Hummus z tekvice hokkaido: Výživná jesenná pochúťka na zahnanie hladu

Hummus z tekvice hokkaido: Výživná jesenná pochúťka na zahnanie hladu

    • Zdieľaj:
  • 0

Áno, slovo hummus rozhodne neznie lahodne, no pozor, pretože nerozprávame o úrodnej pôde, ani niečom, čo vzbudzuje odpor. Reč je o špecialite levantského pôvodu z východných oblastí Stredomoria, a teda Blízkeho východu. Hummus má podobu studenej kaše či dipu, do ktorého možno namáčať rôzne druhy pečiva, hoci i tradičný pita chlieb. Jeho príprava je pritom úplne jednoduchá. Hummus pozostáva z pár ingrediencií, ktoré len dôkladne rozmixujeme.

Základ tvorí cícer a sezamová pasta známa ako tahini či tahina. Pre svoje zloženie je hummus veľmi výživným pokrmom – je plný bielkovín, vlákniny, vitamínov skupiny B aj železa. Hoci tradičný hummus pozostáva len z dvoch spomenutých ingrediencií a pár ďalších surovín na ochutenie, ako je soľ či cesnak, v súčasnosti sú známe a obľúbené aj rôzne iné verzie tohto chutného jedla.

Na dochutenie kaše sa používajú i rôzne druhy zeleniny, napríklad špenát, hrášok alebo červená repa. Vďaka tomu hummus získa novú jedinečnú chuť aj zaujímavú farbu. Čo tak skúsiť pridať tekvicu hokkaido, ktorá je jedným zo symbolov jesene? Verte, že oranžový tekvicový hummus vás svojou chuťou úplne dostane. Ako ho pripraviť?

Skúste aj: Zdravá brokolicová pizza – výživná dobrota bez výčitiek

hokkaido hummus

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 1 maličká hokkaido tekvica
  • 1 plechovka cíceru 
  • 2 PL tahini (sezamová pasta)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • šťava z citróna
  • soľ a mleté čierne korenie
  • olivový olej

Postup prípravy:

  • Ako prvé si pripravíme tekvicu. Rozkrojíme ju na polovicu a očistíme od jadierok. Potom polovičky ešte prekrojíme a všetky štyri kúsky tekvice uložíme na plech. Pokvapkáme olivovým olejom, trochu osolíme a pri teplote 180 °C pečieme do zmäknutia. Trvá to maximálne 30 minút.
  • Upečené hokkaido necháme ochladnúť, podľa potreby ešte nakrájame a dáme do mixéra. Pridáme aj cícer s malou troškou nálevu a pastu tahini. Dôkladne rozmixujeme.
  • Potom pridáme soľ a korenie, pretlačené strúčiky cesnaku a citrónovú šťavu. Dochucovadlá pridávame postupne. Vždy ochutnáme a podľa potreby a vlastných preferencií pridáme soľ či okyslíme.
  • Nakoniec dôkladne rozmixujeme a môžeme podávať s pečivom, suchármi, tortilami, plackami alebo čímkoľvek, čo sa nám k tomu hodí, alebo čo máme doma. Dobrú chuť!

    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Omega-3 mastné kyseliny – prečo ich potrebujeme a ako sa prejaví nedostatok?
ZDRAVIE A PREVENCIA

Omega-3 mastné kyseliny – prečo ich potrebujeme a ako sa prejaví nedostatok?

  • 0
  • 09.11.2021
Genitálne bradavice – kto je nimi najviac ohrozený a ako ich liečiť?
ZDRAVIE A PREVENCIA

Genitálne bradavice – kto je nimi najviac ohrozený a ako ich liečiť?

  • 0
  • 22.09.2021
Lipómy – neškodné hrčky na tele alebo vážny zdravotný problém?
ZDRAVIE A PREVENCIA

Lipómy – neškodné hrčky na tele alebo vážny zdravotný problém?

  • 0
  • 14.09.2021