Cviklová nátierka – skúste verziu s chrenom či vajíčkom a nakladanými uhorkami

Cviklová nátierka – skúste verziu s chrenom či vajíčkom a nakladanými uhorkami

Cvikla, respektíve červená repa, je úžasná zelenina prinášajúca množstvo výhod pre naše zdravie, no v jedálničkoch väčšiny z nás sa častejšie skôr nenachádza. No len sa priznajte, kedy ste naposledy jedli cviklu. Možno to bolo len trochu zaváranej cvikly ako príloha k nejakému hlavnému jedlu. Cviklu, typickú svojou krásnou sýtou priam až bordovou farbou, poznáme najčastejšie práve v zaváranej verzii. 

Na zaváranej cvikle nie je nič zlé, no treba ju do jedálnička zaradiť aj v iných formách. Je nabitá vitamínmi a minerálmi, vrátane železa, taktiež antioxidantmi a vlákninou. Má priaznivý vplyv na krvný tlak, srdce, cievy, tráviaci trakt, imunitu a sú jej pripisované protirakovinové účinky.

Práve preto sa do jedálnička odporúča zahrnúť napríklad cviklové rizoto, cviklové smoothies, cviklový šalát, cviklové placky, cviklovú polievku, cviklové halušky, prípadne aj cvikový perník či cviklové brownies. Tieto pochúťky vás prekvapia nielen krásnou farbou, ale aj úžasnou chuťou. Ak chcete zaradiť viac cvikly do jedálnička, urobiť tak môžete aj prostredníctvom chutných nátierok, ktoré sú skvelé na raňajky, desiatu a hoc aj ľahkú večeru. 

Jednoduchá cviklová nátierka pre deti

Ingrediencie: 

  • 60 g cviklového pyré

  • 100 g neochuteného čerstvého syra (napr. Lučina)
  • morská soľ
  • drvená rasca
  • kurkuma

Postup: Cviklové pyré získame uvarením cvikly do mäkka a jej následným ošúpaním a rozmixovaním. Ochladnuté pyré následne vymiešame s čerstvým syrom a pridáme trošku soli, rasce a kurkumy. Túto nátierku možno podávať pokojne aj detičkám od jedného roka. Je skvelá s kváskovým chlebíkom. Väčším deťom ju môžete posypať čerstvou nasekanou pažítkou alebo žeruchou. 

Cviklová nátierka s chrenom

Ingrediencie:

  • ½ čerstvej cvikly

  • 1 PL chrenu
  • 2 PL čerstvého syra (alebo nátierkového masla)
  • 1 vajce
  • morská soľ
  • mleté čierne korenie

Postup: Vajíčko si dáme variť natvrdo. Medzitým si cviklu nastrúhame najemno a pridáme k nej chren a čerstvý syr. Ochladnuté uvarené vajíčko nakrájame na maličké kúsky alebo nastrúhame a pridáme k zmesi. Podľa chuti ešte pridáme soľ a korenie. Môžeme podávať s celozrnnými bagetkami alebo iným obľúbeným pečivom. 

Odporúčame: Overené recepty na palacinky: Hrnčekové, nadýchané i naslano

Cviklová nátierka s vajíčkom a nakladanými uhorkami

Ingrediencie: 

  • 2 cvikly

  • 3 vajcia
  • 2 nakladané uhorky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 4 PL zmäknutého masla
  • 1 PL horčice
  • 2 PL mletých vlašských orechov
  • soľ a mleté čierne korenie
  • čerstvá petržlenová vňať

Postup: Cvikly uvarme domäkka, ošúpeme a nastrúhame najemno. Kým sa cvikla varí, dáme si variť aj vajíčka natvrdo. Ochladnuté a ošúpané vajíčka taktiež najemno nastrúhame a pridáme k červenej repe. Následne pridáme aj nadrobno nakrájané uhorky, pretlačený cesnak, maslo a horčicu. Dôkladne vymiešame a primiešame mleté orechy. Dochutíme soľou a čiernym korením. Odporúčame podávať na chrumkavých hriankach posypané nasekanou petržlenovou vňaťou. 

Cviklová nátierka s tvarohom

Ingrediencie: 

  • 150 g predvarenej červenej repy

  • 100 g jemného tvarohu
  • 1 PL olivového oleja
  • soľ a čierne korenie
  • lístky čerstvého tymianu (voliteľné)

Postup: Varenú červenú repu si nakrájame na menšie kúsky a dáme do mixéra. Pomixujeme a pridáme tvaroh, soľ a korenie. Mixujeme a po chvíli pridáme olivový olej. Následne mixujeme, až kým nezískame hladký krém. Nátierku podávame s čerstvým pečivom posypanú trochou čerstvého tymianu.

Cviklová nátierka s cottage syrom a jabĺčkom

Ingrediencie:

  • 1 cvikla

  • 1 cottage syr
  • 1 malé kyslejšie jablko
  • balzamikový ocot
  • mleté biele korenie

Postup: Cviklu si upečieme v rúre domäkka. Ošúpeme ju a keď vychladne, tak ju nakrájame na maličké kúsky, prípadne nastrúhame nahrubo. To isté spravíme s jablkom – ošúpeme ho a nakrájame nadrobno alebo nastrúhame nahrubo. Cviklu s jablkom vymiešame s cottage syrom a na dochutenie použijeme trochu korenia a balzamikového octu. Podávame na opečených bagetkách, môžeme posypať pažítkou alebo reďkovkovými klíčkami. 

Odporúčame: ​Strukoviny v hlavnej role: Výborná kovbojská fazuľa s mletým mäsom


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní