Prevencia mozgovej mŕtvice: Stačí len málo a udržíte si pevné zdravie!

Prevencia mozgovej mŕtvice: Stačí len málo a udržíte si pevné zdravie!

Cievna mozgová príhoda, často nazývaná aj mozgová porážka či mŕtvica, predstavuje závažné mozgovocievne ochorenie. Vzniká najčastejšie ako následok upchatia ciev, a to napríklad nejakou zrazeninou. V dôsledku toho nastáva nedostatočné prekrvovanie mozgového tkaniva. Časť mozgu tak nedostáva potrebný kyslík a živiny a mozgové bunky zakrátko odumierajú. Cievnu mozgovú príhodu pritom radíme v súčasnosti spolu s infarktom a nádorovými ochoreniami medzi najčastejšie príčiny úmrtia. Práve preto je nevyhnutné poznať základné princípy prevencie tohto zdravotného problému. Prevencia síce nikdy neznamená, že ochoreniu je možné sa stopercentne vyhnúť, no i pre zníženie rizika vzniku nejakej choroby sa jednoducho oplatí urobiť maximum. Naše zdravie a život nám za to predsa stoja. Tak sa poďme spolu pozrieť na to, ako je možné prispieť aj k prevencii mozgovej mŕtvice. 

1. Stravujte sa zdravo

Môže sa zdať, že tento fakt je neustále opakovaný dokola. No pravdou je, že pre udržanie si dobrého zdravia do vysokého veku a zníženie rizika vzniku mnohých ochorení je skutočne najpodstatnejšia v prvom rade zdravá strava. Tá by mala byť vyvážená a pozostávať z dostatku čerstvej zeleniny. K zníženiu rizika mozgovej mŕtvice môžete prispieť už konzumáciou dvoch alebo troch porcií zeleniny denne. Okrem toho je dôležité znížiť príjem soli v strave. V jedálničku by naopak mali byť zaradené celozrnné potraviny, ryby, ovocie i zdroje draslíka. Tento minerál je totiž pre srdcovo-cievny systém veľmi dôležitý. Stabilizuje krvný obeh, preventívne pôsobí proti tvorbe krvných zrazenín, čím znižuje i riziko mozgových príhod aj srdcových infarktov.

Odporúčame: Čo spôsobuje krvácanie mimo menštruačného cyklu? Príčiny môžu byť vážne!

vyhýbanie sa cigaretám

Zdroj: Shutterstock®

2. Vyhýbajte sa cigaretám aj alkoholu

Medzi rizikové faktory cievnej mozgovej príhody radíme fajčenie i konzumáciu alkoholu. S cigaretami je nevyhnutné kvôli svojmu zdraviu nemilosrdne skoncovať. Čo sa týka alkoholu, tu je dôležité dodržiavať v prvom rade striedmosť. Občasný pohár červeného vína môže byť pre telo prospešný, nadmerná konzumácia alkoholu je však riziková pre rozvoj mnohých ochorení. Okrem toho je pre minimalizovanie rizika vzniku mozgovej príhody vhodné obmedziť aj stresové zaťaženie. I dlhodobý a nadmerný stres má výrazne negatívne účinky na fyzické aj psychické zdravie človeka.

3. Udržujte telo v pohybe

Okrem zdravého stravovania, nefajčenia a vyhýbania sa nadmernému príjmu alkoholu je nevyhnutné svojmu telu dopriať dostatok pohybu. Fyzická aktivita je pre udržiavanie si zdravého tela veľmi podstatná. Kombináciou dostatku pohybu a vyváženého stravovania je možné si ľahšie udržiavať primeranú váhu. V prípade nadváhy je lepšie urobiť kroky pre úpravu hmotnosti. Stratenie prebytočných kíl, ak je to potrebné, môže pomôcť znížiť úroveň krvného tlaku aj hladinu cukru v krvi, čím sa opäť znižuje i riziko vzniku cievnej mozgovej príhody. 

liečba cukrovky

Zdroj: Shutterstock®

4. Liečte si zvýšenú hladinu cukru v krvi

Vysoká hladina cukru v krvi má výrazne negatívny vplyv na stav a funkciu ciev. Predstavuje jeden z rizikových faktorov cievnej mozgovej príhody. Pravdou je, že u cukrovkárov existuje o niečo vyššie riziko vzniku porážky. V prípade, že mávate problém so zvýšenými hodnotami cukru v krvi, je nevyhnutné si ich neustále kontrolovať a v prípade potreby hlavne liečiť. Predpísané lieky od lekára je potrebné užívať a bez jeho vedomia ich nie je vhodné vysádzať. Cukrovku 2. typu je možné dostať pod kontrolu aj udržiavaním si primeranej váhy, vhodným stravovaním a dostatkom pohybu. 

5. Sledujte svoj krvný tlak aj hladinu tukov v krvi

Okrem hladiny krvného cukru je dôležité sledovať aj svoj krvný tlak a hladinu tukov v krvi. Vysoký krvný tlak a vysoká hladina lipidov v krvi výrazne prispievajú k poškodzovaniu ciev, respektíve k ich kôrnateniu. Tu už hovoríme o ochorení zvanom ateroskleróza, pri ktorom dochádza k ukladaniu tukových látok v poškodenej vnútornej výstelke steny ciev, čím dochádza k zužovaniu vnútorného priemeru tepien. To má následne dopad na správny prietok krvi. Rizikovým faktorom pre vznik cievnej mozgovej príhody je práve i zužovanie prívodných tepien do mozgu, ktoré môžu byť následne upchaté nejakou zrazeninou. Liečba vysokého krvného tlaku ani vysokého cholesterolu by sa v žiadnom prípade nemala zanedbávať. 

Bude vás zaujímať: Ako odstrániť mykózu na nechtoch? Toto sú najsilnejší prírodní pomocníci!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní