Biela špargľa - ako ju správne pripraviť a čo si z nej uvariť? Máme TOP tipy a recepty!

Biela špargľa - ako ju správne pripraviť a čo si z nej uvariť? Máme TOP tipy a recepty!
  • 26.05.2023
  • Lenka Biba Slovak

Špargľa patrí do čeľade asparágovitých rastlín (latinsky Asparagaceae) a po celom svete sa pestuje viac ako 300 druhov špargle. V minulosti patrila spolu s cibuľou, pórom, cesnakom a pažítkou do čeľade ľaliovitých rastlín (Liliaceae), ale jej kategorizácia sa časom zmenila.

Prevažná väčšina druhov špargle pochádza z Európy, pričom prvýkrát sa špargľa kultivovala približne pred 2500 rokmi v Grécku. Špargľa patrí vďaka svojmu vysokému obsahu kyseliny listovej medzi významné a hodnotné potraviny.

Biela špargľa sa vyznačuje tým, že sa pestuje bez prítomnosti slnečného žiarenia, aby sa zabránilo rozvoju chlorofylu. Vhodná je predovšetkým do polievok, ale aj do slaných koláčov a dá sa pripraviť aj na grile.

Špargľa a jej druhy

Poznáme 3 hlavné druhy špargle, a to:

  • americko-britská zelená špargľa,
  • španielsko-holandská biela špargľa,
  • francúzska fialová špargľa.

Najbežnejším typom dostupným u nás je zelená špargľa. Biela špargľa je totiž chúlostivejšia na skladovanie. A fialová špargľa je chuťovo menej výrazná a má skôr ovocnejšiu chuť.

Odporúčame: Bryndzová pomazánka – 3 netradičné, no fantastické verzie, ktorým neodoláte

Biela špargľa - ako si správne vybrať?

Pri nákupe a vyberaní špargle hľadajte vždy tie najsilnejšie kúsky. Čerstvosť špargle otestujete tak, že ju ohnete, pričom by mala byť dostatočne pevná a vrátiť sa do svojej pôvodnej polohy.

V žiadnom prípade nesmie byť ohnutá alebo nebodaj zvädnutá.

Ako skladovať bielu špargľu?

Pred jej prípravou ju dôkladne opláchnite a odrežte spodné konce – NIKDY nie vrcholce špargle. Špargľu skladujte ako kyticu kvetov – to znamená, že vo vertikálnej polohe v šálke alebo v miske s vodou.

Biela špargľa - príprava

Sezóna špargle trvá zvyčajne od konca marca až do konca júna. Najviac čerstvej špargle je však k dispozícií v apríli a v máji. Toto obdobie sa líši v závislosti od konkrétnej oblasti a klímy, ale všeobecne platí, že väčšina špargle sa pestuje a zberá na jar a na začiatku leta.

Pri príprave bielej špargle dbajte na dodržanie nasledovného postupu:

  • Biele špargle treba ošúpať až po hlavičku – hlavička sa už nešúpe.
  • Biele špargle varte 12 až 15 minút.
  • Špargľu dávajte do vriacej vody so štipkou soli a cukru, najlepšie po stojačky tak, aby hlavičky vyčnievali z vody – tak si zachovajú najviac svojej šťavy.
  • Potom je dobré ich prepláchnuť vodou s ľadom.

Neprehliadnite: Bravčové, hovädzie či morčacie stehno v hlavnej role – TOP tipy na zdravé recepty

Špargľová polievka

Ingrediencie:

  • 500 g bielej špargle 
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 1,5 l zeleninového alebo hydinového vývaru
  • cibuľa alebo šalotka
  • maslo
  • soľ a korenie
  • čerstvá petržlenová vňať na dozdobenie

Postup prípravy:

  • Cibuľu nakrájajte nadrobno a orestujte na masle. Zo špargle odrežte drevnaté konce, ošúpte a nakrájajte ju na približne 2 cm kúsky (hlavičky si odložte na neskôr). Očistené zemiaky nakrájajte na malé kocky a do teplého vývaru pridajte zemiaky a špargľu (okrem hlavičiek).
  • Varte na miernom ohni, kým zelenina nezmäkne.
  • Polievku nechajte trochu vychladnúť, dochuťte a rozmixujte na hladký krém.
  • Hlávky šparglí oblanšírujte v osolenej vriacej vode alebo ich pripravte na pare – polievku servírujte s čerstvou petržlenovou vňaťou a s hlavičkami špargle.

Recepty zo špargle


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní