Hummus z tekvice hokkaido: Výživná jesenná pochúťka na zahnanie hladu

Hokkaido tekvicový hummus

Áno, slovo hummus rozhodne neznie lahodne, no pozor, pretože nerozprávame o úrodnej pôde, ani niečom, čo vzbudzuje odpor. Reč je o špecialite levantského pôvodu z východných oblastí Stredomoria, a teda Blízkeho východu. Hummus má podobu studenej kaše či dipu, do ktorého možno namáčať rôzne druhy pečiva, hoci i tradičný pita chlieb. Jeho príprava je pritom úplne jednoduchá. Hummus pozostáva z pár ingrediencií, ktoré len dôkladne rozmixujeme.

Reklama

Základ tvorí cícer a sezamová pasta známa ako tahini či tahina. Pre svoje zloženie je hummus veľmi výživným pokrmom – je plný bielkovín, vlákniny, vitamínov skupiny B aj železa. Hoci tradičný hummus pozostáva len z dvoch spomenutých ingrediencií a pár ďalších surovín na ochutenie, ako je soľ či cesnak, v súčasnosti sú známe a obľúbené aj rôzne iné verzie tohto chutného jedla.

Na dochutenie kaše sa používajú i rôzne druhy zeleniny, napríklad špenát, hrášok alebo červená repa. Vďaka tomu hummus získa novú jedinečnú chuť aj zaujímavú farbu. Čo tak skúsiť pridať tekvicu hokkaido, ktorá je jedným zo symbolov jesene? Verte, že oranžový tekvicový hummus vás svojou chuťou úplne dostane. Ako ho pripraviť?

Hummus ochutený hokkaido? ÁNO!

Tekvicový hummus je skvelou jesennou obmenou klasiky, ktorá v sebe spája krémovosť cíceru a jemnú sladkosť pečenej tekvice hokkaido. Vďaka nej je dip ešte lahodnejší, plnší a krásne vláčny, pričom jeho sýta oranžová farba okamžite upúta na stole. Hodí sa k čerstvému pečivu, tortillám, zeleninovým hranolkám aj do sendvičov a skvelo funguje ako netradičný predkrm pri jesenných či zimných posedeniach. Navyše sa pripravuje jednoducho, rýchlo a výsledok je vždy pôsobivý.

Reklama

Suroviny na tekvicový hummus:

  • 1 maličká hokkaido tekvica
  • 1 plechovka cíceru 
  • 2 PL tahini (sezamová pasta)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • šťava z citróna
  • soľ a mleté čierne korenie
  • olivový olej

hokkaido hummus
Shutterstock®

Postup prípravy tekvicového hummusu:

  1. Ako prvé si pripravíme tekvicu. Rozkrojíme ju na polovicu a očistíme od jadierok. Potom polovičky ešte prekrojíme a všetky štyri kúsky tekvice uložíme na plech. Pokvapkáme olivovým olejom, trochu osolíme a pri teplote 180 °C pečieme do zmäknutia. Trvá to maximálne 30 minút.
  2. Upečené hokkaido necháme ochladnúť, podľa potreby ešte nakrájame a dáme do mixéra. Pridáme aj cícer s malou troškou nálevu a pastu tahini. Dôkladne rozmixujeme.
  3. Potom pridáme soľ a korenie, pretlačené strúčiky cesnaku a citrónovú šťavu. Dochucovadlá pridávame postupne. Vždy ochutnáme a podľa potreby a vlastných preferencií pridáme soľ či okyslíme. 
  4. Nakoniec dôkladne rozmixujeme a môžeme podávať. Dobrú chuť!

S čím podávať tekvicový hummus?

Tekvicový hummus si výborne rozumie s čerstvým pečivom, najmä s pita chlebom, naanom alebo chrumkavou bagetou. Skvelou voľbou je aj domáci toastový chlieb opečený na panvici či v rúre, ktorý krásne zvýrazní krémovú konzistenciu dipu. 

Výborne chutí aj ako dip k zeleninovým tyčinkám – mrkve, zeleru, kalerábu či uhorke – vďaka čomu sa stáva ľahším a zdravším predjedlom. Ak si chcete dopriať ešte bohatšiu kombináciu chutí, skúste hummus podávať s pečenou zeleninou, napríklad s tekvicou, batatmi alebo cuketou, ktoré s ním vytvoria harmonickú jesennú dvojicu.

Ak máte radi výraznejšie chute, pridajte na vrch hummusu pár kvapiek olivového oleja, opražené tekvicové semienka alebo štipku údenej papriky, ktorá mu dodá príjemnú hĺbku. Skvelo sa hodí aj ako zdravá nátierka do sendvičov či wrapov, kde doplní listový šalát, nakladanú zeleninu alebo grilovaný syr halloumi. Tekvicový hummus je jednoducho univerzálny – či už ako rýchle občerstvenie, pohostenie pre návštevu alebo ako ľahká večera, vždy spoľahlivo zaujme chuťou aj vzhľadom.

Tipy na obmenu receptu

  • Pikantná verzia: pridaj do hummusu štipku čili vločiek alebo malý kúsok čerstvej čili papričky. Hokkaido sladkosť zjemní pikantnosť, takže výsledok je vyvážený a príjemne hrejivý.

  • Dymová chuť: ak máš rád výrazné arómy, pridaj ½ lyžičky údenej papriky alebo pár kvapiek tekutého dymu. Tekvicový hummus tým získa jesenný grilovaný charakter.

  • Kokosová jemnosť: experimentuj s trochou kokosového mlieka – stačia 2 až 3 lyžice. Výsledok je extra krémový, mierne sladkastý a skvele sa hodí k curry chuti.

  • Bylinková verzia: pridaj hrsť čerstvého koriandra alebo petržlenovej vňate. Hummus bude sviežejší a viac aromatický, ideálny na jarnú či letnú verziu.

  • Syr pre gurmánov: primiešaj lyžicu strúhaného parmezánu alebo rozdrobeného feta syra. Výsledok je bohatší, slanší a výborne ladí s pečeným chlebom.

  • Sladká jesenná kombinácia: pridaj pečenú mrkvu alebo batat pre ešte sladší, jemný a detsky obľúbený hummus. Skvelá voľba na rodinné posedenia.

  • Citrusová varianta: ak preferuješ sviežosť, pridaj trochu limetovej šťavy alebo kôru z citróna. Dip získa živší tón a ľahšiu chuť.

  • Chrumkavý topping: navrch posyp opražené tekvicové semienka, cícer opečený na panvici alebo sezam. Pridajú textúru aj vizuálnu efektnosť.

Reklama

Tekvicový hummus ako jesenná stálica

Tekvicový hummus je dôkazom toho, že aj jednoduchý recept môže ponúknuť nekonečne veľa chutí a kreatívnych kombinácií. Vďaka hokkaidu získava nielen krásnu farbu, ale aj príjemnú sladkosť a zaujímavú hĺbku, ktorá z neho robí ideálny dip na jeseň aj zimu. 

Či už ho pripravíš ako pohostenie pre návštevu, zdravú nátierku na raňajky alebo predjedlo k večernému posedeniu, vždy spoľahlivo zahviezdi. Stačí pár surovín, mixér a chuť skúšať nové obmeny – a každá dávka hummusu bude trošku iná, no vždy výnimočná.

Aktualizovaný článok: 21.11.2025

5/5 - 4 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE