Prekvapivé účinky bromelínu: Ako telu poslúži táto látka?

Prekvapivé účinky bromelínu: Ako telu poslúži táto látka?

Naše telo potrebuje pre správnu funkciu základné živiny, a to bielkoviny, tuky a sacharidy. Okrem toho sú pre nás nenahraditeľné i vitamíny či minerálne látky a stopové prvky. V našom tele však majú význam i rozličné enzýmy a práve na jeden z nich sa pozrieme bližšie aj nasledujúcom článku. Prezradíme vám, aké sú účinky bromelínu, pri ktorých ochoreniach môže byť nápomocný aj aké sú jeho zdroje!

Čo je bromelín?

Pod pojmom bromelín rozumieme enzým, ktorý radíme do skupiny proteolitických enzýmov. Svojimi vlastnosťami a pôsobením sa podobá ľudským enzýmom. Napomáha pri procesoch v tráviacom trakte a je užitočný priamo pri štiepení bielkovín. Má protizápalové účinky, prispieva k eliminácii mediátorov zápalu a je nápomocný pri nepriaznivom prekyslenom prostredí v tráviacom trakte. Táto látka bola prvýkrát izolovaná venezuelským chemikom Vicentom Marcanom v roku 1891 z ananásu. Za odporúčanú dennú dávku bromelínu je považované množstvo 250 až 500 mg.

Bude vás zaujímať: Je pšeničná tráva naozaj všeliek? Zistite o tomto fenoméne viac!

vplyv bromelínu

Zdroj: Shutterstock®

Jeho účinky vás prekvapia!

Enzým bromelín pozitívne ovplyvňuje ľudský organizmus vo viacerých smeroch. Ako prvé má blahodarný vplyv na tráviacu sústavu človeka a procesy trávenia. Výrazne napomáha človeku pri rozličných tráviacich ťažkostiach, akými sú napríklad zápcha alebo hnačka či plynatosť. Rovnako môže zlepšiť stav pacienta pri zápalových ochoreniach čriev (napríklad Crohnova choroba) či pálení záhy. Zlepšuje činnosť tenkého aj hrubého čreva a celkovo posilňuje imunitu. Obmedzuje hnilobné procesy a kvasenie.

Ďalej má bromelín pozitívny vplyv na cievny systém. Prispieva k odstraňovaniu cholesterolových usadenín zo stien ciev. Vďaka tomu napomáha znižovať riziko rozvoja trombózy, respektíve vzniku krvných zrazenín. Kedže pôsobí protizápalovo, môže byť užitočný pri liečbe reumatických zápalov kĺbov. Osožiť môže napríklad pri liečbe reumatickej artritídy. Známa je tiež schopnosť bromelínu rozkladať nadbytočný tuk. Okrem toho má tento enzým pozitívny vplyv aj na stav pokožky, podporuje hojenie rán a môže pomôcť i močovým cestám.

zdroje bromelínu

Zdroj: Shutterstock®

Prečo sa oplatí konzumovať ananás?

Bromelín dokáže nášmu telu prospievať skutočne rozličnými spôsobmi. Kde ho však hľadať? V súčasnej dobe sú dostupné i výživové doplnky, ktoré telu dokážu doplniť dostatok cenného enzýmu. Je možné sa po nich poobzerať v lekárni aj na internete. Samozrejme, rozličné živiny, látky a podobne by sme nášmu telu mali dopĺňať v prvom rade prostredníctvom pestrej stravy. Aké sú teda potravinové zdroje bromelínu?

Ako sme spomenuli už vyššie, tento enzým bol izolovaný koncom 19. storočia z ananásu. A práve toto chutné exotické ovocie je primárnym a najvýznamnejším zdrojom bromelínu. Práve preto sa oplatí zaradiť ananás do jedálnička. Pravidelne si doprajte čerstvé kúsky ananásu, na zaváraný rovno zabudnite. Skvelou voľbou je aj zdravá ananásová šťava, ideálne doma pripravená. Lahodný ananás navyše pôsobí detoxikačne, doplní človeku i vitamíny C či K a taktiež mangán, draslík alebo zinok.

Odporúčame: Najzdravšie exotické ovocie: Ktoré to je a prečo doň investovať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní