi zvýši vývar z nedeľnej polievky sa pustím do jeho prípravy. Priznám sa, že som ho jedla iba raz na návšteve a zatiaľ som ho nikdy nepripravovala.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní