Recept na domáci pretlak - využite paradajky tým najlepším spôsobom!

Recept na domáci pretlak - využite paradajky tým najlepším spôsobom!
  • 30.08.2023
  • Lenka Biba Slovak

Pravý domáci pretlak sa vyrába z dobre dozretých paradajok. Procesom varenia sa odstraňuje voda a zostávajú len esenciálne a chutné zložky paradajok. Je to teda vynikajúci a ten najlepší spôsob, ako pridať chuť paradajok do mnohých receptov.

Pretlak z paradajok je základná ingrediencia mnohých jedál. Hustý domáci paradajkový pretlak sa používa na prípravu omáčok, polievok, gulášov, teda do akéhokoľvek receptu, ktorý vyžaduje paradajkový základ. Je to skvelý spôsob, ako zlepšiť chuť a kvalitu vašich jedál a zabezpečiť si zdravú a výživnú stravu. Vynikajúci paradajkový pretlak je tiež bohatý na vitamíny a minerály.

Výhody domáceho paradajkového pretlaku

Použitie paradajkového pretlaku je veľmi rozmanité. Hustý pretlak možno pridať do polievok, omáčok, gulášov a mnohých ďalších jedál.

Vďaka svojej silnej chuti a farbe dokáže oživiť mnoho jedál a pridať im hĺbku, čo patrí medzi veľké výhody použitia paradajkového pretlaku.

  • Hustý a chutný pretlak sa dá kúpiť v obchodoch, zvyčajne balený v plechovkách alebo tubách, ale tiež si ho môžete pripraviť doma.
  • Klasický paradajkový pretlak sa často vyznačuje čistejšou a sviežejšou chuťou v porovnaní s tým z obchodu, a má tu výhodu, že viete, aké ingrediencie sú v ňom obsiahnuté.

Čo je paradajkový pretlak?

Paradajky sú doslova zázrakom prírody! Obsahujú vitamín D,K skupinu B a vysokú dávku vitamínu C. Telu ďalej poskytujú vlákninu regulujúcu trávenie, množstvo minerálov a kyselinu listovú. Okrem toho sú však paradajky aj výslovným favoritom najväčších gastronómov!

Vďaka ich špecifickej chuti a nezameniteľnej vôni na nich nedá dopustiť žiaden pravý labužník.

  • Práve paradajkový zavarený pretlak je obľúbená prísada do veľkého množstva jedál.
  • Správne uchovaný paradajkový pretlak vydrží v špajze pokojne rok.

Neprehliadnite: TOP recepty zo sliviek – ako na lekvár, kompót či chutný slivkový koláč?

Ako vyrobiť domáci paradajkový pretlak?

Používanie paradajkového pretlaku je oslobodené od všetkých „éčok“. Paradajkový pretlak pripravíte doma, keď máte dosť paradajok.

Domáci paradajkový pretlak je jedno druhový – nepridáva sa do neho žiadna iná zelenina - na rozdiel od kečupov, chutney a podobne.

  • Domáci paradajkový pretlak nijako nekoreňte, a to preto, aby jeho ďalšie použitie bolo univerzálne, a aby mal domáci paradajkový pretlak iba chuť paradajok.
  • Výhody paradajkového pretlaku sú, že ho potom môžete použiť napríklad na prípravu miešaných nápojov, rovnako ako pri príprave slaných jedál, ktoré dochutíte podľa jednotlivých receptov - paradajková omáčka, paradajková polievka, domáca pizza a podobne.

Ingrediencie na paradajkový pretlak

Domáci paradajkový pretlak je hustý pretlak z dobre zrelých, väčšinou už mäkkých paradajok. Zahustenie sa dosiahne obyčajnou kondenzáciou - nepridávajú sa žiadne zahusťovadlá.

Recept na domáci paradajkový pretlak

  • Zrelé paradajky umyte a nakrájajte. Dajte do väčšieho hrnca a varte do mäkka. Odstráňte z ohňa. Následne použite mixér alebo tyčový mixér a paradajkovú hmotu rozmixujte do hladka.
  • Paradajky prepasírujte cez jemné sitko, prepasírované paradajky dajte späť do hrnca a varte ešte asi 30 minút prípadne 1 hodinu do požadovanej konzistencie.
  • Hotový pretlak nalejte do sterilizovaných pohárov. Uzavrite a nechajte zabalené v deke vychladnúť.

Zamrazenie paradajkového pretlaku

Ďalším spôsobom, akým môžete paradajkový pretlak uchovať a uskladniť, je jeho zamrazenie.

  • Paradajkovú zmes nechajte po dovarení vychladnúť, naplňte ju do sklenených fliaš a zalejte olivovým olejom.
  • Uzatvorené fľaše potom vložte do chladničky, kde by mal paradajkový pretlak vydržať 3 až 4 týždne.
  • V prípade, že potrebujete paradajkový pretlak udržať dlhšie, skúste ho vložiť do mrazničky.
  • V zamrazenom stave by vám mal vydržať až 9 mesiacov.

Odporúčame aj: V hlavnej úlohe tortilla! Pripravte si z nej tie najchutnejšie variácie chutí

Skladovanie paradajkového pretlaku

Domáci paradajkový pretlak je omnoho chutnejší ako jeho kupovaná verzia, pričom využitie paradajkového pretlaku je veľmi obľúbené. Výroba vám bude trvať celý deň, ale na konci budete mať dostatok pretlaku na veľmi veľa chutných jedál. Domáci pretlak vs. kupovaný - domáci jednoducho vyhráva!

Ako skladovať paradajkový pretlak?

  • Prvá možnosť je zavariť ho v zaváraninových pohároch. Zavrite ich viečkami a varte ich 15 minút vo vriacej vode.
  • Druhou možnosťou je pretlak vychladiť a zamraziť. Hotový pretlak vložte do malých fliaš a zalejte olivovým olejom. Nechajte ich vychladiť v chladničke - takto vydržia 3 až 4 týždne. Zamrazené vydržia až deväť mesiacov, ale POZOR - nepoužívajte na ich skladovanie sklenené nádoby.

TOP tipy na využitie paradajok!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní